Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλάζει πρόσωπο το Δημόσιο

Αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο με την υιοθέτηση της μερικής απασχόλησης, αλλά και των υπαλλήλων που θα μπορούν να πηγαινοέρχονται μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προωθεί η κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, μετά τις προσθαφαιρέσεις μισθών που θα επιφέρει το Ενιαίο Μισθολόγιο, δεν περιλαμβάνει μεν άλλες οριζόντιες περικοπές, αλλά προβλέπει πε

  • Ant1
Αλλάζει πρόσωπο το Δημόσιο

Αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο με την υιοθέτηση της μερικής απασχόλησης, αλλά και των υπαλλήλων που θα μπορούν να πηγαινοέρχονται μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προωθεί η κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, μετά τις προσθαφαιρέσεις μισθών που θα επιφέρει το Ενιαίο Μισθολόγιο, δεν περιλαμβάνει μεν άλλες οριζόντιες περικοπές, αλλά προβλέπει περιορισμό των υπερωριών, αύξηση του ωραρίου σε 40 ώρες/εβδομάδα και μείωση του αριθμού των συμβασιούχων κατά 10% το χρόνο.

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η θρησκευτική ευλάβεια στην τήρηση του κανόνα του 1/5.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προκρίνει εφαρμογή της μερικής απασχόλησης και την έννοια της πρόσληψης κρατικών αντί δημοσίων υπαλλήλων με σχέση εξάρτησης προς ένα υπουργείο, ώστε να μπορούν ευκολότερα να μετακινούνται από υπηρεσία σε υπηρεσία.

Επίσης, με ρύθμιση θα επιτρέπεται σε ένα δημόσιο υπάλληλο, αφού πάρει άδεια άνευ αποδοχών, να εργαστεί μέχρι και για κάποια χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, από όπου θα μπορεί να επιστρέψει στο Δημόσιο, έχοντας αποκομίσει μεταξύ άλλων και πολύτιμη πείρα.

Για την αποφόρτιση του όγκου δουλειάς των υπαλλήλων σε εφορίες και πολεοδομίες, η κυβέρνηση - στο πρότυπο των συμβολαιογράφων - μεταθέτει την ευθύνη για την ειλικρίνεια όσων στοιχείων δηλώνουν οι πολίτες στους φοροτέχνες και στους μηχανικούς. Με τον τρόπο αυτό γλιτώνει άπειρες εργατοώρες σε χιλιάδες υπαλλήλους υπηρεσιών, οι οποίες πρέπει να σηκώσουν στους ώμους τους την προσπάθεια για ανάταξη των κρατικών εσόδων.

Από τη λειτουργία των ΔΕΚΟ και άλλων δημόσιων φορέων το Δημόσιο υπολογίζει το 2015 σε εξοικονόμηση περίπου 3,5 δισ., μέσω της επαναξιολόγησης όλων των κρατικών επιχορηγήσεων, της αύξησης των τιμολογίων, της κατάργησης ή συγχώνευσης οργανισμών, των νέων προγραμμάτων αναδιάρθρωσης που θα αφορούν εταιρείες, όπως η ΕΡΤ και η ΕΑΒ, αλλά και της μείωσης του λειτουργικού και μισθολογικού κόστους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v