Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G20: Νέα μέτρα για τόνωση της ανάπτυξης

Οι υπουργοί Οικονομικών της G20 συμφώνησαν σε "μια πρωτοβουλία υπέρ των υποδομών" για να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη. Από την πλευρά του ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε πως η Ευρώπη οφείλει να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει την ανάπτυξη.

G20: Νέα μέτρα για τόνωση της ανάπτυξης

Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) ανακοίνωσαν σήμερα στην Αυστραλία πως έλαβαν νέα μέτρα για να αυξήσουν την αξία του ΑΕΠ κατά 1,8 μονάδα επιπλέον μέχρι το 2018, πολλαπλασιάζοντας τις επενδύσεις στις υποδομές.

"Προκαταρκτικές αναλύσεις του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ δείχνουν πως αυτά τα μέτρα θα αυξήσουν το ΑΕΠ μας κατά 1,8% επιπλέον", αναφέρεται στην τελική ανακοίνωση της G20 έπειτα από μια διήμερη σύνοδο στο Κερνς.

Μέσα σ' ένα πλαίσιο επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης, επιπλέον πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες για να επιτευχθεί μέχρι το 2019 ο στόχος των 2 επιπλέον μονάδων που είχαν ορίσει το Φεβρουάριο οι υπουργοί Οικονομικών κατά τη συνάντησή τους στο Σίδνεϊ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ενόψει της συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της G20 που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, "θα συνεχίσουμε τον προσδιορισμό μιας νέας σειράς επιπλέον μέτρων για να επιτύχουμε τον κοινό μας στόχο της ανάπτυξης", προσθέτουν στην ανακοίνωση.

Έτσι οι υπουργοί Οικονομικών της G20 συμφώνησαν σε "μια πρωτοβουλία υπέρ των υποδομών" για να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη, οι προβλέψεις για την οποία αναθεωρήθηκαν πρόσφατα προς τα κάτω για τα δύο επόμενα χρόνια.

"Η επένδυση είναι πρωταρχική για να ενισχυθεί η ζήτηση και να αυξηθεί η ανάπτυξη", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της G20.

"Η πρωτοβουλία θα περιλάβει επίσης μέτρα κλειδιά στην αναπτυξιακή στρατηγική μας για να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα, κάτι που έχει ουσιαστική σημασία στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για να προσελκύσουμε τον ιδιωτικό τομέα", σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Παράλληλα οι G20 σχεδιάζουν ένα νομικό πλαίσιο για να βελτιωθεί η ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις χώρες με στόχο να εξαλειφθεί η φοροαποφυγή, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Ο κ. Σαπέν δήλωσε πως 47 χώρες συμφώνησαν ήδη ότι μέχρι το 2017 θα έχουν αρχίσει να ανταλλάσσουν πληροφορίες ενώ άλλα οκτώ μέλη της G20, καθώς και η Νέα Ζηλανδία, θα ενταχθούν στη συμφωνία το 2018.

Εν τω μεταξύ ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου κάλεσε τις χώρες της ευρωζώνης να κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη που χάνει έδαφος, σε δηλώσεις που έκανε κατά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ομάδας των Είκοσι.

"Από τις συζητήσεις προέκυψε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να οδηγήσει την οικονομία της εκεί όπου θα έπρεπε να είναι", δήλωσε ο αμερικανός υπουργός στο τέλος της συνόδου του Κερνς, αναφερόμενος στην ανάπτυξη των χωρών της ευρωζώνης.

"Αυτό που είναι σαφές από την εμπειρία των ΗΠΑ, είναι ότι οι πρωτοβουλίες για να αυξηθεί η ζήτηση βραχυπρόθεσμα και οι μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνιστούν έναν σημαντικό συνδυασμό και δεν πρέπει να γίνεται επιλογή μεταξύ των δύο", πρόσθεσε ο Λιού.

"Πρέπει αληθινά να κάνει κανείς τα δύο πράγματα ταυτόχρονα", υπογράμμισε.

"Η πρόκληση για την Ευρώπη έγκειται στο να συμφωνήσει στον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιήσει αυτά τα δύο μαζί. Η ανησυχία μου είναι πως, αν οι προσπάθειες για να αυξηθεί η ζήτηση αναβληθούν για υπερβολικά μεγάλη περίοδο, υπάρχει κίνδυνος οι αντίθετοι άνεμοι να είναι ισχυρότεροι", εξήγησε.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) είχε αναφέρει τη Δευτέρα πως οι μεγάλες οικονομίες επιβραδύνονται, ιδιαίτερα η ευρωζώνη που πάσχει από μια αναιμική ανάπτυξη την οποία πρέπει να ενισχύσει πάση θυσία, διότι διαφορετικά κινδυνεύει να μείνει πίσω σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v