Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ιστορία του iPhone και πως η Apple επαναπροσδιόρισε τη χρήση smartphones

Λίγο πριν την αναμενόμενη κυκλοφορία του iPhone 6S, αποφασίσαμε να κάνουμε μια ανασκόπηση στην ιστορία του iPhone, ξεκινώντας πρώτα απ’ όλα από το πρώτο iPhone το οποίο κυκλοφόρησε στην αγορά.

Η ιστορία του iPhone και πως η Apple επαναπροσδιόρισε τη χρήση smartphones
Λίγο πριν την αναμενόμενη κυκλοφορία του iPhone 6S, αποφασίσαμε να κάνουμε μια ανασκόπηση στην ιστορία του iPhone, ξεκινώντας πρώτα απ’ όλα από το πρώτο iPhone το οποίο κυκλοφόρησε στην αγορά.

Στις 9 Ιανουαρίου 207, ο Steve Jobs ανέβηκε στην σκηνή για να κάνει μια από τις πιο συναρπαστικές παρουσιάσεις της ζωής του -μιας ζωής γεμάτη με λαμπρές παρουσιάσεις- τόσο για την εταιρεία όσο και για των τομέα των ηλεκτρονικών συσκευών.

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως θα παρουσιάσει ένα wide-screen iPod με διάφορες λειτουργίες αφής, μία επαναστατική συσκευή τηλεφώνου και μία συναρπαστική συσκευή η οποία θα έχει πρόσβαση στο internet. Και φυσικά δεν αναφερόταν σε τρεις διαφορετικές συσκευές. Αναφερόταν μόνο σε μία και αυτή ήταν το iPhone.

Εκείνη την εποχή ήταν πολύ σπάνιο μία εταιρεία να προχωρήσει στον επαναπροσδιορισμό ενός τέτοιου προϊόντος, ακόμη και αν αυτό ήταν από μία και μόνο συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων.

Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση δεν θα γινόταν για πρώτη φορά από την μεριά της Apple καθώς στο παρελθόν είχε ήδη επαναπροσδιορίσει τον τομέα των υπολογιστών με την κυκλοφορία των Mac και τον τομέα της μουσικής με την κυκλοφορία των iPod.

Αρχικά, με την παρουσίαση ενός κινητού χωρίς φυσικό πληκτρολόγιο και stylus έβγαλε από τον ανταγωνισμό τα ήδη υπάρχοντα smartphones όπως το BlackBerry, Motorola, και Palm smartphones τα οποία βρισκόταν μέχρι τότε στην αγορά.
 
Στην συνέχεια, ο Jobs παρουσίασε το multitouch interface το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν zoom με έναν πολύ εύκολο τρόπο, καθώς και το multitasking το οποίο επέτρεπε να μεταβεί εύκολα από την μία εφαρμογή στην άλλη, όπως για παράδειγμα από την μουσική του, στις κλήσεις, στο web browser, στο email και αντίστροφα.

Ήταν τεχνολογίες οι οποίες μια ημέρα θα χρησιμοποιούνταν από κοινού από όλες τις εταιρείες στην αγορά, αλλά την εποχή της κυκλοφορίας του πρώτου iPhone, φάνταζαν τεχνολογίες επιστημονικής φαντασίας.

Οι τεχνολογικές επιτεύξεις της εποχής δεν ήταν αρκετές από μόνες τους

Το πρώτο iPhone, ήταν βασισμένο στη συσκευή P2 από την ομάδα Project Experience Purple (PEP), με κωδική ονομασία Μ68 και αριθμό συσκευής iPhone1,1, είχε LCD οθόνη 3.5 ιντσών με ανάλυση 320×480 και 163ppi, ένα quad-band 2G EDGE data radio, 802.11b.g Wi-Fi, Bluetooth 2.0 EDR, και κάμερα 2 megapixel.

