Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεργατική Τράπεζα: Κυβερνητική ανακούφιση… μέχρι νεωτέρας

Οι δύο προσφορές για τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και η ανακούφιση για την κυπριακή κυβέρνηση. Οι παρενέργειες για την κυπριακή οικονομία, στην περίπτωση που δεν προχωρήσει το deal.

Συνεργατική Τράπεζα: Κυβερνητική ανακούφιση… μέχρι νεωτέρας

Ανακούφιση στις τοπικές αρχές προκάλεσε το γεγονός ότι υπήρξαν τελικά δύο δεσμευτικές προσφορές για την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, ή έστω για το «καλό» της κομμάτι, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα προκαλείτο σειρά παρενεργειών στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος και στην οικονομία της χώρας γενικότερα.

Με βάση τα επισήμως επιβεβαιωθέντα, υπάρχει μια προσφορά για το «καλό κομμάτι» της ΣΚΤ από την Ελληνική Τράπεζα σε συνεργασία με τα funds Atlas και JC Flowers. Και επίσης, μια δεύτερη προσφορά από το fund Apollo.

Το μόνο βέβαιο είναι πως η κυπριακή κυβέρνηση δεν ήθελε σε καμιά περίπτωση να διαταραχθεί το θετικό κλίμα στην οικονομία. Ήδη μετά το περυσινό +4,1% στο ΑΕΠ, το φετινό πρώτο τρίμηνο έτρεξε με +3,8% και οι εκτιμήσεις λένε πως αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα, σε τρία χρόνια η ανεργία θα μηδενιστεί.

Αντίθετα, σε περίπτωση που τελικά δεν προχωρήσει η πώληση της ΣΚΤ, τότε η στήριξη της Τράπεζας μόνο από το κράτος θα επιβάρυνε κατά πολύ το δημόσιο χρέος. Ας μην ξεχνούμε πως για τη διάσωση του Συνεργατισμού, το δημόσιο έχει ήδη καταβάλει 1,7 δισ. ευρώ (που δεν πρόκειται ουσιαστικά να πάρει πίσω) και έχει επίσης καταθέσει άλλα 2,35 δισ. ευρώ, που επίσης είναι αμφίβολο το αν και πότε θα τα αναλάβει.

Αντίθετα, αν μία εκ των δύο προτάσεων εγκριθεί από τις εμπλεκόμενες αρχές (Κεντρική Τράπεζα, Επιτροπή Ανταγωνισμού, Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός), τότε θα πέσουν στο τοπικό τραπεζικό σύστημα κάμποσες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αμβλύνοντας σε μεγάλο βαθμό το όλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ζητούμενο βέβαια παραμένει το τι θα γίνει σε περίπτωση που καμιά από τις δύο προσφορές δεν περιλαμβάνει το «κακό κομμάτι» της ΣΚΤ. Θα πάμε σε νέο διαγωνισμό, ή -μέχρι νεωτέρας- θα έχουμε κατ’ ανάγκη την πρώτη κρατική «κακή τράπεζα»;

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία ανάδειξης του νέου αγοραστή θα πάρει μερικές τουλάχιστον εβδομάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v