Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βούλτεψη: Τα λάθη στον ΕΝΦΙΑ θα διορθωθούν

Στον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, ένας από τους σταθμούς είναι η σταδιακή έναρξη των φοροελαφρύνσεων, δηλώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

  • Real.gr
Βούλτεψη: Τα λάθη στον ΕΝΦΙΑ θα διορθωθούν
Bέβαιη ότι θα υπάρξει πλήρης διόρθωση των λαθών στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ εμφανίστηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, σε συνέντευξή της, προσθέτοντας ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ο ακριβής αριθμός των δόσεων για την εξόφληση του συγκεκριμένου φόρου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Βούλτεψη, πέραν του ΕΝΦΙΑ, αναφέρθηκε τόσο στο θέμα ενδεχόμενων φοροελαφρύνσεων - μετά από συμφωνία της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση - όσο και στο θέμα που αφορά τις αποζημιώσεις των Ελλήνων αγροτών μετά το ρωσικό εμπάργκο.
«Αποκατάσταση της τάξης» για τον ΕΝΦΙΑ

Όπως υπογράμμισε η κ. Βούλτεψη για το θέμα του ΕΝΦΙΑ θα υπάρξουν οι αναγκαίες διορθώσεις και οι αναγκαίες βελτιώσεις, ούτως ώστε «να αποκατασταθεί η τάξη».

Υπογράμμισε ότι εξαιτίας των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αποφάσισαν να ανασταλεί η πρώτη δόση για το τέλος Σεπτεμβρίου. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση διαθέτει αρκετό χρόνο προκειμένου να υπάρξει διόρθωση των όποιων λαθών υπήρξαν.

Σε ό,τι αφορά τον ακριβή αριθμό των δόσεων η κ. Βούλτεψη υποστήριξε ότι δεν έχει ακόμη οριστεί και τελικώς «θα το αποφασίσει η κυβέρνηση με βάση τις διορθώσεις και τις βελτιώσεις».

«Θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις»

Απατώντας σε ερώτηση που αφορούσε την ανάγκη να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι αυτό να επιτευχθεί σταδιακά, προκειμένου να υπάρξει άρση «βάρους που έχει πέσει στους ώμους του λαού».

Υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει μια σταδιακή αποκλιμάκωση της φορολογίας. Τόνισε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι «στην πορεία αυτή, στον οδικό χάρτη της εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια υπάρχουν διάφοροι σταθμοί.

Ένας από τους σταθμούς αυτούς είναι η σταδιακή έναρξη των φοροελαφρύνσεων. Η χώρα βρέθηκε στην κατάσταση στην οποία βρέθηκε με πάρα πολλά ελλείμματα, με πάρα πολύ μεγάλο χρέος και λογικό ήταν να το αισθανθούμε αυτό όλοι μας στο πετσί μας.

Δυστυχώς θέλω να πω ότι λεφτά δεν υπάρχουν, άρα αναγκαστικά έχουμε πάει σε τέτοιες λύσεις. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι αυτή η κατάσταση μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί. Είναι προφανές ότι καθώς η χώρα θα βγαίνει από το πρόβλημά της όλα αυτά θα εξομαλύνονται».

Οι αποζημιώσεις για τους αγρότες

Παράλληλα η κ. Βούλτεψη διέψευσε ότι την πληροφορία ότι τα ελληνικά ροδάκινα δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των αποζημιώσεων που ανακοίνωση η Κομισιόν.

«Η πρώτη ανακοίνωση έγινε από τον Ευρωπαίο επίτροπο κ. Τσιόλος στις 11 Αυγούστου για τα ροδάκινα, που είναι το προϊόν με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στη Ρωσία.

Τα μέτρα θα συγκεκριμενοποιηθούν ακόμη περισσότερο, τόσο από το Συμβούλιο των Εμπειρογνωμόνων, που συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη, αλλά στις 22 Αυγούστου η Ε.Ε. θα παρουσιάσει στα κράτη μέλη το σχέδιο κανονισμού για τα ροδάκινα.

Δεν επιτρέπεται λοιπόν, ενώ όλα αυτά είναι γνωστά ή έπρεπε να είναι γνωστά, να δημιουργηθεί χθες θέμα εκ του μη όντος ότι δεν περιλαμβάνονται τα ροδάκινα στη λίστα των αποζημιώσεων. Ενώ τα ροδάκινα ήταν μία κατηγορία από μόνα τους και για την οποία ασχολήθηκε η Ε.Ε. από τις 11 Αυγούστου», υποστήριξε η κ. Βούλτεψη.