Επίσης, η συσκευή έφερε τον επεξεργαστή ARM 1176JZ(F)-S και το chip γραφικών ήταν το PowerVR MBX Lite, τα οποία είχαν κατασκευαστεί από την Samsung. Η μπαταρία είχε χωρητικότητα 1400 mAh ενώ η μνήμη RAM ανερχόταν στα 128ΜΒ. Η συσκευή ερχόταν σε δύο διαφορετικές χωρητικότητες, των 4GB και 8GB.

Το πρώτο iPhone περιελάμβανε επίσης αρκετούς αισθητήρες για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης, όπως για παράδειγμα ένα accelerometer το οποίο αυτόματα μπορούσε να περιστρέψει την οθόνη, ανάλογα με τον τρόπο που ο κάθε χρήστης κρατούσε την συσκευή.

Επίσης, είχε ενσωματωμένο έναν αισθητήρα απόστασης, ο οποίος μπορούσε αυτόματα να απενεργοποιήσει την οθόνη, όταν ο χρήστης πλησίαζε την συσκευή κοντά στο πρόσωπο.

Τέλος, είχε ενσωματωμένο και έναν αισθητήρα φωτός, ο οποίος ανάλογα με το πόσο αυξημένο ή χαμηλο είναι το φως που λαμβάνει, προσαρμόζει ανάλογα και την φωτεινότητα της οθόνης.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το γεγόνος, πως η συσκευή μπορούσε επίσης να φορτίσει -και να συγχρονιστεί με το iTunes- χρησιμοποιώντας απλά το 30-pin Dock connector, τον οποίο η Apple είχε ήδη χρησιμοποιήσει και για τα iPod.

Παρά τις αρκετές τεχνολογίες και υπηρεσίες τις οποίες ενσωμάτωσε το πρώτο iPhone, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά είναι πως δεν είχε συμβατότητα με τα δίκτυα CDMA και EVDO rev A, πράγμα το οποίο είχε φέρει μεγάλο πονοκέφαλο σε αρκετούς παρόχους της Αμερικής.

Από την άλλη, αυτό που επίσης έλειπε ήταν το GPS ή υποστήριξη για γρηγορότερες ταχύτητες 3G UTMS/HSPA. Παράλληλα με την χρήση μη φυσικού πληκτρολογίου, το iPhone δεν είχε επίσης αποσπώμενη μπαταρία και δεν είχε επίσης και υποστήριξη για χρήση εξωτερικής μνήμης αποθήκευσης.

Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν ήταν ικανό να τραβήξει τους χρήστες μακρυά από το iPhone, όπως επίσης και το λογισμικό του, παρά τους πάρα πολλούς περιορισμούς, όπως για παράδειγμα η υποστήριξη εφαρμογών τρίτων προγραμματιστών, δεν μπόρεσε να κρατήσει μακρυά τους αγοραστές.

Παρομοίως, παρά το γεγονός πως το iPhone είχε έναν κανονικό browser αντί για κάποιον WAP browser, δεν ήταν συμβατό με την αποστολή MMS.
Όλα αυτά τοποθετήθηκαν μέσα σε μια αλουμινένια θήκη και ένα πλαστικό κάλυμμα στο πίσω μέρος της συσκευής προκειμένου να έχει καλύτερη λήψη σήματος η συσκευή.

Και μετά από όλα αυτά, έρχεται και η τιμή της συσκευής. Το πρώτο iPhone ξεκινούσε από τα $499 για την έκδοση των 4GB και $599 για την έκδοση των 8GB. Οι συγκεκριμένες τιμές δεν ήταν πρωτόγνορες για εκείνη την εποχή, καθώς και τα πρώτα μοντέλα Motorola RAZR ήταν εξίσου πανάκριβα.

Αγώνας δρόμου για την κυκλοφορία της συσκευής

Ο Jony Ive, Richard Howarth και η υπόλοιπη ομάδα σχεδιασμού της Apple, είχε τελειώσει την δουλειά του λογισμικού και του σχεδιασμού κατά ένα μεγάλο μέρος, ωστόσο οι μηχανικοί της Apple αντιμετώπιζαν ακόμη αρκετά προβλήματα. Κατά την διάρκεια των δοκιμών, ο Steve Jobs είχε χαράξει την οθόνη του κινητού με τα κλειδιά του, όταν το είχε τοποθετήσει μέσα στην τσέπη του και επομένως ζήτησε από την ομάδα σχεδιασμού να βρουν μία λύση για αυτό το πρόβλημα.
 
