Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο Κοινοβούλιο η βασίλισσα για την καθιερωμένη ομιλία της

Η Ελισάβετ θα κηρύξει τις εργασίες του νέου Κοινοβουλίου, ενώ η σημερινή ομιλία της θα είναι η πρώτη με κυβέρνηση αποκλειστικά Συντηρητικών από το 1996.

  • Real.gr
Στο Κοινοβούλιο η βασίλισσα για την καθιερωμένη ομιλία της
Το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ, οι φοροελαφρύνσεις για τους χαμηλόμισθους και η επέκταση του προγράμματος "δικαίωμα για αγορά" κατοικίας είναι μερικά από τα ζητήματα που θα περιλαμβάνει η καθιερωμένη ομιλία της Βασίλισσας Ελισάβετ -η πρώτη Ομιλία της Βασίλισσας με κυβέρνηση αποκλειστικά Συντηρητικών από το 1996.

Κατά τη σημερινή ομιλία της -το κεντρικό γεγονός της έναρξης των εργασιών του νέου κοινοβουλίου- που έγραψε για την 89χρονη βασίλισσα η κυβέρνηση Κάμερον, η μονάρχης θα αναφέρει ότι η νέα κυβέρνηση των Τόρις σχεδιάζει να καταθέσει νόμο, ο οποίος θα επιτρέψει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος μέχρι το τέλος του 2017.

Ο νόμος θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο αύριο Πέμπτη που θα ξεκινήσει την ευρωπαϊκή του περιοδεία ο Κάμερον σε μία προσπάθεια να γοητεύσει τους διστακτικούς ομολόγους του να υποστηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ. Μία περιοδεία που περιλαμβάνει συνομιλίες με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η λαμπρή τελετή, παρουσία βουλευτών και αξιωματούχων στη Βουλή των Λόρδων, σημειώνει κατά παράδοση τεράστια τηλεθέαση.

Η βασίλισσα, η οποία θα φέρει το Αυτοκρατορικό Στέμμα, θα ξεκινήσει από τα Ανάκτορα του Μπάκινγχαμ και θα κατευθυνθεί προς το Βρετανικό Κοινοβούλιο συνοδεία ιππικού.

Θα εισέλθει στον ψηλότερο πύργο, τον πύργο Βικτώρια, του Παλατιού του Ουεστμίνστερ, από την Πύλη του Κυρίαρχου (Sovereign's Entrance) και θα κατευθυνθεί στο Robing Room.

Η καθιερωμένη Ομιλία της Βασίλισσας σε αριθμούς:

61:
Τόσες φορές έχει εκφωνήσει την ομιλία η ίδια η βασίλισσα κατά την έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου -το 1959 και το 1963 δεν εκφώνησε ομιλία γιατί ήταν έγκυος.

Η μεγαλύτερη σε έκταση Ομιλία της ήταν το 1999: 1.763 λέξεις.

Η μικρότερη, το 2009, 737 λέξεις.

Η μέση διάρκεια των Ομιλιών της υπήρξε 9 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα.

5.000 άτομα αναμένεται να συγκεντρωθούν στην πλατεία Τραφάλγκαρ για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια των Τόρις για μία ακόμη πενταετία περικοπών των δαπανών.

12: ο μεγαλύτερος αριθμός ομιλιών που εκφώνησε η βασίλισσα υπό κάθε πρωθυπουργό μέχρι σήμερα ήταν την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ (1979-90).

1852: Η χρονιά που ξεκίνησε η Ομιλία της Βασίλισσας για την έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου, έπειτα από τη Μεγάλη Φωτιά στο Λονδίνο το 1834.

67.015: Ο συνολικός αριθμός των λέξεων που περιέχονται στις Ομιλίες που έχει μέχρι σήμερα εκφωνήσει η βασίλισσα.

* Η επέκταση του προγράμματος "δικαίωμα για αγορά" κατοικίας αφορά ενοίκους κατοικιών στη χώρα τις οποίες προσφέρουν με χαμηλό ενοίκιο οι στεγαστικοί σύνδεσμοι, δηλαδή ιδιωτικοί μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί που λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση.

Οι κατοικίες αυτές θα προσφέρονται με έκπτωση σε 1,3 εκατομμύρια δικαιούχους. Η έκπτωση θα είναι μεγαλύτερη της ήδη προσφερόμενης και ίση με όσους δικαιούνται να αγοράσουν κατοικίες που προσφέρουν οι δήμοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v