Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Η γραφειοκρατία στις ΑΠΕ και το όραμα για αποθήκευση ενέργειας

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η μπαταρία αποθήκευσης ενέργειας για τη Νότια Ευρώπη», σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο της εταιρίας Γεώργιο Σπύρου. Τα σχέδια της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και τα εμπόδια για την αντλησιοταμίευση.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Η γραφειοκρατία στις ΑΠΕ και το όραμα για αποθήκευση ενέργειας

Την πίστη και την αποφασιστικότητα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο μέλλον των ΑΠΕ, παρά τα τεράστια γραφειοκρατικά εμπόδια που βιώνει η εταιρία, μετέδωσε ο εντεταλμένος σύμβουλός της Γεώργιος Σπύρου.

Ο κ. Σπύρου, μιλώντας στο επενδυτικό συνέδριο του ΣΕΒ, έκανε γνωστά τα μεγάλα γραφειοκρατικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, μεταφέροντας τις εμπειρίες της εταιρίας του, η οποία πρωταγωνιστεί κι έχει πρωτοπορήσει στον τομέα. Από την άλλη μεριά, όμως, δεν έκρυψε και τις ευκαιρίες που κρύβει για τη χώρα μας το μέλλον του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: «Η χώρα μας μπορεί να παίξει τον ρόλο της μπαταρίας ενέργειας για τη Νότια Ευρώπη», σημείωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στις δυνατότητες της αποθήκευσης της ενέργειας που παράγεται από το πλούσιο δυναμικό των ΑΠΕ.

Ήδη η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή υλοποιεί επενδύσεις στην αντλησιοταμίευση, «αν και το θεσμικό πλαίσιο είναι ελλιπές. Έχουμε δαπανήσει έξι χρόνια, πολλά εκατομμύρια και χιλιάδες εργατοώρες», είπε με παράπονο ο κ. Σπύρου, τονίζοντας παράλληλα τις μεγάλες προκλήσεις: «Υπάρχει η δυνατότητα για παραγωγή 10.000 MW από αιολικά θαλάσσια πάρκα αλλά και από πλωτές μονάδες ΑΠΕ».

Κατά το έμπειρο στέλεχος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, πριν το 2010 οι τότε κυβερνήσεις έλεγαν ότι θα φτάσουμε στις 3.000 MW σε αιολικά, αλλά σήμερα είμαστε μόλις στις 2.500 και το 2020 θα πρέπει να υπερβούμε τις 7.000 MW».

Ωστόσο, ο ίδιος δεν έκρυψε τις γραφειοκρατικές περιπέτειες που αντιμετώπισε η εταιρία: «Για έργα 150 εκατ. ευρώ, η κατασκευή τους κράτησε δύο χρόνια αλλά η αδειοδότησή τους τράβηξε 10 χρόνια. Ένας και μόνος δημόσιος υπάλληλος, είτε δασάρχης είτε υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού, μπορεί να σου αναστείλει για πολλά χρόνια ένα έργο…» Και συνέχισε: «Σήμερα κατασκευάζουμε αιολικό στην Εύβοια που αδειοδοτήθηκε πριν από 15 χρόνια».

Ο ίδιος μίλησε και για τις περιπέτειες των διασυνδέσεων των νησιών: «Πριν από 30 χρόνια ακούγαμε διευθυντή μεταφοράς της ΔEH να μας λέει ότι η Κρήτη μέχρι το 1998 θα διασυνδεθεί...».

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, σύμφωνα με τον κ. Σπύρου, «βλέπει να εξελίσσεται μία επανάσταση στις ΑΠΕ. Και αυτή τη ζούμε κι εμείς. Για τον λόγο αυτό στα χρόνια της κρίσης επενδύσαμε 1 δισ. ευρώ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v