Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Ισλαμικό Κράτος πολιορκεί κουρδική πόλη

Η οργάνωση θέλει να ενισχύσει τον έλεγχό της σε ένα μεγάλο τμήμα των συνόρων με την Τουρκία.

  • Real.gr
Το Ισλαμικό Κράτος πολιορκεί κουρδική πόλη
Η πόλη Άιν αλ-Άραμπ (Κομπανέ στα κουρδικά), τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη στη Συρία, είναι σήμερα "πλήρως πολιορκημένη" από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, η οποία θέλει να ενισχύσει τον έλεγχό της σε ένα μεγάλο τμήμα των συνόρων με την Τουρκία, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Οι τζιχαντιστές αυτής της εξτρεμιστικής οργάνωσης, οι οποίοι από το βράδυ της Τρίτης έχουν καταλάβει περισσότερα από 60 χωριά στην περιοχή του Κομπανέ, "προχώρησαν περισσότερο και βρίσκονται σε ορισμένα σημεία σε απόσταση μόλις δέκα χιλιομέρτων από την πόλη", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Εξαπολύοντας την επίθεση επί του Κομπανέ, το Ισλαμικό Κράτος θέλει να εξασφαλίσει εδαφική συνέχεια σ' ένα μεγάλο τμήμα των συνόρων ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία.

Η κουρδική πόλη βρίσκεται πράγματι στη μέση αυτής της ζώνης η οποία τελεί υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους και εμποδίζει έτσι τις κινήσεις των τζιχαντιστών στα σύνορα.

Αν η εξτρεμιστική οργάνωση καταφέρει να καταλάβει την Κομπανέ, θα απειλήσει επίσης τις μεθοριακές περιφέρειες που βρίσκονται ανατολικότερα, όπως την κουρδική περιφέρεια του Καμισλί.

Οι μάχες που εξακολουθούν να μαίνονται στα περίχωρα της Κομπανέ έχουν στοιχίσει τη ζωή από το βράδυ της Τρίτης σε τουλάχιστον 37 μαχητές από την πλευρά των τζιχαντιστών και σε 27 από την πλευρά των Κούρδων.

"Η μεγάλη πλειονότητα των νεκρών από την πλευρά των τζιχαντιστών είναι μη Σύροι, μεταξύ των οποίων Τσετσένοι και υπήκοοι κρατών του Κόλπου", δήλωσε ο Αμπντέλ Ραχμάν.

Οι άμαχοι Κούρδοι της Κομπανέ και των περιχώρων της συνεχίζουν να διαφεύγουν προς την Τουρκία φοβούμενοι αντίποινα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Περίπου 60.000 Κούρδοι έχουν ήδη βρει καταφύγιο από την Πέμπτη σ' αυτή τη γειτονική χώρα, σύμφωνα με την Άγκυρα.

Πρόσφυγες από τα χωριά αφηγήθηκαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι τζιχαντιστές βομβάρδισαν και κατέστρεψαν τα σπίτια, αποκεφαλίζοντας τους κατοίκους που είχαν παραμείνει εκεί.

Μπροστά στην προέλαση των τζιχαντιστών, περίπου 300 κούρδοι μαχητές της Τουρκίας μετέβησαν στη Συρία για να βοηθήσουν τους σύρους εν όπλοις αδελφούς τους, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.

Η εξόριστη συριακή αντιπολίτευση κάλεσε τη διεθνή κοινότητα "να δράσει επειγόντως για να αποτρέψει μια εθνική εκκαθάριση" στην πόλη αυτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v