Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε επενδύσεις και νέες δραστηριότητες ποντάρει η Elval-Halcor

Τι δήλωσε η διοίκηση του oμίλου, στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Οι προτεραιότητες, τα επενδυτικά σχέδια και η αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων.

Σε επενδύσεις και νέες δραστηριότητες ποντάρει η Elval-Halcor

«Τα αποτελέσματα του 2017 δείχνουν τη δύναμη και τη δυναμική του ομίλου. Συνεχίζουμε να βλέπουμε με αισιοδοξία το 2018, όπως βλέπαμε και την περυσινή χρονιά». Αυτά δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Elval-Ηalcor Δημήτρης Κυριακόπουλος, στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κυριακόπουλος και ο οικονομικός διευθυντής της Elval-Halcor Σπύρος Κοκκόλης επισήμαναν:

• Τη μεγάλη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων που σημειώθηκε μέσα στο 2017, μέρος της οποίας προήλθε από την αύξηση του όγκου των πωλήσεων (+15,4% στον κλάδο χαλκού και +3,4% στον κλάδο αλουμινίου) και από τη σταδιακή εστίαση σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, ενώ ένα άλλο τμήμα αυτής οφειλόταν σε «κέρδη αποθεμάτων» (άνοδος τιμών στις διεθνείς τιμές των δύο μετάλλων).

• Το 2017 επανήλθε σε κερδοφόρο πορεία και η ΧΑΛΚΟΡ, με αποτέλεσμα πλέον ο όμιλος Elval-Halcor να αποτελείται πλέον από δύο κερδοφόρες δραστηριότητες.

• Μέσα στην περυσινή χρονιά υλοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό αναδιάρθρωση του δανεισμού του ομίλου, με το 48% των υποχρεώσεων να είναι πλέον μακροπρόθεσμες και ένα τμήμα των υπόλοιπων (της θυγατρικής SofiaMed στη Βουλγαρία) να σχεδιάζεται να αναχρηματοδοτηθεί μέσα στο 2018. Οι κινήσεις αυτές οδηγούν σε μακρύτερες λήξεις και χαμηλότερα επιτόκια.

• Μέσα στο 2018 θα αρχίσουν να ενισχύουν τις επιδόσεις του εισηγμένου ομίλου η φετινή απόκτηση του 50% των μετοχών της ολλανδικής Nedzink και του ενεργητικού της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου (απώτερος στόχος η πώληση κερμάτων στο εξωτερικό).

• Η χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος στον κλάδο αλουμινίου, ύψους 150 εκατ. ευρώ, έχει ήδη εξασφαλιστεί. Το project όχι μόνο θα αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα κατά 20%, οδηγώντας παράλληλα σε μειωμένο κόστος και σε ποιοτικότερα προϊόντα, αλλά και θα βάλει τις βάσεις για μελλοντικό διπλασιασμό του capacity (σήμερα, η μονάδα απασχολείται πλήρως).

• Μέσα στο 2018 θα συνεχιστεί η στρατηγική του ομίλου για έμφαση σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

• Δεν αναμένεται να υπάρξουν αξιοσημείωτες επιπτώσεις λόγω των εμπορικών εμποδίων στις ΗΠΑ, καθώς το ποσοστό εξαγωγών ειδών αλουμινίου στη συγκεκριμένη χώρα είναι μονοψήφιο και αφορά προϊόντα που δεν παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, ο όμιλος είναι σωστά τοποθετημένος, με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, προκειμένου να εκμεταλλευθεί τις νέες τάσεις που διαμορφώνονται. Μοχλοί ανάπτυξης που μπορούν να προκύψουν είναι η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και το φυσικό αέριο, αλλά παράλληλα (προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων), η διεθνής παραγωγή στρέφεται προς αυτοκίνητα και πλοία χαμηλότερου βάρους, ενώ στο προσκήνιο μπαίνει και η υπόθεση των ηλεκτρικών οχημάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v