Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έρευνα για υπεξαίρεση 51 εκατ. ευρώ στην Proton

Δέσμευση λογαριασμών Λαυρεντιάδη και 7 πρώην μελών Δ.Σ. της Proton. Το πόρισμα της Αρχής για το Μαύρο Χρήμα και οι "ύποπτες" συναλλαγές 51 εκατ. €. Τι δηλώνουν Αθανάσογλου, Λαυρεντιάδης. Τι λέει η ΤτΕ. Ενδιαφέρον από fund.

Έρευνα για υπεξαίρεση 51 εκατ. ευρώ στην Proton
Το πάγωμα λογαριασμών του επιχειρηματία κ. Λ. Λαυρεντιάδη καθώς και επτά ακόμη προσώπων που διετέλεσαν από τα τέλη του 2009 έως και πρόσφατα εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. της Proton Bank αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Αρχής Καταπολέμησης και Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Την ίδια στιγμή, επανέρχονται οι πληροφορίες περί ενδιαφέροντος fund, το οποίο συνεργάζεται με τον τέως διοικητή της ΑΤΕ κ. Μηλιάκο, να εισέλθει ως στρατηγικός επενδυτής στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Proton Bank κατά 50 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, αυτό το ενδιαφέρον θα κατατεθεί και επίσημα τις επόμενες ώρες στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, όλα ξεκίνησαν από τον τακτικό έλεγχο, που διενήργησε η ΤτΕ στην Proton Bank, από τον οποίο ανέκυψαν ύποπτες συναλλαγές μεταξύ εταιριών, οι οποίες απάρτιζαν άλλοτε τον όμιλο Λαυρεντιάδη. Το σύνολο των συναλλαγών και αναλήψεων μετρητών ανήλθε σε 51 εκατ. ευρώ και αφορά στο σύνολο των συναλλαγών των παραπάνω εταιριών μέσω σειράς τραπεζών και όχι μόνο της Proton.

Τα στοιχεία παραπέμφθηκαν στην Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και από τις τράπεζες ζητήθηκαν αρχικά προφορικές και εν συνεχεία έγγραφες διευκρινίσεις, τις οποίες έσπευσαν να δώσουν όλες οι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης και της Proton Bank.

Μόνο που στην περίπτωση της Proton Bank δεν δηλώθηκε συναλλαγή ύψους μερικών εκατομμυρίων ευρώ. Η μη ενημέρωση της Αρχής για την παραπάνω συναλλαγή, σε συνδυασμό με το μεγάλο -σε σχέση με το ενεργητικό της- ύψος των δανειοδοτήσεων της Proton προς εταιρίες του άλλοτε ομίλου Λαυρεντιάδη οδήγησε την Αρχή να ζητήσει το πάγωμα λογαριασμών και όσων χρημάτισαν εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. της Proton το εξεταζόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του κ. Λ. Λαυρεντιάδη καθώς όσων είχαν διατελέσει εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. της Proton Bank τη συγκεκριμένη περίοδο. Δηλαδή των κ. Α. Αθανάσογλου, Τ. Κολίντζα, Αθ. Παπασπηλιού, Δ. Σαραμαντή, Σ. Λιαρμακοπούλου, Γ. Αρβανίτη και Δ. Μπιθάρη. Ταυτόχρονα, επιβλήθηκε δέσμευση κίνησης μετοχών και λοιπών κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του κ. Λαυρεντιάδη.

Το πόρισμα του ελέγχου της Αρχής παραδόθηκε την περασμένη Τετάρτη 27/7 και όπως αποκάλυψε η "Ελευθεροτυπία" "συντρέχει νόμιμος λόγος και κατεπείγουσα ανάγκη για απαγόρευση κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών του Λ. Λαυρεντιάδη και άλλων 7 μελών του Δ.Σ. της Proton Bank".

Στην ίδια απόφαση, που διαβιβάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, γράφεται ότι στους λογαριασμούς του κ. Λαυρεντιάδη και των επτά τέως μελών του Δ.Σ. της Proton "περιέχονται προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας και σε κάθε περίπτωση (και αν δηλαδή αποτελούν νόμιμη περιουσία) υπάρχει ανάγκη δέσμευσής τους ως αντίκρισμα και ισάξιο του εγκληματικού προϊόντος υπεξαίρεσης, ύψους 51.000.000 ευρώ, το οποίο αποκρύβεται".

Καμία υπεξαίρεση χρημάτων λέει η Proton

Από την πλευρά τους, κύκλοι της Proton Bank διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει καμία υπεξαίρεση χρημάτων και δεν λείπει ούτε 1 ευρώ από την τράπεζα. Πρόκειται περί παράλειψης αναφοράς στην Αρχή κάποιων σημαντικών κινήσεων μετρητών που διενεργήθηκαν σε διάστημα μερικών μηνών. Σημειώνουν, δε, ότι δόθηκαν ήδη οι προφορικές εξηγήσεις και θα κατατεθούν και εγγράφως.

Μιλώντας στο Euro2day ο τέως διευθύνων σύμβουλος της Proton Bank, κ. Αθανάσογλου, αφού διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει θέμα υπεξαίρεσης χρημάτων, σημειώνει ότι πρόκειται περί μεγάλης παρεξήγησης. "Προσωπικά έχω δώσει όλη μου τη ζωή στην τράπεζα, έχω επενδύσει όλη μου την περιουσία σε αυτην και θα ήταν αδιανόητο να γίνει οτιδήποτε μη σύννομο όταν ελέγχεται συχνότατα, όπως όλες οι τράπεζες, από την ΤτΕ".

