Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BRIQ Properties: Επενδύσεις 13 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους

Ενίσχυση του χαρτοφυλακίου, ο στόχος της διοίκησης για το 2018, με επίκεντρο τα γραφεία και τα logistics. Η δράση ξένων funds οδηγεί προς τα πάνω τις τιμές σε συγκεκριμένα καλά ακίνητα. Προβλέψεις για πίεση σε ακίνητα δεύτερης επιλογής.

BRIQ Properties: Επενδύσεις 13 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους

Να επενδύσει το σύνολο των διαθεσίμων της, που φτάνουν τα 13 εκατ. ευρώ, μαζί με το ομολογιακό δάνειο των 10 εκατ. ευρώ που λαμβάνει από την Alpha Bank (με επιτόκιο 3,5%) θα επιδιώξει φέτος η διοίκηση της BRIQ Properties ΑΕΕΑΠ. Ο πρόεδρος της εταιρείας Θεόδωρος Φέσσας  (φωτό) υποστήριξε κατά τη χθεσινή ετήσια γενική συνέλευση πως «ο χώρος του ακινήτου στην Ελλάδα έχει ενδιαφέρον».

Κατά τον κ. Φέσσα, αυτή την περίοδο οι τάσεις είναι μικτές: Από τη μία πλευρά, οι αξίες των ακινήτων είναι τόσο χαμηλές «που είναι ευκολότερο να πάρεις έτοιμο κτίριο παρά να επενδύσεις σε οικόπεδο και στη συνέχεια να κατασκευάσεις ένα κτίριο». Από την άλλη πλευρά, «εξαιτίας των χαμηλών τιμών, οι αποδόσεις είναι καλές». Ο ίδιος είπε πως πιθανώς θα υπάρξει πίεση σε κάποιες κατηγορίες ακινήτων, λόγω του μεγάλου αποθέματος ακινήτων στις τράπεζες μέσω «κόκκινων δανείων».

Ο πρόεδρος της BRIQ είπε πως επειδή η ΑΕΕΑΠ επενδύει και με δανεικά «κοιτάμε να κρατήσουμε τις αποδόσεις μας πάνω από το 7,5%». Τόνισε πως η εταιρεία είναι μικρή, αλλά και πως θα συνεχίσει να επενδύει σε ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της. Η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Άννα Αποστολίδου είπε πως το σημερινό χαρτοφυλάκιο της BRIQ Properties αποτελείται από εννέα ακίνητα (τέσσερα κτίρια γραφείων, τρία κτίρια αποθηκών, ένα μικτής χρήσης και ένα κατάστημα), με αποτίμηση 26,3 εκατ. ευρώ στα τέλη του έτους. Τα έσοδα της εταιρείας από ενοίκια, που έφτασαν το 1,9 εκατ. ευρώ το 2017, προέρχονται κατά 84,3% από τον όμιλο Quest (μέσω απόσχισης ακινήτων του τελευταίου δημιουργήθηκε η ΑΕΕΑΠ) και κατά 15,7% από τρίτους.

Η κα Αποστολίδου είπε πως «είναι μικρή η αγορά για να πούμε πως εστιάζουμε σε έναν τομέα, όπως για παράδειγμα τα γραφεία. Σίγουρα τα γραφεία μάς ενδιαφέρουν πολύ, όπως και τα logistics, ενώ κοιτάμε και τα εμπορικά καταστήματα αλλά δεν θα επεκταθούμε πολύ». Κατά τη διευθύνουσα σύμβουλο της BRIQ, «τα γραφεία και οι αποθηκευτικοί χώροι είναι οι κύριοι τομείς επένδυσης» της εταιρείας. Πρόσθεσε πως «στόχος είναι να μεγαλώσουμε το χαρτοφυλάκιο. Κοιτάμε αποδόσεις αντίστοιχες της μικτής απόδοσης που έχει το χαρτοφυλάκιό μας, η οποία κινείται κοντά στο 7,7%».

Οσο για την πορεία της αγοράς ακινήτων, κατά την Άννα Αποστολίδου, «βλέπουμε πως υπάρχει πίεση των αποδόσεων προς τα κάτω και αύξηση των τιμών προς τα πάνω» σε ορισμένες κατηγορίες ακινήτων «Όσο οι τράπεζες βγάζουν ακίνητα, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και από επενδυτές του εξωτερικού πέραν των ΑΕΕΑΠ. Πρόκειται για funds που είναι περισσότερο επιθετικά και αυτό είναι ο κύριος λόγος που έχει οδηγήσει τις τιμές προς τα πάνω».

Η ίδια εκτίμησε πως «θα υπάρξει καθοδική πίεση για τα ακίνητα δεύτερης επιλογής, γιατί είναι πολλά και είναι κενά και ταυτόχρονα θα υπάρξει ανοδική κίνηση για τα καλά ακίνητα». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον φόρο για τις ΑΕΕΑΠ και εξέφρασε την ελπίδα πως θα «υπάρξει κάποια πιο λογική αντιμετώπιση για τον ΕΝΦΙΑ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v