Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ. Μπρουμίδης: Η Ελλάδα εγκαταλείπει την Εποχή του Χαλκού!

Τι είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone στα εγκαίνια του FTTH δικτύου της εταιρίας, το οποίο καλύπτει 17.000 νοικοκυριά στον Βύρωνα. Τα επόμενα 3-5 χρόνια η χώρα θα φύγει από την ουρά των χωρών της ΕΕ σε ό,τι αφορά την ευρυζωνικότητα, τόνισε.

Χ. Μπρουμίδης: Η Ελλάδα εγκαταλείπει την Εποχή του Χαλκού!

«Η πλειονότητα των σπιτιών στον Βύρωνα έχουν πρόσβαση σε δίκτυο οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι τους και ο δήμος Βύρωνα είναι ο πρώτος στην Ελλάδα που μπορεί να υποστηρίξει πως πέρασε στην ψηφιακή εποχή», δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας Χάρης Μπρουμίδης.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Ελλάδα εγκαταλείπει την Εποχή του Χαλκού», είπε ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος σε χθεσινή εκδήλωση κατά την οποία παρουσιάστηκε το δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home, FTTH). Το δίκτυο FTTH καλύπτει 17.000 νοικοκυριά στον Βύρωνα και διατίθεται εμπορικά σε οικιακούς και εταιρικούς πελάτες.

Στη χθεσινή εκδήλωση ήταν και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας και ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης.

Σύμφωνα με τον κ. Μπρουμίδη, βρισκόμαστε «σε μία συμβολική στιγμή για την Ελλάδα και την κοινωνία των πολιτών. Στα επόμενα 3-5 χρόνια, η χώρα μας θα καταφέρει να φύγει από την ουρά των χωρών της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την ευρυζωνικότητα και να πάει πάνω από τον μέσο όρο. Σε αυτό το ταξίδι είναι όλοι χρήσιμοι, οι κυβερνητικές παρεμβάσεις, το ρυθμιστικό πλαίσιο, οι πάροχοι που θέλουν να επενδύσουν. Με το δίκτυό μας, ο Βύρωνας γίνεται ο πρώτος δήμος της χώρας που γίνεται fiber ready και πλέον 17.000 σπίτια μπορούν να έχουν οπτική ίνα στο σπίτι με ταχύτητες 100 mbps και 200 mbps με FFTH. Η ανάγκη για υψηλές ταχύτητες είναι εδώ».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας είπε πως «στο άμεσο μέλλον, η ανάγκη για υπερυψηλές ταχύτητες θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι είναι σήμερα. Το πλάνο που έχουμε καταθέσει στη Ρυθμιστική Αρχή αφορά συνολικά 120.000 γραμμές, έχουμε ήδη ξεκινήσει στον Πειραιά, στην Αλεξάνδρας, στην Τούμπα, στην Περαία. Με βάση τις νέες πρωτοβουλίες, έχουμε στόχο να επεκτείνουμε αυτό το δεσμευμένο πλάνο σε πολύ περισσότερες γραμμές και περιοχές».

«Είναι κρίσιμο η Ελλάδα να μπαίνει με ταχύτατους ρυθμούς στις τεχνολογίες αιχμής», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής. Ο κ. Παππάς πρόσθεσε πως «η δημόσια παρέμβαση ενισχύει υποδομές και επενδύσεις που βρίσκονται στην τεχνολογική αιχμή. Οι επενδύσεις οπτικών ινών από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενδεχομένως μαζί με τους αυτοκινητοδρόμους, συνιστούν τη μεγαλύτερη επενδυτική παρέμβαση σε κλίμακα που γίνεται μετά την κρίση, με την ανάπτυξη πολύ κρίσιμων και σύγχρονων υποδομών, πάνω στις οποίες θα αναπτυχθούν εκατοντάδες υπηρεσίες για τον πολίτη, τη σχέση του με το Δημόσιο κ.τ.λ.

Πρόκειται για εξαιρετικό παράδειγμα συντονισμού δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ διεκπεραίωσης και εφαρμογής. Η χώρα μας μπορεί να γίνει ένας κόμβος ανάπτυξης, εμπορίου, τηλεπικοινωνιών, μεταφορών και για να παίξει άρτια αυτό το ρόλο, χρειάζεται άρτια δίκτυα. Αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, η Ελλάδα θα έχει… σπάσει τα κοντέρ στους δείκτες συνδεσιμότητας έως το 2022. Πρόκειται, κατά τη γνώμη μου, για ένα πολύ θετικό παράδειγμα συνεργασίας ιδιωτικού και δημοσίου τομέα αυτό που συμβαίνει στις τηλεπικοινωνίες με τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων των παρόχων. Μακάρι να είχαμε, ως κυβέρνηση, για κάθε 1 ευρώ του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων 3 και 4 ευρώ ιδιωτικών επενδύσεων».

«Οι επενδύσεις στις οπτικές ίνες μαζί με τα δίκτυα πέμπτης γενιάς στην κινητή τηλεφωνία (5G) θα αλλάξουν κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, έστω κι αν υπήρξε πληθώρα καλοθελητών που θέλησαν να μας πείσουν για την παραμονή σε παλιές τεχνολογίες», είπε ο κ. Μαγκλάρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v