Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Βρετανία τιμά τα 50 χρόνια από την κηδεία του Τσώρτσιλ

Το σκάφος που μετέφερε το φέρετρό του το 1965 πρόκειται να ξανακάνει τη διαδρομή που είχε κάνει τότε κατά μήκος του Τάμεση.

  • Real.gr
Η Βρετανία τιμά τα 50 χρόνια από την κηδεία του Τσώρτσιλ
Η Βρετανία τιμά σήμερα τα 50 χρόνια από την επίσημη κηδεία του πρωθυπουργού της νίκης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου Ουίνστον Τσώρτσιλ και το σκάφος που μετέφερε το φέρετρό του το 1965 πρόκειται να ξανακάνει τη διαδρομή που είχε κάνει τότε κατά μήκος του Τάμεση.

Ο σημερινός ηγέτης της Βρετανίας, ο Ντέιβιντ Κάμερον, κήρυξε την έναρξη των εκδηλώσεων μνήμης στη διάρκεια τελετής στο κοινοβούλιο και κατέθεσε στεφάνι σ' ένα άγαλμα του Τσώρτσιλ, τον οποίο χαρακτήρισε "έναν σπουδαίο Βρετανό" που δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ.

"Πενήντα χρόνια μετά την κηδεία του, όταν οι γερανοί στις αποβάθρες του Τάμεση "υποκλίθηκαν" και στους δρόμους ήταν παραταγμένα τεράστια σιωπηλά πλήθη, η αίγλη του Ουίνστον Τσώρτσιλ παραμένει άφθαρτη", δήλωσε.

"Άφησε τη Βρετανία περισσότερο ελεύθερη, περισσότερο ασφαλή, περισσότερο γενναία και περισσότερο υπερήφανη και γι' αυτό θα του είμαστε πάντα ευγνώμονες".

Ο Τσώρτσιλ, η εμπνευσμένη ηγεσία και το ακλόνητο πνεύμα του οποίου πιστώνονται ευρέως ότι έσωσαν τη Βρετανία από μια εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας, απεβίωσε στις 24 Ιανουαρίου 1965, σε ηλικία 90 ετών, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η βασίλισσα Ελισάβετ του απέδωσε τη σπάνια τιμή μιας κρατικής κηδείας και περισσότεροι από 320.000 άνθρωποι πέρασαν μπροστά από το φέρετρό του για να του αποτίσουν ύστατο φόρο τιμής στη διάρκεια των τριών ημερών που η σορός του είχε εκτεθεί σε δημόσιο προσκύνημα.

Η κηδεία του ήταν η μεγαλύτερη στον κόσμο την εποχή εκείνη, καθώς παρευρέθησαν ηγέτες από περισσότερες από 100 χώρες, καθώς και η βασίλισσα, σε άλλον έναν ασυνήθιστο φόρο τιμής προς έναν πρωθυπουργό.

Η πομπή της κηδείας είχε ξεκινήσει από το κοινοβούλιο, όπου η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν σίγησε για το υπόλοιπο της ημέρας και το φέρετρο μεταφέρθηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου για την τελετή της κηδείας. Ενταφιάσθηκε στο Μπλέιντον του Όξφορντσαϊρ, στην κεντρική Αγγλία.

Σήμερα το Havengore, το πλοίο που μετέφερε το φέρετρο κατά μήκος του Τάμεση μετά την κηδεία, πρόκειται να ξανακάνει εκείνο το ταξίδι του 1965 ενώ η Γέφυρα του Πύργου θα υψωθεί για την περίσταση.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με μια τελετή στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v