Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι μπίρες «Voreia» και το δρομολόγιο Σέρρες... Κίνα

Είσοδο στην αγορά της Κίνας ετοιμάζεται να κάνει η Μικροζυθοποιία Σερρών και Βορείου Ελλάδος. Με συν 60% ο δείκτης ανάπτυξης για το τρέχον έτος. Από εξαγωγές το 35% του τζίρου της. Συνεχείς επενδύσεις σε όλα τα επίπεδα.

Οι μπίρες «Voreia» και το δρομολόγιο Σέρρες... Κίνα

Πολυταξιδεμένη, παρά το πολύ νεαρό της ηλικίας της, αποδεικνύεται η Μικροζυθοποιία Σερρών και Βορείου Ελλάδος (διακριτικός τίτλος "Siris MicroBrewery" - brand "Voreia"). Αν και μόλις τεσσάρων ετών, αφού στις 25 Μαρτίου του 2014 άρχισε την παραγωγή της, οι μπίρες Voreia ετοιμάζονται να επισκεφτούν την Κίνα. Και το ταξίδι, όπως μας λέει η ιδιοκτήτης Γιάννης Μαρμαρέλλης, συνεχίζεται.

Ήδη σήμερα η εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας έχει ως προορισμούς, μεταξύ άλλων, τις αγορές των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, των Σκανδιναβικών Χωρών, των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ιταλίας, της Βουλγαρίας και της Κύπρου.

Συνεχείς επενδύσεις

Πώς κατάφερε όμως μια μικροζυθοποιία σε μόλις τέσσερα χρόνια να έχει παρουσία σε δεκάδες χώρες; Με τη δουλειά του ιδιοκτήτη και των εργαζομένων, την ποιότητα και τις επενδύσεις. «Από το 2014 έως και σήμερα, βρισκόμαστε σε μια συνεχή διαδικασία υλοποίησης επενδύσεων» σημειώνει ο κ. Μαρμαρέλλης και προσθέτει: «Σε όλα τα επίπεδα. Στην παραγωγή, στην ποιότητα, στις εγκαταστάσεις, στην εμφιάλωση, στους ελέγχους κ.ο.κ. Είμαστε μια μικροζυθοποιία κυριολεκτικά hi-tech. Σε παγκόσμιο επίπεδο και σε όλες τις βαθμίδες». Μάλιστα αναφέρεται στο υπερσύγχρονο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου όλων των υλικών, μέσω του οποίου διασφαλίζεται η ποιότητα της απαστερίωτης μπίρας.

Πέραν όμως των επενδύσεων σε ποιοτικό επίπεδο, η Siris MicroBrewery έχει πραγματοποιήσει και παραγωγικά άλματα. Το 2014, όπως εξηγεί ο κ. Μαρμαρέλλης, η παραγωγική δυναμικότητα ήταν της τάξεως των 10 τόνων μπίρας τον μήνα. Μετά από τέσσερα χρόνια, η παραγωγή φτάνει τους 50 τόνους τον μήνα, η οποία με την πάροδο του χρόνου και τις επιπλέον επενδύσεις θα αυξηθεί. Έως αυτή τη στιγμή, οι επενδύσεις ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, έχει αυξηθεί και το προσωπικό και από τρία άτομα το 2014, πλέον αριθμεί τα εννέα, με προοπτικές περαιτέρω αύξησης καθώς λόγω των συμφωνιών, η μονάδα θα λειτουργεί με τρεις βάρδιες.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρμαρέλλη, για το τρέχον έτος ο ρυθμός ανάπτυξης της επιχείρησης, βάσει των υφιστάμενων συνθηκών και συμφωνιών, εκτιμάται στο 60%, ενώ οι εξαγωγές της θα αντιπροσωπεύουν το 35% του κύκλου εργασιών, έναντι 17% έως 25% που ήταν τα προηγούμενα έτη.

Αδιαφορία από το κράτος

Με αφορμή τη συζήτηση για τις επενδύσεις, ο κ. Μαρμαρέλλης μάς ζήτησε να μεταφέρουμε ένα παράπονο. Όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά και για όλους όσοι επενδύουν και δεν βρίσκουν καμία βοήθεια από το κράτος.

Μας εξήγησε, λοιπόν, ότι από την άνοιξη του 2016 είχε αιτηθεί και έχει υπαχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους σε νέες αγορές».

Το επενδυτικό του πρόγραμμα που αιτούνταν επιδότησης ήταν της τάξεως των 150.000 ευρώ και φυσικά, εντός ολίγων μηνών το ολοκλήρωσε. Παρότι όμως έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τότε, δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από την αναλογούσα επιδότηση, που ανέρχεται στο 50% του επενδυτικού σχεδίου. Πρόκειται για χρήματα που θα πρέπει να επανεπενδυθούν στην επιχείρηση.

Αντιθέτως με την πολιτεία, ο κ. Μαρμαρέλλης εκφράζει τις ευχαριστίες του στη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, η οποία είναι πάντα δίπλα του, όπως και στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Σερρών, η οποία τον στήριξε στο ξεκίνημα του εγχειρήματός του. Σημειώνεται ότι η επιχείρηση χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Leader 2007-2013 και βραβεύθηκε ως πρότυπο επένδυσης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία παράγει κατά βάση έξι κωδικούς - μπίρες. Πρόκειται για τις εξής: Voreia Pils, IPA, WIT, Staut, Smoked Ale και Funky Summer.

Πού μπορούμε να βρούμε τις μπίρες της Voreia στην Ελλάδα; «Πλέον σχεδόν παντού» μας αναφέρει ο κ. Μαρμαρέλλης. «Σε όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, σε κάβες, delicatessen καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ κ.ο.κ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v