Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Στα 532 εκατ. ευρώ εκτοξεύθηκαν τα κέρδη!

Σε 532 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας κέρδη του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας στο εννεάμηνο 2005, αυξημένα κατά 87% και σημαντικά υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Καταλύτες: Η μείωση των λειτουργικών δαπανών, το επιτοκιακό περιθώριο, οι μετοχές, τα ομόλογα, τα στεγαστικά και η ΝΑ. Ευρώπη.

Εθνική: Στα 532 εκατ. ευρώ εκτοξεύθηκαν τα κέρδη!
Σε 532 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας κέρδη του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2005, αυξημένα κατά 87% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2004.

Οι επιδόσεις αυτές του ομίλου είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση της αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων του κατά 12,6 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2004, στο ιστορικό υψηλό του 29.5%.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, παρά την εποχικότητα των θερινών μηνών, τα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου, ενισχυμένα και από υψηλά διαπραγματευτικά κέρδη, διαμορφώθηκαν σε 202 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 16,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του 2005. Ως αποτέλεσμα, η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων κατά το γ΄ τρίμηνο υπερέβη το 33%.

Η θεαματική αύξηση της κερδοφορίας το 9μηνο του 2005 είναι αποτέλεσμα της δυναμικής ανάπτυξης που καταγράφεται σε όλες τις πηγές εσόδων και της σταθερής αποκλιμάκωσης των λειτουργικών δαπανών κατά 3,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2004.

Τα κέρδη ανά μετοχή σημείωσαν αύξηση 88,3% στα 1,62 ευρώ από 0,86 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2004, ενώ τα καθαρά κέρδη μετόχων διαμορφώθηκαν στα 531,9 εκατ. ευρώ έναντι 284,8 εκατ. ευρώ, βελτιωμένα κατά 86,8%.

Τα οργανικά κέρδη της Εθνικής ανήλθαν στα 677,3 εκατ. ευρώ έναντι 421,6 εκατ. ευρώ το 9μηνο 2004, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 60,6% και οι λειτουργικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 3,9% στα 1.007,6 εκατ. ευρώ από 1.048,2 εκατ. ευρώ το 2004.

Όσον αφορά στη ΝΑ. Ευρώπη, τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 61,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 125% σε σχέση με τα 27,2 εκατ. ευρώ όπου είχαν διαμορφωθεί το 2004, ενώ η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων ενισχύθηκε στο 29,5% από 16,9% το περσινό διάστημα.

Στο 3,41% έφθασε το επιτοκιακό περιθώριο έναντι 3,08% πέρυσι, ενώ ο δείκτης κόστη προς έσοδα υποχώρησε στο 53,6% από το 64,9%.

Ετήσια αύξηση 73% εμφανίζουν τα διαπραγματευτικά κέρδη του ομίλου στο 9μηνο του 2005, τα οποία προέρχονται τόσο από μετοχές όσο και από ομόλογα, αντανακλώντας τη θετική συγκυρία στις αντίστοιχες αγορές.

- Οι προβλέψεις των αναλυτών

Οι επιδόσεις της Εθνικής Τράπεζας τόσο στο γ΄ τρίμηνο όσο και εννεάμηνο είναι σημαντικά υψηλότερες από τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών, παρά το γεγονός ότι προέβλεπαν τόσο την έκρηξη της στεγαστικής πίστης όσο και την ανάκαμψη του γ΄ έναντι του β΄ τριμήνου.

Οι προβλέψεις των αναλυτών προέβλεπαν καθαρά κέρδη γ΄ τρίμηνου μεταξύ 155 - 175,9 εκατ. ευρώ (202 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η τράπεζα), ενώ για το εννεάμηνο η πρόβλεψη κυμαινόταν στα 500 εκατ. ευρώ, έναντι 532 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η Εθνική.

- Δήλωση Τ. Αράπογλου

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Τάκης Αράπογλου επισήμανε τα εξής:

”Το 2005 εξελίσσεται σε μία εξαιρετική χρονιά για την Εθνική Τράπεζα. Παρά την έντονη εποχικότητα της θερινής περιόδου, τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου διαμορφώθηκαν σε επίπεδο-ρεκόρ, αντανακλώντας τη δυναμική ανάπτυξη των εργασιών μας και τη θετική συγκυρία της κεφαλαιαγοράς. Οι επιδόσεις του ομίλου από πλευράς κερδοφορίας και αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων ξεπερνούν τις προσδοκίες του 3ετούς Επιχειρησιακού Σχεδίου.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι τυχαία. Ο όμιλος παρουσιάζει έντονους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει για την αναδιάρθρωση του τομέα διαχείρισης περιουσίας πελατών, την προώθηση των τραπεζοασφαλειών και τη συνολική αναθεώρηση του τρόπου εξυπηρέτησης των πελατών μας αλλάζουν τη μορφή λειτουργίας του ομίλου και τροφοδοτούν την ανάπτυξη των εργασιών μας. Παρά τη ραγδαία επέκτασή μας συνεχίζουμε με επιτυχία την προσπάθεια περιστολής των λειτουργικών δαπανών.

