Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεκτό κατά πλειοψηφία στην επιτροπή το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων

Δεκτό κατά πλειοψηφία τόσο επί της αρχής όσο επί των άρθρων έγινε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων που αναμένεται τώρα να πάρει τον δρόμο προς την Ολομέλεια.

  • Real.gr
Δεκτό κατά πλειοψηφία στην επιτροπή το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων
Δεκτό κατά πλειοψηφία τόσο επί της αρχής όσο επί των άρθρων έγινε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων που αναμένεται τώρα να πάρει τον δρόμο προς την Ολομέλεια.

Νωρίτερα, στην Επιτροπή, ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, προανήγγειλε πλαφόν στην έκδοση ανώνυμων κουπονιών για την οικονομική εξόρμηση των κομμάτων έως 150.000 ευρώ, κατ’ έτος. Δήλωσε, πάντως, ανοικτός για περαιτέρω συζήτηση.
Υπέρ του νομοσχεδίου τοποθετήθηκε από την πλευρά της ΝΔ ο Σίμος Κεδίκογλου, σημειώνοντας ότι το κόμμα του ψηφίζει θετικά όλα τα άρθρα.

Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερψηφίζει το νομοσχέδιο, πλην ορισμένων άρθρων που κρίνει ως θετικά υποστήριξε από την πλευρά της η Ολγα Γεροβασίλη, επιφυλασσόμενη για τα περαιτέρω στην ολομέλεια. Η ίδια τόνισε την ανάγκη της διαφάνειας, σημειώνοντας όμως ότι πρέπει να συνδέεται και με άλλα πράγματα. Αναφερόμενη ειδικά στην εισαγωγή εταιρειών, υποστήριξε πως «ό,τι συνέβαινε μέχρι τώρα, στο εξής θα γίνεται με τη βούλα. Δεν θα ταΐζουν τα κόμματα τους πολίτες, αλλά ο κάθε κ. Χριστοφοράκος τα κόμματα», είπε. «Αλήθεια, τον κάθε κ.Χριστοφοράκο, ποιος θα τον ταΐζει; Μήπως ο ελληνικός λαός με διπλή και τρίδιπλη φορολογία;».

Η κυρία Γεροβασίλη υποστήριξε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν θέλουμε κόμματα που να αντιμετωπίζονται με πρακτικές Ανώνυμης Εταιρίας στην αγορά». Τοποθετήθηκε υπέρ των βελτιώσεων στο νομοσχέδιο όσον αφορά στα κουπόνια και της απόσυρσης παραγράφου που έμελλε να ασκήσει λογοκρισία στα ΜΜΕ, και ζήτησε την διασφάλιση του δικαιώματος των ετεροδημοτών να ψηφίζουν στον τόπο τους.

Στην μείωση της χρηματοδότησης των κομμάτων επικέντρωσε ο Γιάννης Κουτσούκος από το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για μείωση περί το 85% την περίοδο της κρίσης. Ο ίδιος ζήτησε ο βασικός έλεγχος να γίνει μέσω των δαπανών των κομμάτων, αφού όσο μικρότερες είναι αυτές, τόσο λιγότερες είναι και οι ανάγκες για μαύρο χρήμα.
Υπέρ του να μην υπάρχει «ηλεκτρονικό φακέλωμα», τάχθηκε ο Αντώνης Γρέγος από τη ΧΑ, ζητώντας παράλληλα τα κόμματα να κατεβάζουν πανό και φωτογραφίες τους μετά τις εκλογές.

«Είναι υποχρέωσή σας να δώσετε στον λαό μία εξήγηση για το πώς διαμορφώσατε τα δάνειά σας στις τράπεζες τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ», είπε από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ ο Γιώργος Κυρίτσης. Ο ίδιος ζήτησε αναδιαμόρφωση του υφιστάμενου καθεστώτος, με έμφαση στον έλεγχο των οικονομικών, με αυστηρότερες μάλιστα ποινές. «Το νομοσχέδιο δεν θέλει να ενισχύσει την ανεξαρτησία της επιτροπής ελέγχου», κατήγγειλε, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί ελεγκτές και ελεγχόμενοι να είναι τα ίδια πρόσωπα.

