Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδύσεις 35 εκατ. από Avin παρά την πτώση της αγοράς καυσίμων

Στην αναβάθμιση των 500 πρατηρίων της προχωρά η θυγατρική του ομίλου της Motor Oil. Επενδύσεις στη νέα γενιά βενζινάδικων. Εικονική άνοδος των καυσίμων κίνησης το πρώτο τρίμηνο του έτους. Αποστάσεις των στελεχών από Cetracore και ιδιωτικοποίηση ΕΛ.ΠΕ.

Επενδύσεις 35 εκατ. από Avin παρά την πτώση της αγοράς καυσίμων

Κόντρα στη διαρκή πτωτική πορεία της εγχώριας αγοράς των υγρών καυσίμων, η AVIN προχωρά με επενδύσεις 35 εκατ. ευρώ στην αναμόρφωση, εντός πενταετίας, του δικτύου των 500 πρατηρίων της.

Η θυγατρική του ομίλου της Motor Oil προφανώς τοποθετείται δυναμικά στον ανταγωνισμό κι ενόψει των σεναρίων που φέρνουν την είσοδο της Cetracore, η οποία απέκτησε τα περιουσιακά στοιχεία της Jetoil, αλλά και των αλλαγών που ενδεχομένως προκληθούν από την πώληση του 50,1% των ΕΛ.ΠΕ. Αν κι επισήμως τα στελέχη της AVIN τηρούν αποστάσεις ως προς τις συγκεκριμένες εξελίξεις.

Αυτό που θέλουν, όπως σημειώνουν, είναι να ανεβάσουν κι άλλο τα μερίδια της εταιρίας εμπορίας από το 13% που είναι σήμερα, αλλά και να υλοποιήσουν τον στρατηγικό τους σχεδιασμό για πρατήρια με ευρεία γκάμα προϊόντων ενέργειας όπως και ειδών σούπερ μάρκετ.

Η αγορά των καυσίμων κίνησης και θέρμανσης από την αρχή της οικονομικής ύφεσης δεν λέει να πάρει κεφάλι. Φόροι και πτώση κατανάλωσης κρατούν χαμηλά τα μεγέθη και επί της ουσίας με αρνητικό πρόσημο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του έτους, που παρουσίασε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου η εταιρεία, οι πωλήσεις των βενζινών ανέβηκαν 1,9% όπως και του πετρελαίου κίνησης με 5,8%.

Ωστόσο, όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο γενικός διευθυντής Τόλης Βασιλακάκης, η άνοδος αυτή αποδίδεται στο ότι η βάση σύγκρισης και συγκεκριμένα ο Ιανουάριος του 2017 ήταν αρνητικός. Κι αυτό επειδή τον Δεκέμβριο του 2016, ενόψει της αύξησης των ΕΦΚ στα καύσιμα κίνησης, έγινε αποθεματοποίηση καυσίμων για την εξοικονόμηση κόστους.

Το πετρέλαιο θέρμανσης για το πρώτο τρίμηνο του έτους βούλιαξε κατά 22%, εξαιτίας των ήπιων καιρικών συνθηκών. Όλη η χρονιά του 2017 έκλεισε με πτώση των πωλήσεων των βενζινών κατά 3,1%, οριακή αύξηση του ντίζελ κίνησης 0,5% και μείωση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 2,3%.

Ο φετινός Μάρτιος, που είναι πιο αντιπροσωπευτικός, έδειξε πτώση των πωλήσεων της βενζίνης 1,7%, του ντίζελ κίνησης 1,2% και του πετρελαίου θέρμανσης 9,8%.

Η AVIN προχωρά στο λίφτινγκ των 500 πρατηρίων της, με το πρώτο κύμα των επενδύσεών της για το 2018 να ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της εταιρίας Γιώργο Θωμαΐδη.

Στοχεύει επίσης στην αύξηση των 110 ιδιόκτητων πρατηρίων της, ενώ ήδη για φέτος ανοίγει 22 τέτοια. Έμφαση δίνει επίσης στην ανάπτυξή της σε μεγάλους οδικούς άξονες και ήδη κατασκευάζει τέσσερις Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων στην Ιόνια Οδό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v