Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωκλινική: Φέρνει καρπούς η αναδιοργάνωση

Οι αλλαγές, που έφεραν υπερδιπλασιασμό στα λειτουργικά κέρδη το 2017, και ο στόχος περαιτέρω αύξησης, φέτος, με «γεωμετρικό» ρυθμό. Έτοιμη να συμμετάσχει δυναμικά στις εξελίξεις του κλάδου δηλώνει η εταιρεία.

Ευρωκλινική: Φέρνει καρπούς η αναδιοργάνωση

Τους καρπούς των ενεργειών αναδιοργάνωσης δρέπει ο όμιλος Ευρωκλινικής καθώς κατά την περσινή χρήση εμφάνισε υπερδιπλασιασμό της λειτουργικής του κερδοφορίας, ενώ για τη φετινή χρήση το business plan προβλέπει περαιτέρω ενίσχυσή τους, με «γεωμετρικό» ρυθμό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) εξακολούθησαν και το 2017 να καταγράφουν σημαντική βελτίωση, διαμορφούμενα στα 3,26 εκατ. ευρώ από 1,32 εκατ. ευρώ το 2016.

Η παραπάνω επίδοση επιτεύχθηκε, με σταθερές τις ενοποιημένες πωλήσεις (40,2 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το 2017, αποτυπώνοντας τη σημαντική βελτίωση στα περιθώρια κέρδους, χάρη στον περιορισμό του κόστους και τις σημαντικές συνεργασίες στον ασφαλιστικό κλάδο που βελτίωσαν το μείγμα εσόδων.

Ο περιορισμός του κόστους επήλθε μέσω αλλαγών στη δομή και τη λειτουργία του ομίλου. Η μεταφορά της Ευρωκλινικής Παίδων από την οδό Αχαρνών σε όμορο κτίριο με αυτό της Ευρωκλινικής, το οποίο ανακαινίσθηκε εκ βάθρων, έφερε οικονομίες κλίμακας εξαιτίας των συνεργειών, ενώ υπήρξαν λειτουργίες που κρίθηκαν κοστοβόρες και ανατέθηκαν με τη μορφή outsourching σε τρίτους.

Ταυτόχρονα η πολυετής συνεργασία με τις ασφαλιστικές, η οποία επεκτάθηκε πέρυσι, επίτρεψε στον όμιλο να βελτιώσει έτι περαιτέρω το μείγμα των εσόδων του. Πλέον το 50% με 55% των ασθενών της κλινικής καλύπτεται με ασφαλιστήρια συμβόλαια ή με επαγγελματικά ταμεία.

Στη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους συνέβαλαν, επίσης, η έναρξη λειτουργίας του Πολυιατρείου - ΣΗΜΕΙΟ Δ.Υ.Ο. και η αναδιοργάνωση των δομών και της λειτουργίας του ομίλου.

Ο στόχος για τα EBITDA της φετινής χρήσης παραμένει εξίσου φιλόδοξος καθώς σε πρόσφατη συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αντ. Βουκλαρής αποκάλυψε πως το business plan προβλέπει λειτουργική κερδοφορία 5,8 εκατ. ευρώ.

Επίδοση που θα επιτρέψει στον όμιλο Ευρωκλινικής να εμφανίσει καθαρά κέρδη, ενώ η σχέση δανεισμού (29,7 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2017) προς EBITDA θα διαμορφωθεί κάτω από 5 φορές, επίπεδα παρόμοια με αυτά των ανταγωνιστών της. Σημειώνεται ότι κατά την περσινή χρήση τα αποτελέσματα, μετά από φόρους, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση και διαμορφώθηκαν σε ζημιές 0,66 εκατ. ευρώ από 2,54 εκατ. ευρώ το 2016.

Έτοιμη να συμμετάσχει δυναμικά στις εξελίξεις

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ευρωκλινικής Αντώνης Βουκλαρής, αφού σημείωσε τις σημαντικές αλλαγές που επήλθαν το 2017 στον όμιλο, επιτρέποντας τον υπερδιπλασιασμό της κερδοφορίας, υπογράμμισε ότι η Ευρωκλινική είναι έτοιμη να συμμετάσχει δυναμικά στις εξελίξεις στον κλάδο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ευρωκλινικής έχει ως εξής:

Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου της Ευρωκλινικής εξακολούθησαν και το 2017 να καταγράφουν βελτίωση και διαμορφώθηκαν στα € 3,26 εκ. από € 1,32 εκ. το 2016.

Οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου διατηρήθηκαν στα επίπεδα του 2016 και διαμορφώθηκαν στα € 40,20 εκ.

Τα αποτελέσματα μετά από φόρους παρουσίασαν σημαντική βελτίωση από ζημιές € 2,54 εκ. το 2016 σε ζημίες € 0,66 εκ. το 2017.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v