Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παναγιωτάκης: Κέρδη για τη ΔΕΗ το 2017

Τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή οι διατάξεις για την αποεπένδυση της ΔΕΗ, σύμφωνα με τον Γ. Σταθάκη. Κέρδη ανακοίνωσε για τη χρήση του 2017 ο πρόεδρος της ΔΕΗ.

Παναγιωτάκης: Κέρδη για τη ΔΕΗ το 2017

Τις επόμενες εβδομάδες κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕH, ενώ η ΔΕΠΑ προχωρά στην εξαγορά του μεριδίου της Shell στην ΕΠΑ Αττικής και τη μείωση του μεριδίου της Θεσσαλονίκης.

Τα παραπάνω ανήγγειλε ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε ο πρόεδρος της δημόσιας εταιρίας ηλεκτρισμού Εμμανουήλ Παναγιωτάκης (φωτό) για την προμήθεια καυσίμων του 2018.

Παράλληλα, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσαν οι κ.κ. Σταθάκης και Παναγιωτάκης, η ένεση ρευστότητας σχεδόν ύψους 1 δισ. ευρώ από τις πληρωμές ΥΚΩ και τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ όχι μόνο κράτησαν όρθια τη ΔΕH αλλά θα της δώσουν και κέρδη για τη χρήση του 2017.

Ειδικότερα, ο υπουργός ΠΕΝ, απαντώντας στην έντονη κριτική που ασκήθηκε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης και ιδίως από τον τομεάρχη της ΝΔ Κώστα Σκρέκα, αναφορικά με την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης ηλεκτρισμού, σημείωσε ότι «η ΔΕH είναι οικονομικά εύρωστη». Μάλιστα ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι η εταιρία, με ρευστότητα ύψους 1 δισ. ευρώ, αποκτά δυναμική πλήρους αναδιάρθρωσης και εξομάλυνσης των χρηματοοικονομικών ροών.

Όπως εξήγησε ο κ. Παναγιωτάκης, η εταιρία εισέπραξε 360 εκατ. ευρώ από τα ΥΚΩ και άλλα 500 εκατ. ευρώ από την πώληση του ΑΔΜΗΕ: «Η ΔΕH δεν είναι σε επισφαλή θέση και για το 2017 θα εμφανίσει και κέρδη, παρά την επιβάρυνση της χρέωσης του προμηθευτή για την κάλυψη του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, που ήταν 353 εκατ. ευρώ και τα 70 εκατ. ευρώ κόστους από την ενεργειακή κρίση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος, προσθέτοντας και ακόμη μία επιβάρυνση, αυτή των δημοπρασιών των ΝΟΜΕ.

Εξάλλου, ο υπουργός ΠΕΝ αναφέρθηκε και στο θέμα της ΔΕΠΑ, λέγοντας ότι η δημόσια επιχείρηση φυσικού αερίου θα προχωρήσει στην εξαγορά του μεριδίου της Shell στην ΕΠΑ Αττικής, αποχωρώντας από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας.

Αναφορικά με την πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι οι διατάξεις θα αφορούν την απόσχισή τους από την εταιρία, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας καθώς και της είσπραξης ενός εύλογου και δίκαιου, με διαφανή τρόπο, τιμήματος.

Μεγάλη μείωση των ΥΚΩ

Οι κ. Σταθάκης και Παναγιωτάκης βομβαρδίστηκαν από ερωτήσεις που αφορούν τις χρεώσεις των ΥΚΩ.

Ο υπουργός και ο πρόεδρος της ΔΕH αναφέρθηκαν στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των Κυκλάδων και της Κρήτης. Σημείωσαν ότι μαζί με την Κρήτη, που θα έχει ολοκληρωθεί η διπλή διασύνδεση το 2023, το κόστος των 800 εκατ. ευρώ πια δεν θα υφίσταται για τις ΥΚΩ. Μάλιστα, όπως τόνισαν, όσο προχωρούν οι διασυνδέσεις, χρόνο με τον χρόνο, θα υπάρχει ελάφρυνση στους λογαριασμούς.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα στη Σύρο ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει τη διασύνδεση του Λαυρίου με το νησί και υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕH, ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι αυτές τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο μειώθηκαν κατά 150 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, ο προβληματισμός είναι για μία νέα γενιά στρατηγικών κακοπληρωτών, οι λεγόμενοι «τελικοί πελάτες». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτοί χρωστούν 200 εκατ. ευρώ και πρόκειται για καταναλωτές οι οποίοι ενώ είχαν κάνει ρύθμιση χρεών με τη ΔΕH, άλλαξαν προμηθευτή χωρίς να την τηρούν. Επίσης υπάρχουν κι εκείνοι που βγάζουν νέο ΑΦΜ και κάνουν σε αυτό νέα σύνδεση με άλλον πάροχο ρεύματος, αφήνοντας στη δημόσια εταιρία το χρέος.

Ο ΑΗΣ Αμυνταίου

Για τον ΑΗΣ Αμυνταίου, ο κ. Παναγιωτάκης εμφανίστηκε και πάλι αισιόδοξος για την παράταση της λειτουργίας του στις 32.000 ώρες, λέγοντας ότι το αίτημά μας στις Βρυξέλλες είναι μαχητό.

Είπε ακόμη ότι πιστεύει πως οι μονάδες του Αμυνταίου πρέπει να παραμείνουν στο σύστημα για 10 χρόνια και σύμφωνα με μελέτες που έχει κάνει η ΔΕH, μπορούν να προσφέρουν όφελος στο κόστος των βιομηχανιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v