Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωτοβουλίες από Interamerican για την προστασία του περιβάλλοντος

Η εταιρεία προτάσσει, μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων εταιρικής υπευθυνότητας, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων και την αντιμετώπιση των αιτίων της κλιματικής αλλαγής.

Πρωτοβουλίες από Interamerican για την προστασία του περιβάλλοντος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), η INTERAMERICAN ανακοινώνει πως συνυπέγραψε, κατά τον Μάιο και για ένατη διαδοχικά χρονιά, τη νέα, παγκόσμια Διακήρυξη τοποθέτησης των Θεσμικών Επενδυτών για την Κλιματική Αλλαγή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η εταιρεία προτάσσει, μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων εταιρικής υπευθυνότητας, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων και την αντιμετώπιση των αιτίων της κλιματικής αλλαγής.

Η INTERAMERICAN έχει συμπεριλάβει στον σχεδιασμό ανάληψης πρωτοβουλιών, από το σύνολο των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (SDGs - Ατζέντα 2030), τους σχετικούς στόχους για το νερό, τη φθηνή και καθαρή ενέργεια, τη δράση για το κλίμα και τη ζωή σε θάλασσα και στεριά. Αποτελεί, άλλωστε, τη μοναδική ελληνική ασφαλιστική εταιρεία που έχει δεσμευτεί από το 2006 για ενεργό συμμετοχή σε περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Ο.Η.Ε. για τα Τραπεζοασφαλιστικά Ιδρύματα (UN Environment Programme Finance Initiative / UNEPFI), ενώ είναι και συνιδρυτικό μέλος των Αρχών για την Αειφόρο Ασφάλιση (Principles for Sustainable Insurance, 2012).

Η Διακήρυξη των Θεσμικών Επενδυτών απευθύνεται στις κυβερνήσεις όλων των χωρών, απαιτώντας την έμπρακτη υποστήριξη της στροφής προς τη χρήση καθαρής ενέργειας, της μείωσης του εκπεμπομένου διοξειδίου του άνθρακα και της βελτίωσης της ανθεκτικότητας της παγκόσμιας οικονομίας, της κοινωνίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε κλιματικούς κινδύνους. Με αυτή τη Διακήρυξη, ζητείται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από τους ηγέτες των χωρών για την υλοποίηση των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού (Δεκέμβριος 2015) και συγκεκριμένα, για την επικαιροποίηση - ενδυνάμωση των στόχων σε εθνικό επίπεδο όσον αφορά στη μείωση της εκπομπής αερίων έως το 2020. Σκοπός είναι η εντατικοποίηση της προσπάθειας για τη συγκράτηση της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας, παγκοσμίως, αρκετά πιο χαμηλά από τους 2 βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, με στόχο η αύξηση να μην ξεπεράσει τους 1,5 βαθμούς. Ζητείται, επίσης, η ανάπτυξη των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα για τον περιορισμό των ρύπων στην ατμόσφαιρα και η δέσμευση για τη βελτίωση των οικονομικών απολογισμών σε θέματα σχετικά με το περιβάλλον.

Η εταιρεία, στον τομέα της ασφαλιστικής δραστηριότητάς της, έχει αναπτύξει ιδιαίτερα την ασφάλιση επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά πάρκα - ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την προϊοντική γραμμή «Energy Line». Μέσω αυτών των ασφαλίσεων και της ενθάρρυνσης πελατών της εταιρείας για πράσινες ενεργειακά επενδύσεις, κατά τη διετία 2016-2017 απετράπη η έκλυση στην ατμόσφαιρα 838 τόνων διοξειδίου του άνθρακος. Πρόκειται για μονάδες συνολικής ισχύος 444 MWp, ασφαλιζόμενης αξίας 660 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα η εταιρεία λειτουργεί και στις περιβαλλοντικές ασφαλίσεις αστικής ευθύνης, κατά τα πρότυπα του διεθνούς οργανισμού διαπίστευσης πραγματογνωμόνων RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors), με την προϊοντική γραμμή «Green Line». Η ίδια η εταιρεία, λόγω της ήπιας επίδρασής της στο περιβάλλον, δεν διατρέχει σημαντικούς κανονιστικούς κινδύνους. Επισημαίνεται ότι η INTERAMERICAN προχώρησε πέρυσι σε ένταξή της, ως μέλους, στην πρωτοβουλία «Green Mission» και σε συνεργασία με τη Sunlight Recykling για την ορθή διαχείριση ανακύκλωσης μπαταριών αυτοκινήτου που συγκεντρώνει στα ιδιόκτητα συνεργεία της, έχει οδηγήσει στην ανακύκλωση, κατά την περασμένη διετία, συνολικά 4,1 τόνους αποβλήτων Pb-οξέος. Πέραν του ασφαλιστικού αντικειμένου για περιβαλλοντικούς κινδύνους και Α.Π.Ε., η εταιρεία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση των εργαζομένων, των συνεργατών της και πολιτών και υποστηρίζει ως χορηγός έργα για την προστασία και ανάπλαση του φυσικού περιβάλλοντος.

«Ειδικότερα για την κλιματική αλλαγή, αναγνωρίζουμε και αξιολογούμε τους περιβαλλοντικούς κινδύνους από ακραία φυσικά φαινόμενα, διαθέτοντας εξειδικευμένη τεχνογνωσία που τροφοδοτείται και από τη σχετική, μεγάλη εμπειρία των μετόχων μας. Ακόμη, περιορίζουμε δραστικά το αποτύπωμά μας με τον ταχύτατα εξελισσόμενο ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας» υπογραμμίζει ο Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Είναι ενδεικτικό του κόστους των καταστροφών, που επωμίζεται η ασφαλιστική βιομηχανία, ότι οι ασφαλισμένες ζημιές παγκοσμίως, που προκλήθηκαν από ακραία φυσικά φαινόμενα, πέρυσι ανήλθαν σε 144 δισ. δολάρια (έρευνα Sigma - Swiss Re), ενώ καταβλήθηκαν 14 δισ. δολάρια σε αποζημιώσεις καταστροφών από πυρκαϊές.

Οι οικονομικές απώλειες σε όλο τον κόσμο από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές έφθασαν κατά το 2017 στα 337 δισ. δολάρια -σχεδόν διπλάσιες έναντι του 2016- ενώ το μέρος της ζημιάς που δεν καλύφθηκε ασφαλιστικά ανήλθε σε 193 δισ. δολάρια.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v