Προχωρούμε στην αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου εργασιών του ομίλου, εστιάζοντας το ενδιαφέρον μας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που παρουσιάζει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής λάβαμε τη στρατηγική απόφαση για την απόσυρσή μας από τη Βόρειο Αμερική. Ταυτόχρονα ενισχύουμε την παρουσία μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη επενδύοντας περισσότερα κεφάλαια, αυξάνοντας δυναμικά το δίκτυο καταστημάτων, αξιοποιώντας παράλληλα τις ευκαιρίες για επιλεκτικές εξαγορές με στόχο την εδραίωση ηγετικής θέσης στην ευρύτερη περιοχή.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω το σύνολο του προσωπικού στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την καθοριστική συνεισφορά του στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων του ομίλου”.

- Συνοπτική παρουσίαση των μεγεθών

Όλες οι πηγές εσόδων του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας εμφανίζουν δυναμική ανάπτυξη, με αποτέλεσμα τα οργανικά έσοδα του ομίλου να παρουσιάζουν άνοδο 15,3%. Ο ρυθμός αυτός είναι υψηλότερος του στοχοθετημένου στο 3ετές Επιχειρησιακό Σχέδιο 2005– 2007.

Άνοδο κατά 7% παρουσιάζουν τα καθαρά έσοδα από προμήθειες το 9μηνο, παρά την αρνητική επίπτωση που είχαν στις προμήθειες τραπεζικής διαμεσολάβησης οι απεργιακές κινητοποιήσεις του Ιουνίου.

Δυναμική τάση ανόδου εμφανίζουν οι προμήθειες λιανικής πίστης, όπου η αύξηση στο 9μηνο ανήλθε σε 28%, ως συνέπεια της μεγάλης αύξησης των χορηγήσεων στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Άνοδο κατά 30% εμφανίζουν και οι προμήθειες επενδυτικής τραπεζικής, αντανακλώντας τη θετική πορεία της κεφαλαιαγοράς.

Σε 30,4 δισ. ευρώ ανήλθε το σύνολο των χορηγήσεων του ομίλου στο τέλος του 9μήνου, σημειώνοντας αύξηση 18% σε ετήσια βάση. Οι χορηγήσεις της λιανικής τραπεζικής αποτελούν την αιχμή της ανάπτυξης των χορηγήσεων, σημειώνοντας αύξηση 25,3% στο ίδιο διάστημα.

Άνοδο 27,4% εμφανίζουν τα στεγαστικά δάνεια σε ετήσια βάση, με τα υπόλοιπα στο τέλος Σεπτεμβρίου να διαμορφώνονται σε 11 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας πλέον πέραν του 1/3 (36%) των συνολικών χορηγήσεων του ομίλου.

Στο επίπεδο-ρεκόρ των 2,2 δισ. ευρώ ανήλθαν οι εκταμιεύσεις των στεγαστικών δανείων το 9μηνο του 2005, παρουσιάζοντας αύξηση 17% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2004.

Η μείωση των λειτουργικών δαπανών του ομίλου συνεχίστηκε και το γ΄ τρίμηνο του 2005. Συγκεκριμένα, το σύνολο των λειτουργικών δαπανών το 9μηνο του 2005 σημείωσε μείωση κατά 3,9% έναντι του αντίστοιχου 9μήνου του 2004. Η τάση αυτή αντανακλά την αποκλιμάκωση των γενικών εξόδων η οποία στο 9μηνο ανήλθε σε 4,9%.

Η σημαντική αυτή μείωση των λειτουργικών δαπανών επιτυγχάνεται σε περίοδο έντονης οργανικής ανάπτυξης του ομίλου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου οι σχετικές δαπάνες εμφανίζουν στο 9μηνο του 2005 αύξηση της τάξης του 20%.

Η εμφανιζόμενη μείωση των δαπανών προσωπικού είναι προσωρινή και οφείλεται αποκλειστικά στην εθελούσια έξοδο του 2004, η οποία σταδιακά αντισταθμίζεται από τις μισθολογικές αυξήσεις κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας κατέχει ηγετική θέση στην τραπεζική αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το σύνολο των καταστημάτων του στην περιοχή ανέρχεται σε 245, έναντι 209 το 2004. Το σύνολο του προσωπικού στην περιοχή διαμορφώνεται σήμερα σε 4,293 άτομα, ενώ το σύνολο των πελατών στην περιοχή ξεπερνά τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα, πιστεύοντας στις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής, σχεδιάζει την περαιτέρω επέκταση της παρουσίας της. Στο πλαίσιο της οργανικής ανάπτυξης προγραμματίζεται για το 2006 η ίδρυση 90 νέων καταστημάτων.