Έτσι η Apple στράφηκε στην Corning, η οποία δημιούργησε ένα νέο σκληρό υλικό, το οποίο όμως δεν είχε κάποια εμπορική εφαρμογή μέχρι τότε. Και έτσι η ομάδα της Corning δημιούργησε το Gorilla Glass για το iPhone.

H ομάδα λογισμικού, υπό την καθοδήγηση του Scott Forstall, ακόμη ήταν σε αγώνα δρόμου. Οι Greg Christie, Bas Ording, Mike Matas και άλλοι δούλευαν στην ανθρώπινη διεπαφή και την διαδραστικότητα του λογισμικού με τον χρήστη για πολύ καιρό, αλλά και πάλι έπρεπε να γίνουν αρκετές αλλαγές.
 
Για παράδειγμα, το Split Screen στην εφραρογή του email, εξαφανίστηκε από την εφαρμογή, καθώς ο ίδιος ο Jobs ανέφερε πως δεν μπορούσαν να συνηπάρξουν στην ίδια οθόνη, καθώς ήταν αρκετή μικρή.

Παρομοίως, ο μηχανικός λογισμικού, Henri Lamiraux, και η frameworks team, συμπεριλμβανομένης και της ομάδας των native apps του Nitin Ganatra και της ομάδας mobile web team του Richard Williamson, ήταν στον ίδιο αγώνα δρόμου για να προλάβουν τις αλλαγές. Έπρεπε στην ουσία να σιγουρευτούν πως όλες οι εφαρμογές και τα χαρακτηριστικά είναι όχι μόνο λειτουργικά αλλά και εύκολα στην χρήση.

Παράλληλα, είχαν μία έτοιμη έκδοση του Safari, βασισμένη στο WebKit το οποίο είχε δημιουργήσει ο Don Melton με την ομάδα για τα Mac, η οποία μπορούσε να λειτουργήσει λαμβάνοντας τα δεδομένα τοποθεσίας από την Google και να δημιουργήσει μία εφαρμογή χαρτών, την οποία οι χρήστες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν.

Στις 6 Ιουνίου του 2007, ο Steve Jobs ανέβηκε και πάλι στην σκηνή του Moscone West, αυτή τη φορά για το WWDC εκείνης της χρονιάς. Αρχικά, ανακοίνωσε το web 2.0 apps ως development platform, αλλά παράλληλα ανακοίνωσε και κάτι ακόμη. Την ημερομηνία κυκλοφορίας του πρώτου iPhone.

29 Ιουνίου 2007

Οι πρώτες σειρές άρχισαν να σχηματίζονται έξω από τα Apple Store και ιδιαίτερα σε συγκεκριμένα καταστήματα της Apple, όπως αυτό στην Νέα Υόρκη. Δεν ήταν μία απλή ημέρα, ήταν μια γενική εκδήλωση.
 
Η καινοτομία και η εμπειρία ήταν τόσο καλή, δείχνοντας πως δεν ένοιαξε πάρα πολλούς ανθρώπους για τα χαρακτηριστικά που έλειπαν από την συσκευή και για τις ιδιαίτερα υψηλές τιμές.

Ωστόσο, η αυξημένη τιμή της συσκευής την έκανε λίγο απόμακρη, με αποτέλεσμα η Apple να μην έχει πουλήσει τον προβλεπόμενο σε αριθμό κομμάτια.
 
Έτσι, στις 5 Σεπτέμβριο του 2007, στο μουσικό event “The Beat Goes On”, o Steve Jobs όχι μόνο παρουσίασε το πρώτο iPod touch, αλλά ανακοίνωσε πως αποσύρουν από την αγορά την συσκευή των 4GB και μειώνουν την τιμή της συσκευής των 8GB στα $399.

ΠΗΓΗ: appleworldhellas.com

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v