Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελαΐς: Στην τελική ευθεία η πώληση ελαιολάδων και μαργαρινών

Έως το τέλος του Σεπτεμβρίου θα μεταβιβαστούν ελαιόλαδο, μαργαρίνες, εργοστάσιο και εργαζόμενοι στο fund KKR. Αναμένεται να κατατεθεί η γνωστοποίηση της αγοραπωλησίας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Πλήρης δικαιωμάτων η μεταφορά των εργαζομένων.

Ελαΐς: Στην τελική ευθεία η πώληση ελαιολάδων και μαργαρινών

Σε φάση προετοιμασίας για τη μεταβίβαση των δραστηριοτήτων ελαιολάδου και μαργαρινών στο fund ΚΚR βρίσκεται η Ελαΐς - Unilever.

Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθεί αίτημα γνωστοποίησης - συγκέντρωσης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως και να εγκρίνει τη μεταβίβαση, ώστε στη συνέχεια και σε κάθε περίπτωση έως το τέλος τριμήνου του 2018, οι συγκεκριμένες δραστηριότητες να περάσουν στην KKR.

Η μεταφορά των δραστηριοτήτων αυτών, που για την Ελαΐς - Unilever θα σημάνει μια απώλεια τζίρου περί των 100 εκατ. ευρώ ετησίως, αφού οι πωλούμενες «μάρκες» συμμετέχουν με πάνω από το 20% του κύκλου εργασιών της εταιρείας και σχετίζεται με την απόφαση της μητρικής Unilever να αποχωρήσει σε παγκόσμιο επίπεδο από τους συγκεκριμένους τομείς.

Υπενθυμίζουμε ότι η συμφωνία ανάμεσα στη Unilever και στην KKR αφορά την εξαγορά από την επενδυτική εταιρεία έναντι 6,83 δισ. ευρώ όλων των δραστηριοτήτων της πρώτης στα προϊόντα επάλειψης παγκοσμίως, με εξαίρεση αυτές στη Νότια Αφρική. Η αποτίμηση των δραστηριοτήτων που θα παραχωρηθούν στην Ελλάδα δεν είναι γνωστή.

Για την Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι η KKR θα αναλάβει την παραγωγή των ελαιολάδων «Άλτις», «Solon» και «Ελάνθη» καθώς και τα σήματα των μαργαρινών «Flora», «Super Fresco» «Αλτις», «Becel ProActiv» και «Βιτάμ». Σημειώνεται ότι στο χαρτοφυλάκιο της Unilever, η μοναδική περίπτωση δραστηριότητας με ελαιόλαδο ήταν στην Ελλάδα. Με τα εν λόγω σήματα, θα παραχωρηθούν και οι εγκαταστάσεις της Ελαΐς - Unilever, στις οποίες, πέραν της επεξεργασίας και τυποποίησης των ελαιολάδων, θα γίνεται και η παραγωγή των μαργαρινών. Αυτή τη στιγμή, η παραγωγή των μαργαρινών γίνεται στο εργοστάσιο στου Ρέντη.

Τη μεταφορά των δραστηριοτήτων θα ακολουθήσουν και όλοι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αυτές, από επίπεδο γενικού διευθυντή έως την κατώτερη κλίμακα. Όπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας στο Euro2day.gr, «οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν με πλήρη τα εργασιακά τους δικαιώματα και ως εκ τούτου, δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία. Το μόνο που θα αλλάξει, σημειώνουν, είναι η επωνυμία της εταιρείας στην οποία εργάζονται».

Ενίσχυση του εργοστασίου στου Ρέντη

Η πώληση των μαργαρινών που σήμερα παράγονται στο εργοστάσιο του Ρέντη, προφανώς και θα περιορίσει την παραγωγική δυνατότητα της «Ελαΐς - Unilever» και φυσικά την παρουσία της στη χώρα. Ωστόσο, για να αντισταθμιστούν αυτές οι απώλειες, η μητρική Unilever έχει αποφασίσει να δημιουργήσει «γραμμή» στην οποία παράγονται ετησίως 10.000 τόνοι υγρών απορρυπαντικών, που σήμερα εισάγονται από την Ιταλία.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, θα πραγματοποιηθούν και νέες επενδύσεις, ύψους περί των 5,5 εκατ. ευρώ. «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει περίπτωση αποεπένδυσης της Unilever στην Ελλάδα. Το αντίθετο ισχύει» τονίζουν τα ίδια στελέχη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v