Αύξηση κατά 5,2% σε ετήσια βάση παρουσίασαν οι καταθέσεις ταμιευτηρίου και όψεως, με αποτέλεσμα στο τέλος του 9μήνου να προσεγγίσουν τα 31 δισ. ευρώ. Η παραπάνω εξέλιξη είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική, δεδομένης της σημασίας της συγκεκριμένης μορφής καταθέσεων, ειδικά σε περιβάλλον αυξητικών επιτοκίων.

Το ιδιαίτερα υψηλό (31%) μερίδιο αγοράς της Εθνικής Τράπεζας στις καταθέσεις αυτές αποτελεί σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης της κερδοφορίας.

Οι καταθέσεις προθεσμίας σημείωσαν μεγάλη αύξηση 46% από την αρχή του έτους, κυρίως ως αποτέλεσμα της μείωσης της ελκυστικότητας τοποθετήσεων με παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως τα repos και τα Αμοιβαία Κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων.

Στο σύνολό τους οι καταθέσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 10% από την αρχή του έτους και κατά 4,1% σε ετήσια βάση, πλησιάζοντας τα 45 δισ. ευρώ.

Περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης σημειώνεται στο 9μηνο του 2005, όπως αυτή αποτυπώνεται στους σχετικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Total Capital Adequacy Ratio) στο τέλος Σεπτεμβρίου προσεγγίζει το 15%, ο δε βασικός το επίπεδο του 12%. Σημειώνεται ότι η κεφαλαιακή βάση του ομίλου αναμένεται να αυξηθεί κατά το προσεχές 3μηνο κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ από τη διάθεση των ιδίων μετοχών στις αρχές Οκτωβρίου.

Περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης θα προκύψει και με την ολοκλήρωση της πώλησης της Atlantic Bank of New York και της National Bank of Greece (Canada) στις αρχές του 2006.

Στρατηγικό στόχο για την Εθνική Τράπεζα αποτελεί η ενίσχυση της θέσης της στην αγορά των Αμοιβαίων Κεφαλαίων και ιδιαίτερα στα κεφάλαια υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Το 2005 υπήρξε έτος-ορόσημο προς αυτή την κατεύθυνση. Η Εθνική Τράπεζα κατάφερε την πλήρη σχεδόν αναδιάρθρωση των υπό διαχείριση κεφαλαίων της από διαχείρισης διαθεσίμων σε ομολογιακά, μικτά και μετοχικά. Κεφάλαια άνω των 2,5 δισεκατ. ευρώ επανεπενδύθηκαν σε κεφάλαια υψηλής προστιθέμενης αξίας, με αποτέλεσμα την εντυπωσιακή ενίσχυση του μεριδίου αγοράς στις συγκεκριμένες κατηγορίες κατά 9,2 ποσοστιαίες μονάδες, με συνέπεια στο τέλος Οκτωβρίου 2005 το μερίδιο του ομίλου να προσεγγίζει το 21%.

Η επιτυχημένη αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου Αμοιβαίων Κεφαλαίων από διαχείρισης διαθεσίμων σε ομολογιακά αναμένεται να έχει θετική επίπτωση στις προμήθειες διαχείρισης κεφαλαίου τα επόμενα τρίμηνα, αντιστρέφοντας την εικόνα πρόσκαιρης ύφεσης που καταγράφεται στο γ΄ τρίμηνο.

Σημαντική βελτίωση κατά 25,9% εμφανίζουν το 9μηνο του 2005 τα αποτελέσματα από ασφαλιστικές εργασίες, υπερβαίνοντας τα 74 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης των ασφαλιστικών εργασιών του ομίλου, με επίκεντρο την Εθνική Ασφαλιστική και της εντονότερης προώθησης ασφαλιστικών προϊόντων στη μεγάλη πελατειακή βάση της Εθνικής Τράπεζας μέσω του εκτεταμένου δικτύου των καταστημάτων της.

Η αξιοποίηση των συνεργειών στο πλαίσιο του ομίλου και τα νέα προϊόντα που προωθούνται τόσο από το δίκτυο της Εθνικής Τράπεζας όσο και από την Εθνική Ασφαλιστική αναμένεται να έχουν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα στα προσεχή έτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v