Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι φοιτητές θα δουν την πόρτα της εξόδου

Διαγράφονται περισσότεροι από 150.000 φοιτητές από ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τελευταία «διπλή ευκαιρία» για μόλις 33.000 φοιτητές.

  • Real.gr
Ποιοι φοιτητές θα δουν την πόρτα της εξόδου
Οριστικό τέλος μπαίνει σε μια από τις αρνητικές ελληνικές «παραδόσεις» στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, στους λεγόμενους «λιμνάζοντες φοιτητές».

Στις 31 Αυγούστου θα τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος που προβλέπει την αυτόματη διαγραφή από τα μητρώα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ των φοιτητών παλαιών ετών που δεν ανήκουν στον ενεργό πληθυσμό των ανώτατων ιδρυμάτων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι κατάλογοι των φοιτητών θα εκκαθαριστούν από όσους έχουν εγγραφεί πριν το 2003 για τις σπουδές τετραετούς φοίτησης, πριν το 2002 για τις σπουδές πενταετούς φοίτησης (Πολυτεχνεία και Γεωπονικές Σχολές) και πριν το 2001 για τις σπουδές εξαετούς φοίτησης (Ιατρικές, Οδοντιατρικές).

Τις λεπτομέρειες που θα ρυθμίζουν τον τρόπο εκκαθάρισης των μητρώων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ από τους «λιμνάζοντες φοιτητές» θα φέρει το υπουργείο Παιδείας προς ψήφιση στη Βουλή με σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Οι «λιμνάζοντες φοιτητές» στα πανεπιστήμια

Οι «λιμνάζοντες φοιτητές» στα ΤΕΙ

Ωστόσο και επειδή ακόμη δεν έχουν εκδοθεί οι οργανισμοί των ιδρυμάτων, όπως ο νόμος προβλέπει, όπου εκεί θα ρυθμίζονται τα θέματα αυτά, στις 26 Αυγούστου θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία όσοι από τους «λιμνάζοντες φοιτητές» επέδειξαν έμπρακτο ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των σπουδών τους συμμετέχοντας στην εξεταστική διαδικασία τα τελευταία δυο ακαδημαϊκά έτη (2012-2013, 2013-2014), θα μπορούν να συμμετάσχουν στις δυο επόμενες και πλήρεις εξεταστικές περιόδους του Σεπτεμβρίου και του Φεβρουαρίου.

Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται όσοι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις τους στα μαθήματα, αλλά οφείλουν διπλωματικές ή πτυχιακές εργασίες, ή πρακτική άσκηση στα ΤΕΙ.

Ποιοι διαγράφονται

Την πόρτα της εξόδου από την ανώτατη εκπαίδευση θα δουν περισσότεροι από 150.000 φοιτητές πανεπιστημίου και σπουδαστές ΤΕΙ.

Αναλυτικότερα, οι φοιτητές πανεπιστημίου που δεν έχουν μέχρι σήμερα ολοκληρώσει τις σπουδές τους, ανήκοντας στην κατηγορία των λιμναζόντων φοιτητών ανέρχονται σε 139.175. Τα στοιχεία αυτά είναι ακόμα ελλιπή, καθώς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το Ιόνιο της Κέρκυρας και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών δεν έχουν αποστείλει στο υπουργείο Παιδείας τα δικά τους στοιχεία.

Αντίστοιχα στα ΤΕΙ οι «λιμνάζοντες» σπουδαστές ανέρχονται σε 39.283. Από τα πανεπιστήμια που έχουν αποστείλει στοιχεία θα διαγραφούν 129.008 φοιτητές και από τα ΤΕΙ 23.811.

Τελευταία διπλή ευκαιρία

Την ίδια στιγμή, μόλις 33.978 από τους λεγόμενους «λιμνάζοντες» φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία στην επικείμενη εξεταστική του Σεπτεμβρίου και στην επόμενη εξεταστική του Φεβρουαρίου να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις σπουδές τους.

Από τα πανεπιστήμια που έχουν δώσει στοιχεία, δικαίωμα συμμετοχής στις επόμενες δυο εξεταστικές θα έχουν 10.167 φοιτητές, ενώ από τα ΤΕΙ 23.811 φοιτητές.

Οι «πρωταθλητές» σε «λιμνάζοντες φοιτητές»

Το πανεπιστήμιο της Αθήνας αναδεικνύεται σε «πρωταθλητή» των «λιμναζόντων φοιτητών». Από τους 53.866 φοιτητές αυτής της κατηγορίας, μόλις οι 4.283 θα έχουν δυο ακόμα ευκαιρίες για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ενώ την πόρτα της εξόδου θα δουν 49.583 φοιτητές που θα διαγραφούν σε λίγες ημέρες. Δεύτερο έρχεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με 27.347 «λιμνάζοντες φοιτητές» από τους οποίους θα διαγραφούν οι 25.861 και μόλις 1.486 θα μπορέσουν να δώσουν εξετάσεις.

Πολιτική αντιπαράθεση

Κόντρα ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και τον ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε την Παρασκευή αναφορικά με το ζήτημα της διαγραφής των «αιώνιων» φοιτητών.

Το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι ο εκπρόσωπος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάσος Κουράκης με την ανακοίνωσή του σχετικά με το θέμα της διαγραφής των «λιμναζόντων φοιτητών» στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και προσπαθώντας να συσκοτίσει την πραγματικότητα ξεπέρασε κάθε όριο συκοφαντικής συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας η κατατεθείσα τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, θέτει δυσμενέστερους και αυστηρότερους όρους για τη διαγραφή των φοιτητών από την λύση που αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας κατέφυγε σε δικολαβίστικες ερμηνείες σχετικά με τους όρους «εγγραφή σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα» σε αντιδιαστολή με «συμμετοχή σε εξετάσεις».


Διαγράφονται 152.819 φοιτητές

«Πόλεμος» για τη διαγραφή των φοιτητών

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v