H συνέντευξη της υφυπουργού Τύπου και κυβερνητικής εκπροσώπου, στο ΑΠΕ ΜΠΕ έχει ως εξής:

Ερ: Κυρία υπουργέ, μετά από πολλές συζητήσεις φαίνεται ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επεκτείνει την αποπληρωμή του φόρου ακινήτων έως και σε 7 δόσεις, μετά το «πράσινο φως» από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Η κυβέρνηση έχει όμως στη διάθεσή της μόλις μια εβδομάδα γα να ετοιμάσει τη νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει στη Βουλή στις 26 Αυγούστου, που ανοίγει το τρίτο Θερινό Τμήμα. Πως θα αντιμετωπίσετε το θέμα;

Απ: Ο Ουμπέρτο 'Εκο είχε πει κάποτε ότι τον Αυγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις, αλλά στην πραγματικότητα τον Αύγουστο υπάρχουν πάρα πολλές ειδήσεις. Οταν λοιπόν υπάρχουν από μόνες τους οι ειδήσεις ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πρέπει να φτιάχνουμε καινούριες. Το θέμα του ΕΝΦΙΑ που δημιουργήθηκε πριν τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου σχετίζεται απόλυτα με ένα λάθος το οποίο έγινε και το οποίο θα διορθωθεί. Πρόκειται να υπάρξουν οι αναγκαίες διορθώσεις και οι αναγκαίες βελτιώσεις, ώστε να αποκατασταθεί η τάξη. Αυτό γίνεται αυτήν την περίοδο. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποφάσισαν να ανασταλεί η καταβολή της πρώτης δόσης για το τέλος Σεπτεμβρίου, αντί για το τέλος Αυγούστου. 'Αρα, υπάρχει ο χρόνος για να γίνουν όλα αυτά και τα οποία θα ολοκληρωθούν με τη διόρθωση του λάθους.

Ερ: Εκ των πραγμάτων λοιπόν όλα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που εκδόθηκαν στο τέλος Ιουλίου και τα οποία προέβλεπαν την αποπληρωμή σε πέντε δόσεις (από τον Αύγουστο ως τον Δεκέμβριο του 2014) πρέπει να τροποποιηθούν φυσικά ...

Απ: Ολα πήγαν έναν μήνα μετά και θα γίνει διόρθωση σε μια συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών, που έπεσαν και θύματα του λάθους. Αλλά δεν μειώθηκε ο χρόνος κατά ένα μήνα, απλώς δεν θα πληρώσει ο κόσμος από τα τέλη Αυγούστου, αλλά θα αρχίσει να καταβάλει τις δόσεις από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ερ: 'Αρα, οι δόσεις πόσες θα είναι;

Απ: Το πόσες θα είναι οι δόσεις θα το αποφασίσει η κυβέρνηση, με βάση τις διορθώσεις και τις βελτιώσεις. Δεν είναι δηλαδή θέμα που πρέπει να ασχοληθούμε τις τελευταίες τρεις ημέρες γιατί σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο που θα γίνουν οι βελτιώσεις και οι διορθώσεις.

Ερ: Το ζήτημα κυρία Βούλτεψη είναι, πάντως, ότι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων όχι μόνο καλούνται να πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ, έναν φόρο που ξεκίνησε ως έκτακτος και έχει γίνει μόνιμος, αλλά θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τουλάχιστον τρία χρόνια ακόμα για την καταβολή φόρων και πλήθος άλλων επιβαρύνσεων με πλαστές αντικειμενικές αξίες, οι οποίες είναι τις περισσότερες φορές πολύ πάνω από τις εμπορικές τιμές. Τι θα κάνετε γι αυτό;