Τι λένε κύκλοι της ΤτΕ

Κύκλοι της ΤτΕ σημειώνουν ότι η κεντρική τράπεζα, μετά την κατάθεση του πορίσματος από τον ελεγκτή της και του αντίστοιχου της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, δέσμευσε αμέσως τους λογαριασμούς όσων διετέλεσαν εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. της Proton Bank κατά την εξεταζόμενη περίοδο καθώς και τις μερίδες ΣΑΤ και άλλα κινητά και ακίνητα στοιχεία του κ. Λαυρεντιάδη.

Ταυτόχρονα, ζήτησε τις παραιτήσεις των εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. της Proton, οι οποίες και υποβλήθηκαν. "Έγινε ό,τι έπρεπε να γίνει. Η τράπεζα έχει ήδη νέα διοίκηση, η καταλληλότητα της οποίας θα κριθεί τις επόμενες ημέρες", αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι η Proton έχει ξεκινήσει και διαδικασία αύξησης κεφαλαίου, το ενημερωτικό δελτίο της οποίας αναμένεται να εγκριθεί τις προσεχείς ημέρες.

Στο ερώτημα τι θα συμβεί από τη Δευτέρα μετά την αναταραχή που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις στους καταθέτες, σημειώνεται ότι δεν απειλείται η σταθερότητα του συστήματος, καθώς υπάρχουν διαθέσιμα μέσα για να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες κινήσεις πανικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μηλιάκος, ως εκπρόσωπος του ενδιαφερόμενου fund, βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τους μετόχους της Proton για να εισέλθει το fund ως στρατηγικός επενδυτής στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.

Οι εξελίξεις αναμένεται να τρέξουν εντός του επόμενου 48ώρου καθώς και αύριο θα υπάρξουν κρίσιμες επαφές και πιθανώς επίσημη κατάθεση ενδιαφέροντος στην ΤτΕ.


Αρνείται τις κατηγορίες και την ανάμιξη ο Λ. Λαυρεντιάδης

Από το γραφείο του κ. Λαυρεντιάδη εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:

"Η επικοινωνιακή εκμετάλλευση της φερόμενης ανάμιξης του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη σε υπόθεση που διερευνά η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, συνιστά άθλια επίθεση από σύμπλεγμα συμφερόντων, που επιδιώκει να ελέγξει τις εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Λαυρεντιάδη κινήθηκε πάντα με απόλυτη νομιμότητα. Ο κ. Λαυρεντιάδης αρνείται κατηγορηματικά την οποιαδήποτε κατηγορία και ανάμιξή του σε σχετικές ενέργειες, τις οποίες και χαρακτηρίζει ως ανυπόστατες και άκρως συκοφαντικές.

Η στοχοποίηση του ιδίου και της Proton Bank έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό με σειρά δημοσιευμάτων, που επιχειρούσαν να τορπιλίσουν το ενδεχόμενο ισχυροποίησης της Proton Bank και των προοπτικών ανάπτυξής της, η οποία και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο των προτεινόμενων συγχωνεύσεων, ανάγκη που έχει παρουσιαστεί ως αποτέλεσμα της κατάστασης στην ελληνική οικονομία.

Σε αυτήν την κατεύθυνση ζητούμε την άμεση διερεύνηση τέτοιων σκοπιμοτήτων από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ο κ. Λαυρεντιάδης δεν θα παραμείνει θεατής στην εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, θα συνεργαστεί απολύτως με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση όπου ενεπλάκη το όνομά του και επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του, προκειμένου οι συκοφάντες και όσοι κρύβονται πίσω από αυτούς να πάρουν την απάντηση που τους αξίζει".

Η ανακοίνωση της Proton Bank

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα περί δικαστικής εμπλοκής της Proton Bank και πρώην μελών του διοικητικού της συμβουλίου σε υπόθεση υπεξαίρεσης, η διοίκηση της τράπεζας επιθυμεί να γνωστοποιήσει τα εξής:
 
Α) Η τράπεζα ελέγχεται στο πλαίσιο πορίσματος της Τραπέζης της Ελλάδος για το επίπεδο κανονιστικής συμμόρφωσής της ως προς τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από διατάξεις σχετικές με την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η τράπεζα εντός της ορισθείσης από την Τράπεζα της Ελλάδος προθεσμίας θα εκθέσει τις απόψεις της επί του σχετικού πορίσματος.

Β) Δεν διαφαίνεται ότι η περί “υπεξαιρέσεως” κατηγορία αφορά την περιουσία της τραπέζης και ως εκ τούτου δεν υφίσταται λόγος προκλήσεως περαιτέρω ανησυχίας.

Γ) Η διοίκηση της τράπεζας βρίσκεται σε συνεχή επαφή και σε αρμονική συνεργασία με τις εποπτικές αρχές και είναι έτοιμη να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία χρειαστεί για πρόληψη ή/και καταστολή οποιασδήποτε παραβατικής πράξεως.

Η διοίκηση και οι εργαζόμενοι στην Proton Bank συνεχίζουν την άοκνη προσπάθειά τους για την ισχυροποίηση της τράπεζας μέσα στη δύσκολη περίοδο που διανύουν τόσο η χώρα μας όσο και το τραπεζικό σύστημα ειδικότερα.

Η προετοιμασία για την περαιτέρω θωράκιση της Proton μέσω της προγραμματισθείσας κεφαλαιακής της ενίσχυσης, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και ισόποσης κάλυψης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης αναμένεται να εγκριθεί εντός των επόμενων ημερών και ήδη έχουν δρομολογηθεί οι επόμενες ενέργειες.

Με ισχυρή κεφαλαιακή βάση, με διάθεση για δουλειά και επιτυχία, ανεπηρέαστοι από εξωγενείς δυσκολίες, θα δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη για την πρόοδο της τράπεζας, συμβάλλοντας έτσι και στη γενικότερη προσπάθεια που οι καιροί επιβάλλουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v