«Τα κόμματα της συγκυβέρνησης κρατούν την μερίδα του λέοντος για τον εαυτό τους (…) Το ίδιο κάνουν και στην αγορά ραδιοτηλεοπτικού χρόνου», είπε, ζητώντας να παρακρατείται το 25% της χρηματοδότησης κάθε κόμματος που δεν προσκομίζει αποδεικτικά για την ιδιωτική χρηματοδότηση που δέχεται. Όσο για τη στάση του κόμματός του, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια κατ’ άρθρον.

«Κοροϊδία» χαρακτήρισε τα κουπόνια ύψους 150.000 τον χρόνο ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ. «Εμείς δημοσιεύουμε στον Ριζοσπάστη κάθε μέρα ανθρώπους που ενισχύουν το ΚΚΕ. Όταν όμως δεν θέλουν, δεν πρόκειται να τους δώσουμε εμείς», είπε, προειδοποιώντας ότι το νομοσχέδιο μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στους εμπνευστές του.

Στην μείωση του ποσοστού κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα και τις νέες βάσεις που τίθενται για περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία, έμεινε ο υφυπουργός κ.Λεονταρίδης. «Στόχος μας η διαφάνεια, η άμεση πληροφόρηση του πολίτη και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών», είπε, ζητώντας την στήριξη των κομμάτων για βήματα στην προσπάθεια ελέγχου των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετων σε Βουλή και Ευρωβουλή.
Η συνεδρίαση όμως δεν έληξε εκεί.

Τον λόγο πήρε, χωρίς να είναι μέλος της Επιτροπής και ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης. Συμφώνησε εκ μέρους του κόμματός του για την απομείωση ύψους 50% στην χρηματοδότηση των κομμάτων σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, ενώ απέδωσε την επιφύλαξη των πολιτών στην κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων στην «διάχυτη αντίληψη» ότι καθ’ όλη την Μεταπολίτευση, τα δύο κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία, είχαν και άλλες πηγές, αδιαφανείς.

Ο ίδιος παρακάλεσε τους εκπροσώπους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να δώσουν λογαριασμό δημόσιο και διαφανή για τον τρόπο ρύθμισης των χρεών τους προς τον τραπεζικό τομέα. «Δεν είναι σωστό να υπάρχουν σκιές και σκελετοί στα ντουλάπια για αδιαφανή χρηματοδότηση κομμάτων», είπε, επιλέγοντας εκπροσωπώντας το κόμμα του να σταθεί ιδιαίτερα στο θέμα του αυστηρότατου ελέγχου και της διαφάνειας στο θέμα των δαπανών. Τάχθηκε κατά του «αμερικανικού» μοντέλου στην χρηματοδότηση κομμάτων, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια εξέλιξη ως «κατηφόρα» για το πολιτικό σύστημα, που τότε θα λειτουργεί με λομπίστες, εταιρείες και ΜΚΟ που εν πολλοίς θα ζητούν ανταλλάγματα.

Αναφερόμενος στο θέμα των κουπονιών, υποστήριξε ότι υπάρχει κίνδυνος να αλλάξει η χημεία. Να αυξηθεί η συνεισφορά ομίλων και να μειωθεί η παρουσία του απλού πολίτη που θέλει να προσεγγίσει την πολιτική έστω και έτσι. «Η ονομαστικοποίηση λειτουργεί αποτρεπτικά. Δεν είναι θέμα θεωρητικής συζήτησης ή ιδιορρυθμίας του ΚΚΕ», είπε, δηλώνοντας πως το κόμμα του είναι εντελώς αντίθετο στην ονομαστικοποίηση και πλαφόν των 150.000 για εξορμήσεις

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v