Απ: Αυτή τη στιγμή σε πάρα πολλά αστικά ακίνητα που σήκωναν το μεγαλύτερο βάρος της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας υπάρχουν μειώσεις. Εκεί που έχει δημιουργηθεί το θέμα είναι σε ανθρώπους που έχουν περισσότερα του ενός ακίνητα ή κτήματα στην επαρχία κλπ. Χωρίς αμφιβολία, η πρόθεση της κυβέρνησης, όπως το έχει πεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό, είναι να ξεκινήσει μια σταδιακή αποκλιμάκωση της φορολογίας. Στην πορεία αυτή, στον οδικό χάρτη της εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια υπάρχουν διάφοροι σταθμοί. Ενας από τους σταθμούς αυτούς, είναι η σταδιακή έναρξη των φοροελαφρύνσεων. Η χώρα βρέθηκε στην κατάσταση στην οποία βρέθηκε με πάρα πολλά ελλείμματα, με πάρα πολύ μεγάλο χρέος και λογικό ήταν να το αισθανθούμε αυτό όλοι μας στο πετσί μας.

Επειδή ακούω διάφορες ανεύθυνες φωνές, να καταργηθεί μία φορολογία,να μην πληρώνουμε κλπ, δεν μπορώ να καταλάβω που βρέθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ τόσοι πολλοί "Ωνάσηδες" που έχουν λεφτά και τα οποία θα μοιράσουν για να συνεχίσουμε να ζούμε όπως ζούσαμε το 2009. Δυστυχώς θέλω να πω ότι λεφτά δεν υπάρχουν, άρα αναγκαστικά έχουμε πάει σε τέτοιες λύσεις. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι αυτή η κατάσταση μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί. Είναι προφανές ότι, καθώς η χώρα θα βγαίνει από το πρόβλημά της, όλα αυτά θα εξομαλύνονται.

Υπήρχε οδικός χάρτης, υπήρχε συμφωνία για συζήτηση σχετικά με το χρέος. Η συμφωνία αυτή προϋπέθετε ότι η χώρα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Το πρωτογενές πλεόνασμα βγήκε, βεβαίως με τις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά βγήκε. 'Εχουμε, επίσης, διάφορα θετικά στοιχεία για την οικονομία, η υποχώρηση της ύφεσης πηγαίνει πολύ καλύτερα από ότι είχε προβλεφθεί, υπάρχουν οι αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους, χθες αναβαθμίστηκαν και τα ομόλογά μας.

Ερ: Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να ανακοινώσει ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Σε ποιους τομείς; Μπορείτε να μας προϊδεάσετε;

Απ: Δεν μπορώ να σας προϊδεάσω,είναι καθαρά θέμα του πρωθυπουργού αυτό και δεν είναι δυνατόν να προαναγγέλουμε αυτά που θα πει ο πρωθυπουργός. Ομως, από όλα όσα έχουν αποφασιστεί και από τις σκέψεις που έχουν εκφραστεί και από τον τρόπο που έχουν διατυπωθεί οι απόψεις της κυβέρνησης, φαίνεται ότι η προσπάθεια κατευθύνεται στη σταδιακή αποκλιμάκωση του βάρους που έχει πέσει στους ώμους του λαού και που όλοι αναγωρίζουμε.

Ερ: Το ερώτημα είναι βέβαια γιατί η κυβέρνηση άφησε να περάσουν τρεις μήνες από τις ευρωεκλογές για να καταλάβει ότι πρέπει να προχωρήσει σε πακέτο ελαφρύνσεων των πολιτών. Για παράδειγμα, η αποτυχία του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης;

Απ: Μα δεν άφησε να περάσουν τρεις μήνες.'Εγιναν οι ευρωεκλογές, έγινε ο ανασχηματισμός και ο πρωθυπουργός μίλησε από την πρώτη ημέρα για έναν οδικό χάρτη, με βάση τον οποίο η Ελλάδα θα βγεί από την κρίση με σταθερά βήματα.

Αν θυμάστε, ο πρωθυπουργός είχε πει ότι δεν μπορούμε να υποσχεθούμε πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε. Μπορούμε όμως να κάνουμε αυτά που είναι δυνατόν να γίνουν, χωρίς να υπάρξει κάποια ανωμαλία στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας. Είναι σαφές αυτό. Είναι πάρα πολύ εύκολο να κάνουμε συνέχεια αντιπολίτευση, αλλά το θέμα είναι όταν κάνουμε αντιπολίτευση να έχουμε και κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις, να λέμε "εμείς θα κάνουμε αυτό".

Εκείνο όμως που θα κάνουμε πρέπει να είναι μετρήσιμο,δεν μπορεί να είναι σκέτη υπόσχεση στον λαό. Οι πολίτες έχουν χορτάσει από υποσχέσεις. Δεν μπορεί σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση να στηρίζει όλη την πολιτική του στις υποσχέσεις και στο "λεφτά υπάρχουν".

