Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναβάθμισε τους δείκτες βιωσιμότητας ΕΤΕ και Alpha η Fitch

Η χαλάρωση των capital controls θα μπορούσε να επιταχυνθεί μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, υπό την προϋπόθεση ότι το λειτουργικό περιβάλλον θα παραμείνει υποστηρικτικό και θα ενισχυθεί περαιτέρω η εμπιστοσύν, εκτιμά ο οίκος.

Αναβάθμισε τους δείκτες βιωσιμότητας ΕΤΕ και Alpha η Fitch

Η Fitch επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις RD που έχει θέσει για τις Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank λόγω των capital controls.

Παράλληλα, ο οίκος αναβάθμισε τις αξιολογήσεις βιωσιμότητας (VR) των Εθνικής και Alpha Bank σε ccc+ από ccc, ενώ διατήρησε Πειραιώς και Eurobank σε ccc.

Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση Restricted Default που θέτει στις τέσσερις τράπεζες ο οίκος, αντανακλά την εκτίμηση ότι οι τράπεζες δεν εκπληρώνουν βασικό κομμάτι των υποχρεώσεών τους λόγω των περιορισμών στις αναλήψεις καταθέσεων που βρίσκονται ακόμη σε ισχύ στη χώρα.

Η χαλάρωση των capital controls θα μπορούσε να επιταχυνθεί μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, υπό την προϋπόθεση ότι το λειτουργικό περιβάλλον θα παραμείνει υποστηρικτικό και θα ενισχυθεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη.

Οσον αφορά στην αναβάθμιση Εθνικής και Alpha Bank, ο οίκος σημειώνει ότι το πιστωτικό προφίλ των δυο τραπεζών είναι σχετικά λιγότερο ευάλωτο σε ενδεχόμενο λειτουργικό σοκ, κάτι που αντανακλάται στην μικρότερη έκθεση της Εθνικής σε κόκκινα δάνεια και στους υψηλότερους κεφαλαιακούς δείκτες της Alpha. Επίσης, για την Εθνική αντανακλά και την ισχυρότερη ρευστότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι προσπάθειες μείωσης των NPEs θα επιταχυνθούν το 2018 και το 2019, αν και εκτιμά ότι οι δείκτες NPEs αναμένεται να παραμείνουν υψηλοί στο άμεσο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v