Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρέα: Αναχρηματοδότηση όλου του δανεισμού από Πειραιώς

Σε ορίζοντα πενταετίας θα πρέπει να αποπληρωθεί το ομολογιακό των 56 εκατ. ευρώ. Δόσεις ύψους 3,5 εκατ. ευρώ φέτος. Στα 8,6 εκατ. ευρώ τα EBITDA της χρήσης 2017.

Ρέα: Αναχρηματοδότηση όλου του δανεισμού από Πειραιώς

Προσωρινή ανάσα από τον υψηλό σε σχέση με τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) δανεισμό της, πήρε η μαιευτική κλινική Ρέα, μετά την αναδιάρθρωση του ομολογιακού της δανείου από την Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως προκύπτει από τις αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2017 της Ρέα, εντός της φετινής χρονιάς (2018) το μαιευτήριο υπόγραψε με την πιστώτρια τράπεζά του (Πειραιώς) τροποποίηση των όρων του ανεξόφλητου υπολοίπου ομολογιακού δανείου, που αποτελεί και το σύνολο σχεδόν του δανεισμού του.

Η περίοδος αποπληρωμής επεκτάθηκε κατά μια πενταετία, ενώ τροποποιήθηκε και το δοσολόγιο αποπληρωμής. Περισσότερες πληροφορίες δεν παρέχονται, πέραν της υποχρέωσης της Μαιευτικής κλινικής να καταβάλει φέτος δόσεις ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι η Ρέα διατηρούσε στο τέλος του 2017 ταμειακά διαθέσιμα 11,88 εκατ. ευρώ, οι φετινές αποπληρωμές εκτιμάται ότι θα διενεργηθούν ομαλά.  

Ο κύκλος εργασιών της Ρέα, ανήλθε το 2017 σε 31,46 εκατ. ευρώ, μετά από την εφαρμογή των προβλέψεων για «rebate και clawback», διατηρούμενος στα ίδια επίπεδα με αυτά της χρήσης 2016 (31,69 εκατ. ευρώ).  Τα EBITDA, μετά την πρόβλεψη για το «rebate και clawback», ανήλθαν σε 8,61 εκατ. ευρώ, έναντι 9,50 εκατ. ευρώ το 2016 εμφανίζοντας μείωση κατά 9,38%.

Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 4,22 εκατ. έναντι 4,91 εκατ. ευρώ το 2016 παρουσιάζοντας πτώση κατά 14,12%. Ο συνολικός Δανεισμός μειώθηκε κατά περίπου 0,9 εκατ. ευρώ διαμορφούμενος σε 56,20 εκατ. ευρώ στις 31/12/2017, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα ανερχόταν στο τέλος του 2017 σε 11,88 εκατ. ευρώ. Η σημαντική βελτίωση στα ταμειακά διαθέσιμα προήλθε από τη σημαντική μείωση απαιτήσεων από πελάτες.  

Το 2017, η Ρέα προχώρησε σε αγορές νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, προκειμένου να στεγάσει τις διοικητικές και οικονομικές της υπηρεσίες, οι οποίες στεγάζονταν στο κτίριο της κλινικής ή σε ενοικιαζόμενα κτίρια γραφείων. Ταυτόχρονα προχωρά σε δημιουργία νέων ιατρικών τμημάτων στο κτίριο της κλινικής.

Ο κυριότερος στόχος της διοίκησης για το 2018 είναι η διατήρηση της ρευστότητας της και της θετικής πορείας των αποτελεσμάτων της, μέσα από την στοχευμένη ανάπτυξη νέων κερδοφόρων υπηρεσιών, την περαιτέρω βελτίωση των λειτουργικών της αποτελεσμάτων και τη σύναψη συμφωνιών νέων συνεργασιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v