Ερ: Κυρία Βούλτεψη, ο κ. Σαμαράς σε 15 ημέρες θα έχει νέα συνάντηση με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν,τον Ζαν Κλόντ Γιούνκερ στο Παρίσι. Μήπως χρειάζεται να πάρει το "πράσινο φως" για να προχωρήσει στις φοροελαφρύνσεις;

Απ: Ο κ. Σαμαράς θα πάει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και εκεί θα έχει πολλές συναντήσεις. Αυτό είναι και το μεγαλείο της ΕΕ, οι ηγέτες των 28 χωρών κάθονται γύρω από ένα τραπέζι, κουβεντιάζουν, αστειεύονται,συμφωνούν, διαφωνούν.

Αυτό είναι το μεγαλείο της ΕΕ που κάποιοι δεν μπορούν να καταλάβουν και μας ζητούν τώρα να αλλάξουμε συμμαχίες. Υπάρχουν 28 ηγέτες χωρών, που τα βρίσκουν στο τέλος της ημέρας. Ακόμη κι αν δεν βρίσκεται λύση στην ΕΕ είναι σαν να έχει βρεθεί, δηλαδή η αξία της συζήτησης που κάνουν οι ηγέτες, προετοιμάζοντας την επόμενη συζήτησή τους, είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Ερ: Κάποια λύση βρέθηκε κυρία υπουργέ και στο θέμα των αγροτικών αποζημιώσεων από το εμπάργκο προς τη Ρωσία και τα αντίμετρα της Μόσχας, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χθες τη λήψη μέτρων ύψους 125 εκατ. ευρώ για να στηριχθεί μέρος των παραγωγών. Τι σημαίνει αυτό για τους Ελληνες αγρότες; Θα καλυφθούν οι απώλειες;

Απ: Η χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορούσε μία κατηγορία ευπαθών προϊόντων, τα οποία αποφάσισε να τα στηρίξει με ένα συγκεκριμένο ποσό 125 εκατ.ευρώ.Την προηγούμενη Δευτέρα, 11 Αυγούστου, ο επίτροπος για τη Γεωργία, ο κ. Τσιόλος ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των παραγωγών ροδακίνων και νεκταρινιών.

Είπε ότι θα προτείνει στην Επιτροπή να αυξηθεί, από το 5% στο 10%, το ποσοστό των φρούτων που επιτρέπεται να αποσυρθούν ή να διατεθούν δωρεάν. Τα μέτρα αυτά θα έχουν αναδρομική ισχύ και θα υπάρξουν, επίσης, και μέτρα για στήριξη και των μεμονωμένων παραγωγών. Τότε λοιπόν είχε πει ο κ. Τσιόλος ότι, εκτός από τους παραγωγούς ροδακίνων δεν θα διστάσει να κάνει το ίδιο και για άλλους τομείς, που εξαρτώνται από τις εξαγωγές προς τη Ρωσία. Αρα, για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια ισχύει η απόφαση της 11ης Αυγούστου, όπως την ανακοίνωσε ο επίτροπος Γεωργίας.

Ερ: 'Αρα δεν ισχύει η πληροφορία ότι τα ελληνικά ροδάκινα δεν περιλαμβάνονται στη λίστα αποζημιώσεων, την οποία ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

Απ: Εννοείται.Είναι απολύτως βέβαιο γιατί η πρώτη ανακοίνωση έγινε για τα ροδάκινα,που είναι το προϊόν με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στη Ρωσία. Τα μέτρα θα συγκεκριμενοποιηθούν ακόμη περισσότερο τόσο από το Συμβούλιο των Εμπειρογνωμόνων, που συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη, αλλά στις 22 Αυγούστου η ΕΕ θα παρουσιάσει στα κράτη μέλη το σχέδιο κανονισμού για τα ροδάκινα.

Δεν επιτρέπεται λοιπόν ενώ όλα αυτά είναι γνωστά ή έπρεπε να είναι γνωστά, να δημιουργηθεί χθες θέμα εκ του μη όντος ότι δεν περιλαμβάνονται τα ροδάκινα στη λίστα των αποζημιώσεων. Ενώ τα ροδάκινα ήταν μία κατηγορία από μόνα τους και για την οποία ασχολήθηκε η ΕΕ από τις 11 Αυγούστου.

