Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίθεση με χειροβομβίδα σε στρατηγό της αστυνομίας

Ο στρατηγός Αχμάντ Ζάκι των Δυνάμεων Ασφαλείας της Αιγύπτου έπεσε νεκρός έξω από το σπίτι του.

  • Real.gr
Επίθεση με χειροβομβίδα σε στρατηγό της αστυνομίας
Ένας ανώτερος αξιωματούχος της αιγυπτιακής αστυνομίας σκοτώθηκε μετά από επίθεση με χειροβομβίδα που σημειώθηκε στο Κάιρο, δήλωσαν αξιωματούχοι ασφαλείας.

Ο στρατηγός Αχμάντ Ζάκι των Κεντρικών Δυνάμεων Ασφαλείας -που περιλαμβάνουν μονάδες αποκατάστασης της τάξης και των ειδικών δυνάμεων- έχασε τη ζωή του όταν μια χειροβομβίδα εξερράγη έξω από την κατοικία του, μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο δηλώσεις των αξιωματούχων.

Ένας στρατιώτης τραυματίστηκε επίσης από την έκρηξη. Την επίθεση ανέλαβε η ομάδα Στρατιώτες της Αιγύπτου, η οποία ευθύνεται για παρόμοιες επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από τον Ιανουάριο κατά αξιωματούχων του στρατού και της αστυνομίας.

Η ομάδα, η οποία υποστηρίζει πως εκδικείται για το θάνατο ισλαμιστών διαδηλωτών που σκοτώθηκαν από την αστυνομία, δήλωσε ότι είχε λάβει προληπτικά μέτρα ώστε να αποφευχθεί τυχόν πλήγματα σε αμάχους.

Η επίθεση έλαβε χώρα λίγες ώρες μετά την απόφαση των ΗΠΑ να παραδώσει 10 ελικόπτερα Απάτσι στην Αίγυπτο προκειμένου να υποστηριχθούν οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις που διεξάγει η κυβέρνηση στο Σινά.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, είχε την Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Ναμπίλ Φαχμί προκειμένου να τον ενημερώσει ότι θα εγγυούταν στο Κογκρέσο πως η Αίγυπτος «διατηρούσε τη στρατηγική εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ» και δεσμευόταν να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με το σύμφωνο ειρήνης του 1979 με το Ισραήλ.

Ωστόσο, ο Κέρι δήλωσε πως «δεν ήταν ακόμα σε θέση να εγγυηθεί ότι η Αίγυπτος λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για μια δημοκρατική μετάβαση», μετέδωσε το Ρόιτερς επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση της εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζεν Ψάκι.

Ο Κέρι κάλεσε για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές ενώ τόνισε πως είναι αναγκαία «η χαλάρωση των περιορισμών στην ελευθερία της έκφρασης, της συνάθροισης και των μέσων ενημέρωσης».

Οι εκλογές στην Αίγυπτο είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στα τέλη του Μαΐου.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v