Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυπριακό: Διάσταση ερμηνειών για τον σεβασμό του δικαιώματος ιδιοκτησίας

Αντιδράσεις κόμματα της αντιπολίτευσης για το σημείο αυτό της κατ'αρχήν συμφωνίας Αναστασιάδη - Ακιντζί.

  • Real.gr
Κυπριακό: Διάσταση ερμηνειών για τον σεβασμό του δικαιώματος ιδιοκτησίας
Διαφορετικών ερμηνειών φαίνεται ότι επιδέχεται η κατ'αρχήν συμφωνία Αναστασιάδη -Ακιντζί για το δικαίωμα της ιδιοκτησίας της περασμένης Δευτέρας, που ανακοινώθηκε από τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν 'Αιντε.

Αυτό που προβληματίζει, ιδιαίτερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι η διατύπωση «σεβασμός του ατομικού δικαιώματος της περιουσίας», καθώς ο Μουσταφά Ακιντζί και ο εκπρόσωπός του Μπαρίς Μπουρτζού, έκαναν λόγο για «παλιούς ιδιοκτήτες» και «σημερινούς χρήστες». Και το ερώτημα, που τίθεται, είναι ποιος έχει προτεραιότητα.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές και οι τεχνικές επιτροπές εργάζονται πάνω στα κριτήρια για το πώς θα τύχει διαχείρισης το θέμα του περιουσιακού, γιατί, όπως σημείωσε, ο ιδιοκτήτης που έχει τίτλο της περιουσίας του, «αλλά και αυτός που ζει στην περιουσία για 41 χρόνια τώρα» έχουν και οι δύο δικαιώματα.

Ανέφερε ότι η λύση του Κυπριακού είναι πιθανή σε μερικούς μήνες όταν η λύση, είπε, θα μετατρέψει την Κύπρο σε ομόσπονδη και η τουρκική γλώσσα θα γίνει επίσημη γλώσσα της ΕΕ.

Ο Ακιντζί δήλωσε ότι τίποτα δεν μπορεί να ανακοινωθεί για τις διαπραγματεύσεις επειδή «τίποτα δεν συμφωνείται, αν δεν συμφωνηθούν όλα».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, διερωτήθηκε «τι άλλο από νομιμοποίηση του εποικισμού συνιστά η δυνατότητα να έχει δικαιώματα επί της περιουσίας ο έποικος-χρήστης, όταν είναι πολύ καλά γνωστό ότι η πλειοψηφία των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα διαχειρίζεται παράνομα από έποικους;».

Κριτική, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ασκήθηκε και από τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v