Η Ελλάδα είχε πάρει, μάλιστα, για αυτό το θέμα πρωτοβουλίες από τις 16 Ιουλίου, όταν δεν είχαν ανακοινωθεί ακόμη τα αντίμετρα της Ρωσίας. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Καρασμάνης, είχε αναλάβει πρωτοβουλία για τη στήριξη των παραγωγών και συναντήθηκε με τον κ. Τσιόλος στις 16 Ιουλίου.
 
Του είχε πει ότι η εμπόλεμη κατάσταση δυσχεραίνει τις εξαγωγές καθώς αυξάνει το κόστος μεταφοράς. Είχε ζητήσει μάλιστα στήριξη των Ελλήνων παραγωγών, μεμονωμένων και οργανωμένων, μέσω του Ταμείου Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ. Ο κ. Τσιόλος είχε ζητήσει τότε από τον κ.Καρασμάνη την υποβολή φακέλου που έγινε άμεσα. Ο Έλληνας υπουργός συνεννοήθηκε μάλιστα με την Ιταλία,την Ισπανία και τη Γαλλία και υπέβαλαν από κοινού υπόμνημα στην Κομισιόν. Είχαν γίνει λοιπόν από τότε όλα τα αναγκαία βήματα.

Ερ: Κυρία Βούλτεψη, βλέπετε να έχουμε θερμό φθινόπωρο,ενόψει και της προεδρικής εκλογής, όπως προβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Απ: Το θερμόμετρο σε μια χώρα που δίνει μάχη για να σταθεί στα πόδια της, ανεβαίνει κάθε μήνα και κάθε εποχή. Απλώς μου κάνει εντύπωση, με αφορμή και τις αποζημιώσεις της ΕΕ,ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε να μιλάει για "ψιχία" ,για ψίχουλα που μας δίνει η ΕΕ. Ας αποφασίσουν όμως: Τα θέλουμε αυτά τα ψίχουλα; 'Εχουνε βρει άλλον που θα μας δίνει; Είναι οι ίδιοι κάποιοι "Ωνάσηδες" και θα μοιράσουν λεφτά;

Γιατί είναι ψιχία αυτά που δίνει η ΕΕ όταν υπάρχουν ένα σωρό ταμεία από τα οποία μας τροφοδοτεί ανάλογα με το είδος της κρίσης; Γιατί είναι ψιχία τα 2,5 δισ. ευρώ που παίρνουμε κάθε χρόνο από την ΕΕ για τα αγροτικά μας; Ηταν ψιχία τα 150 δισ.ευρώ που έχουμε πάρει από τότε που γίναμε μέλος της ΕΕ και είμαστε η πλέον ευνοημένη χώρα αυτή τη στιγμή, από πλευράς ΕΕ στα αγροτικά προϊόντα;

Γιατί απαξιώνουμε τόσο πολύ τις συμμαχίες μας. Εμείς από την ΕΕ έχουμε κερδίσει πολύ περισσότερα από όσα λένε κάποιοι ότι έχουμε χάσει. 'Εχουμε πάρει χρήματα, έχουμε στηριχθεί σε πραγματικά πολύ κρίσιμες στιγμές για τη χώρα. Η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Βαλαβάνη, είπε ότι βεβαίως η εξωτερική πολιτική δεν υπαγορεύεται από τα ροδάκινα, αλλά από τα συμφέροντα του λαού και της χώρας. Συμφωνώ απόλυτα. Είπα από την πρώτη στιγμή ότι ήταν μία κρίση, οι αγρότες μας είτε παράγουν ροδάκινα είτε οτιδήποτε άλλο έχουν δίκιο και η ΕΕ έχει πάντα μηχανισμούς αποζημίωσης.

Το πρόβλημα είναι όμως πολύ πιο σύνθετο και δεν μπορούμε να αλλάζουμε συμμαχίες και να πηγαίνουμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, μόνο και μόνο επειδή έγινε ένα εμπάργκο το οποίο ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προέβλεψε ότι είναι ένα πρόσκαιρο θέμα και εμείς θα συνεχίσουμε τις συμμαχίες μας με τη Δύση. Ούτε οι ίδιοι οι Ρώσοι δεν λένε αυτά που ακούγονται στη χώρα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v