Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάπας: Η Τουρκία να γίνει ειρηνοποιός

Ο ποντίφικας τόνισε ότι τα όσα συμβαίνουν στην Μέση Ανατολή δεν αντιμετωπίζονται μόνο με στρατιωτικά μέσα. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

  • Real.gr
Πάπας: Η Τουρκία να γίνει ειρηνοποιός
Στην ιστορική ευθύνη της Τουρκίας να λύσει τα προβλήματα στην Μέση Ανατολή αναφέρθηκε ο πάπας Φραγκίσκος στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο ποντίφικας πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη στην Τουρκία και το Φανάρι.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας για την αντιμετώπιση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, τόνισε ότι τα όσα συμβαίνουν στην Μέση Ανατολή δεν αντιμετωπίζονται μόνο με στρατιωτικά μέσα. «Ο φανατισμός και οι παράλογοι φόβοι που δημιουργούν παρεξηγήσεις και διακρίσεις, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την αλληλεγγύη όλων των πιστών».



Ακόμη, ο ποντίφικας ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει άμεσα να σταματήσουν οι δολοφονίες στην Μέση Ανατολή. «Οι τρομοκρατικές επιθέσεις λαμβάνουν χώρα κυρίως στην Συρία και το Ιράκ, τις περισσότερες φορές κατά μειονοτήτων».

Ο πάπας ανέφερε ότι η Τουρκία έχει την ευθύνη να λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή. «Ο Θεός να ευλογεί την Τουρκία και να την κάνει έναν μεγάλο ειρηνοποιό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, αναφέρθηκε στην ελευθερία του Τύπου και σημείωσε πως οι άνθρωποι που ζουν στην Μέση Ανατολή περιμένουν την «άνθηση» της Δημοκρατίας.



«Χρειάζεται διάλογος. Μουσουλμάνοι, Εβραίοι και Χριστιανοί θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις απέναντι στον Νόμο», ανέφερε ο πάπας Φραγκίσκος.

Κατηγόρησε τις δυτικές δυνάμεις ο Ερντογάν

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τις δυτικές δυνάμεις για «δύο μέτρα και δύο σταθμά», τονίζοντας ότι «οι στρατιωτικές επαναστάσεις, οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων και οι σφαγές σε ορισμένες χώρες δεν αντιμετωπίζονται σωστά από τον κόσμο. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, σχεδόν ευνοούνται».



Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στις «ιστορικές μεταρρυθμίσεις» της χώρας του για τα δικαιώματα των μειονοτήτων και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να βοηθήσει να υπάρξουν «λύσεις κατά του ρατσισμού και της Ισλαμοφοβίας».

Ακόμη, ο Ερντογάν καταδίκασε την ξενοφοβία και τον ρατσισμό στην Δύση, σημειώνοντας ότι «τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος, η Μπόκο Χαράμ και η Αλ Κάιντα εκμεταλλεύονται τις αποτυχίες της πολιτικής, προκειμένου να προσηλυτίσουν.




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v