Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αερομαχία πέντε «παικτών» στις γραμμές Ελλάδας-Κύπρου

Η κυπριακή Tus Air επεκτείνει το δίκτυό της στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι. Η μάχη μεριδίων φέρνει πόλεμο τιμών στα δρομολόγια Ελλάδας-Κύπρου.

Αερομαχία πέντε «παικτών» στις γραμμές Ελλάδας-Κύπρου

Όταν τον Ιανουάριο του 2015 έμπαινε «λουκέτο» στις Κυπριακές Αερογραμμές (Cyprus Airways) η άμεση ανταγωνίστριά της Aegean Airlines απέμενε πρακτικά μόνη  στην αγορά. Αναλαμβάνοντας να καλύψει εκείνη σε, πρώτη φάση, το κενό που άφηνε ο εθνικός αερομεταφορέας της Κύπρου. Τρία χρόνια αργότερα η Aegean έχει αποκτήσει πολυάριθμη παρέα.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, πέντε «παίκτες» θα δραστηριοποιούνται στις αεροπορικές γραμμές που συνδέουν την Ελλάδα με την Κύπρο το φετινό καλοκαίρι. Αν και η ηγετική θέση της Aegean παραμένει αδιαμφισβήτητη λόγω του μεγέθους της, εντούτοις τα νέα δεδομένα οδηγούν εκ των πραγμάτων σε μια «αερομαχία» τιμών. Κι αυτό καθώς οι νέοι, μικρότεροι παίκτες επιχειρούν να αποσπάσουν μερίδια αγοράς τέτοιο που θα τους επιτρέψει να το χρησιμοποιήσουν ως εφαλτήριο για τη μελλοντική τους ανάπτυξη.

Έτσι, μετά τη ρουμανική Blue Air και την κυπριακή Cobalt η Aegean θα έχει φέτος απέναντί της στα δρομολόγια Ελλάδας-Κύπρου τη…μετενσάρκωση της Cyprus Airways αλλά και την Tus Air.

Η τελευταία (Tus Air) απέκτησε πρόσβαση στην ελληνική αγορά αερομεταφορών μόλις τον Οκτώβριο του 2017 όταν συνδέθηκε επίσημα με το ελληνικό BSP (σ.σ ο φορέας της ένωσης των αεροπορικών εταιρειών-ΙΑΤΑ ο οποίος συγκεντρώνει και διανέμει στους αερομεταφορείς τα χρήματα από την πώληση αεροπορικών εισιτηρίων). Το φετινό καλοκαίρι, ωστόσο, επιχειρεί δυναμικό «μπάσιμο» στην ελληνική αγορά καθώς θα συνδέει την Κύπρο με έξι ελληνικούς προορισμούς (Αθήνα, Θεσ/νίκη, Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη, Κω, Σκιάθο και Άκτιο (Πρέβεζα).

Η εταιρεία συνδέει, ήδη, τη Λάρνακα με την Αθήνα έξι μέρες την εβδομάδα. Το δρομολόγιο Αθήνα-Λάρνακα αναχωρεί κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη (09:00 και 21:00), Παρασκευή (09:00 και 20:20) και Κυριακή (18:50). Στον αντίποδα, το δρομολόγιο Λάρνακα-Αθήνα αναχωρεί κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη (07:45 και 18:15), Παρασκευή (09:15 και 17:30) και Κυριακή (16:00). Οι απευθείας πτήσεις από τη Λάρνακα προς Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Αλεξανδρούπολη θα ξεκινήσουν στις 25 Μαρτίου.

Ποια είναι, όμως, η «νεοσύλλεκτη» στην ελληνική αγορά Tus Air; Ήταν η πρώτη κυπριακή αεροπορική εταιρεία που δημιουργήθηκε στη Μεγαλόνησο μετά τη διακοπή λειτουργίας των Κυπριακών Αερογραμμών τον Ιανουάριο του 2015.

Ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2015 από τον πρώην πιλότο των Κυπριακών Αερογραμμών Ευθύμιο Λιαστό με τη στήριξη κεφαλαίων από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Πραγματοποίησε την παρθενική της πτήση στις 14 Φεβρουαρίου 2016 πετώντας από τη Λάρνακα προς το Τελ Αβίβ του Ισραήλ, με το μοναδικό αεροπλάνο που διέθετε τότε. Ένα ελικοφόρο Saab 340B, ένα από τα 459 που είχαν παραχθεί από το κοινό project των εταιρειών Saab και Fairchild.

Τον Ιούνιο του 2017 απέκτησε τα δύο πρώτα της αεροπλάνα τζετ: δύο Fokker 100, 100 θέσεων. Σήμερα ο στόλος της αποτελείται αποκλειστικά και μόνο από αεροπλάνα τζετ: 2 Fokker 100 και 4 Fokker 70 (80 θέσεων).

Η Tus Air είναι εταιρεία τακτικών δρομολογίων και αυτοπροσδιορίζεται ως περιφερειακή εταιρεία που θα συνδέει την Κύπρο με προορισμούς κοντινών και μέσων αποστάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Η εταιρεία επιδιώκει να αναπτυχθεί προσφέροντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συχνότητα δρομολογίων με τα μικρότερου μεγέθους αεροπλάνα της.

Εκτός από την Ελλάδα η Tus Air πετάει από τη Λάρνακα και την Πάφο προς Ιταλία (Ρώμη) και Ισραήλ (Τελ Αβίβ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v