Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Το βουνό των χρεών και τα στοιχήματα για έσοδα, μείωση δαπάνης

Οι νάρκες των δανειακών υποχρεώσεων 2,2 δισ. ευρώ της διετίας και των ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Οι προσδοκίες για μείωση μισθολογικού κόστους και άντληση εσόδων από την πώληση των μονάδων.

ΔΕΗ: Το βουνό των χρεών και τα στοιχήματα για έσοδα, μείωση δαπάνης

Σπουδή για την πώληση λιγνιτικών μονάδων και μείωση του αριθμού εργαζομένων στη ΔΕΗ (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" href="http://www.euro2day.gr/QuotesDetail.aspx?q=85">ΔΕΗ αναδεικνύονται από τις δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Εμμανουήλ Παναγιωτάκη (φωτ.).

Και πίσω από αυτή, σύμφωνα με πηγές της εταιρίας, βρίσκονται οι νάρκες… των δανειακών υποχρεώσεων που λήγουν τη διετία 2018-2019, συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ και των ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών της, ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Με πιο απλά λόγια, η διοίκηση της δημόσιας εταιρίας προσδοκά έσοδα από την πώληση μονάδων και την εθελοντική αποχώρηση εργαζομένων.

Ειδικότερα, ως προς την πώληση σταθμών, ο επικεφαλής της, στη χθεσινή συνάντηση με τους δημοσιογράφους, θέλοντας να δώσει ένα προσδοκώμενο τίμημα σημείωσε ότι η αναπόσβεστη αξία της Μεγαλόπολης και της Μελίτης ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ. Και όταν ρωτήθηκε αν εκτιμά ότι αυτό θα είναι το τίμημα που περιμένει, μεταξύ σοβαρού και αστείου απάντησε πως «το 1 δισ. ευρώ θα είναι όνειρο…».

Κάλεσε δε, για μία ακόμη φορά εγχώριους ηλεκτροπαραγωγούς και βιομηχάνους να συστήσουν κοινοπρακτικά σχήματα για να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς πώλησης των τεσσάρων μονάδων, ώστε και με διμερή συμβόλαια να διασφαλίσουν ανταγωνιστικές τιμές ρεύματος. Μάλιστα ο πρόεδρος σημείωσε πως η εταιρία, μετά την ολοκλήρωση της αποεπένδυσης, δεν θα μπορεί να δίνει στην ίδια τιμή ηλεκτρική ενέργεια στις βιομηχανίες. Με τον τρόπο αυτό προσπαθεί, όπως ερμηνεύουν οι ίδιες πηγές, να θορυβήσει... τις μεγάλες επιχειρήσεις, στηριγμένη στην ανάγκη τους για χαμηλό και σταθερό ενεργειακό κόστος.

Επιπλέον ο κ. Παναγιωτάκης περιέγραψε τη σημασία που θα έχει η μελέτη της McKinsey για την αναδιοργάνωση της εταιρίας στο σκέλος του εργασιακού κόστους: «Θα αφορά μεταξύ άλλων την αλλαγή της σύνθεσης προσωπικού. Θα πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές και αυτό το λέω με κατηγορηματικό τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Το μισθολογικό κόστος της εταιρίας μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές ανήλθε στα 976,6 εκατ. ευρώ.

Επίσης η ιδιαίτερη αναφορά του προέδρου για πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, σε πρώτη φάση, στις λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης που είναι προς πώληση και απασχολούν 1.500 άτομα προσωπικό, φανερώνει αφενός την ανάγκη για τη διαμόρφωση ελκυστικών «πακέτων» για τους υποψήφιους επενδυτές και αφετέρου τη διαμόρφωση ενός «πιλοτικού οδηγού» και για να πάρουν σειρά κι άλλοι τομείς της ΔEH Α.Ε. των 10.600 εργαζομένων. Σε σχέση με τον ΔΕΔΔΗΕ, ο κ. Παναγιωτάκης εκτίμησε ότι δεν απαιτείται μείωση προσωπικού.

Οι υψηλές υποχρεώσεις και ληξιπρόθεσμες οφειλές

Οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου, αν μη τι άλλο, όπως σημειώνουν και παράγοντες της αγοράς, δείχνουν την αγωνία για την άντληση εσόδων λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η εταιρία. Η δημόσια επιχείρηση έχει μπροστά της για τη διετία 2018-2019 λήξεις δανειακών υποχρεώσεων συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που παρουσίασε η McKinsey στα στελέχη της εταιρείας, φέτος πρέπει να γίνουν πληρωμές 400 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 215 εκατ. ευρώ αφορούν σε ελληνικές τράπεζες και 190 εκατ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το 2019 λήγει ομόλογο 500 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων για τα 150 εκατ. ευρώ η εταιρία κάλεσε τους ομολογιούχους για πρόωρη εξαγορά τους). Παράλληλα, σε 1,3 δισ. ευρώ ανέρχεται το ύψος του κοινοπρακτικού δανείου των ελληνικών τραπεζών και περί τα 200 εκατ. ευρώ αφορούν σε δάνειο της ΕΤΕπ. Συνολικά οι υποχρεώσεις της για του χρόνου αγγίζουν το 1,8 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, όπως έκανε γνωστό ο κ. Παναγιωτάκης, το σύνολο των απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος βρίσκεται στο 1,6 δισ. ευρώ. Αν προστεθούν σε αυτούς τα χρέη 700 εκατ. ευρώ πελατών που άλλαξαν ΑΦΜ ή παρόχους και οι τηρούμενοι διακανονισμοί ύψους 500 εκατ. ευρώ, τότε το σύνολο των υπερήμερων υποχρεώσεων έναντι της εταιρίας αγγίζει τα 2,8 δισ. ευρώ.

Οι λόγοι αυτοί οδηγούν τον πρόεδρο της ΔEH να επιδιώκει με κάθε μέσο την άντληση εσόδων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v