Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Μείωση δανεισμού και ενισχυμένο μέρισμα φέρνει η πώληση ΔΕΣΦΑ

Που θα πάνε τα 300 εκατ. ευρώ από την πώληση του ΔΕΣΦΑ. Εκτιμήσεις για EBITDA στα 600 με 900 εκατ. ευρώ από τη διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. Οι κρίσιμοι σταθμοί του ομίλου. Τι είπε στους αναλυτές ο αναπληρωτής CEO Ανδρέας Σιάμισιης.

ΕΛΠΕ: Μείωση δανεισμού και ενισχυμένο μέρισμα φέρνει η πώληση ΔΕΣΦΑ

Με αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία των Ελληνικών Πετρελαίων κατά τη διάρκεια της χρονιάς καθώς και για τα οφέλη που θα αποκομίσει ο όμιλος από την ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ, έκλεισε την ενημέρωση των αναλυτών η διοίκηση του ομίλου.

Στη διάρκεια του conference call ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης σημείωσε πως ο όμιλος προσδοκά στο κλείσιμο της χρονιά EBITDA που θα κυμανθούν ανάμεσα στα 600 με 900 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη μνεία στα έσοδα που θα εισπράξει ο όμιλος από την πώληση του και αυτά μαζί με το μέρισμα των 16 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν κοντά στα 300 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις του κ. Σιάμισιη θέλουν το deal να λαμβάνει τέλος μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Τα έσοδα που θα εισπράξει ο πετρελαϊκός όμιλος θα διατεθούν για την περαιτέρω μείωση του δανεισμού, αλλά και για ενισχυμένη επιστροφή μερίσματος στους μετόχους.

Η διοίκηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο νοικοκύρεμα των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρίας και δεν είναι τυχαίο ότι οι κινήσεις της έφεραν το σύνολο του δανεισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2018 στα 2,7 δισ. ευρώ έναντι 2,8 δισ. (-6%). Έτσι, τα χρηματοοικονομικά έξοδα υποχώρησαν κατά 17% σε σχέση με το περσινό τρίμηνο και ο καθαρός δανεισμός έκλεισε στα 2 δισ. ευρώ.

Σταθμοί στην πορεία των ΕΛ.ΠΕ αποτελούν αναμφίβολα η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της. Για τη διαγωνιστική διαδικασία, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο με αφορμή την ανακοίνωση από το ΤΑΙΠΕΔ των πέντε υποψήφιων επενδυτικών σχημάτων, λέγοντας ότι «είναι πολύ πρώιμο να προβούμε σε εκτιμήσεις».

Άλλος σταθμός επίσης για τα ΕΛ.ΠΕ είναι και η αποχώρηση της ΔΕΠΑ από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης καθώς και η ολοκλήρωση της συναλλαγής για την απόκτηση της ΕΠΑ και της ΕΔΑ Αττικής.

Φυσικά και ο τρόπος αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, στην οποία έχει συμμετοχή ο όμιλος των ΕΛ.ΠΕ είναι μία κρίσιμη καμπή για τον ελληνικό πετρελαϊκό όμιλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v