Lamda Development: Ξεκινά η επέκταση στο Golden Hall

Με αύξηση 7,8% έκλεισαν το πρώτο φετινό τρίμηνο οι πωλήσεις των καταστημάτων στα τρία εμπορικά κέντρα της εισηγμένης. Τον Ιούνιο ξεκινούν οι επενδύσεις επέκτασης του Golden Hall. Τι δηλώνει η εταιρεία για το project του Ελληνικού.

Lamda Development: Ξεκινά η επέκταση στο Golden Hall

Ανοδική κίνηση παρουσιάζουν φέτος τα εμπορικά κέντρα που διαχειρίζεται η Lamda Development (The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos) καθώς κατά το πρώτο τρίμηνο σημείωσαν αύξηση πωλήσεων κατά 7,8% και επισκεψιμότητας κατά 6,7%. Μάλιστα, η αυξητική πορεία της επισκεψιμότητας συνεχίστηκε και τον Απρίλιο.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να «διορθώσει» την περυσινή υποχώρηση των πωλήσεων κατά 1,1%, γεγονός που προήλθε κατά κύριο λόγο από τις «περιπέτειες» της εταιρείας Λεμονής και των έντεκα καταστημάτων που είχε μισθώσει στα εμπορικά κέντρα της Lamda Develοpment (ήδη από το δεύτερο περυσινό εξάμηνο, τα καταστήματα αυτά νοικιάστηκαν είτε στο διάδοχο σχήμα της εταιρείας Λεμονής είτε σε άλλους μισθωτές).

Αυτά δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της εισηγμένης Βασίλης Μπαλούμης, στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, ενώ ο διευθυντής χαρτοφυλακίου και επενδυτικών σχέσεων κ. Αλέξανδρος Κουκίδης αναφέρθηκε στη στρατηγική της εισηγμένης εταιρείας, η οποία επικεντρώνεται:

• Στην περαιτέρω ανάπτυξη του retail real estate στην Ελλάδα. Ήδη στο συγκεκριμένο μέτωπο δραστηριοποιείται η θυγατρική Lamda Malls (κάτοχος των Golden Hall και Mediterranean Cosmos), στην οποία συμμετέχει και η Varde με 30%. Η Lamda Malls θα αναζητήσει νέες επενδύσεις στον χώρο των εμπορικών κέντρων, ενώ «όταν οι συνθήκες ωριμάσουν» θα αποκτήσει ενδεχομένως συμμετοχή και στο «The Mall Athens».

Αξιοσημείωτη επίσης είναι η σχεδιαζόμενη επέκταση του Golden Hall, με τη διοίκηση της εταιρείας να εκτιμά ότι γρήγορα θα εκδοθούν οι απαιτούμενες άδειες, προκειμένου τον προσεχή Ιούνιο να ξεκινήσει επένδυση 25 εκατ. ευρώ, η οποία θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2019.

Στον πρόσθετο χώρο του Golden Hall θα δημιουργηθεί μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων και καταστήματα που θα δώσουν έμφαση στο κομμάτι του home entertainment (καθαρός χώρος προς ενοικίαση 11.500 τ.μ.).

Πιστεύεται πως η κίνηση αυτή θα αποδώσει άμεσα (λόγω των πωλήσεων στους νέους χώρους) και έμμεσα (μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας) στις εργασίες του Golden Hall.

• Στην αποχώρηση από αναπτύξεις λοιπών ακινήτων και έτσι ερμηνεύονται οι κινήσεις πώλησης ακινήτων στο εξωτερικό που έχουν γίνει και θα συνεχίσουν να γίνονται στο μέλλον (η εισηγμένη βρίσκεται για τον σκοπό αυτό σε προχωρημένες σχετικές επαφές με υποψήφιους αντισυμβαλλόμενους).

• Και στην εκμετάλλευση της επένδυσης στο Ελληνικό, σε συνεργασία με τη Fosun και το Abudabi.

Τέλος, η διοίκηση της Lamda Develοpment απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σημείωσε:

• Επί του παρόντος δεν εξετάζουν ενδεχόμενο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, λόγω των αναμενόμενων επενδύσεων που σχεδιάζονται. «Είναι πρόωρες τέτοιες συζητήσεις», αναφέρθηκε.

• Παρά το γεγονός ότι έχουν παρέλθει αρκετά χρόνια από την εκδήλωση του επενδυτικού τους ενδιαφέροντος, δεν έχουν προκύψει διαφοροποιήσεις που να ακυρώνουν την οικονομική σκοπιμότητα του project.

• Από την κορυφή του 2009 έως σήμερα, η πτώση των πωλήσεων στα εμπορικά κέντρα της εταιρείας προσέγγισε το 15%, ενώ στο σύνολο της αγοράς η αντίστοιχη πτώση υπερβαίνει το 50%.

• Η εταιρεία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην επένδυση του Ελληνικού. Η διοίκηση αναμένει την έκδοση των κοινών υπουργικών αποφάσεων έως τον Ιούνιο, ενώ δεν προχώρησε σε προβλέψεις ή εκτιμήσεις για το πότε οι φορείς του δημοσίου θα ολοκληρώσουν τις προαπαιτούμενες διαδικασίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v