Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο μουσεία αγοράζουν από κοινού δύο πίνακες του Ρέμπραντ

Δύο πίνακες του Ρέμπραντ μπορεί να αγοραστούν, για πρώτη φορά στα ευρωπαϊκά χρονικά, από δύο μουσεία από κοινού.

  • Real.gr
Δύο μουσεία αγοράζουν από κοινού δύο πίνακες του Ρέμπραντ
Δύο έργα του Ρέμπραντ (1606-1669) ενδέχεται να αγοραστούν από κοινού από το Λούβρο και το Ράικσμουζεουμ του Άμστερνταμ και να εκτίθενται εναλλάξ στη Γαλλία και την Ολλανδία, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στην Ευρώπη.

"Θα μπορούσαμε να φροντίσουμε οι δύο πίνακες αυτού του ιδιοφυούς Ευρωπαίου ζωγράφου του 17ου αιώνα να παραμείνουν στην Ευρώπη, μοιραζόμενοι την ιδιοκτησία τους" δήλωσε ο πρόεδρος του Λούβρου, Ζαν-Λικ Μαρτινέζ.

"Μοιάζει εφικτό όμως ακόμη δεν έχει γίνει κάτι, θα πρέπει να εργαστούμε για να επιτύχουμε αυτή τη λύση", πρόσθεσε.

Οι δύο πίνακες του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου, οι προσωπογραφίες του ευγενούς Μάρτεν Σούλμανς και της συζύγου του, Όπγιεν Κόπιτ, χρονολογούνται από το 1634.

Εδώ και έναν αιώνα ανήκουν στην οικογένεια Ρότσιλντ. Οι ιδιοκτήτες τους ήρθαν σε επαφή με το Λούβρο την άνοιξη του 2013 δηλώνοντας διατεθειμένοι να τους αποχωριστούν έναντι του ποσού των 160 εκατομμυρίων ευρώ. Η τιμή θεωρήθηκε πολύ υψηλή από το μουσείο το οποίο μετά από έναν χρόνο διαπραγματεύσεων αποφάσισε να μην προχωρήσει στην αγορά.

Ωστόσο ο πρόεδρος του Λούβρου ήρθε σε επαφή με τον ομόλογό του, του Ράικσμουζεουμ, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια κοινή λύση και για τα δύο μουσεία.

Σε επιστολή της υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας Φλερ Πελερέν και του Ολλανδού ομόλογού της, Γιετ Μπουσεμάκερ, που απευθυνόταν στους ιδιοκτήτες των έργων, προτείνεται το κάθε μουσείο να αγοράσει από έναν πίνακα αλλά να εκτίθενται και οι δύο μαζί, εναλλάξ. Μια τέτοια ρύθμιση δεν έχει ξαναγίνει ποτέ μεταξύ δύο ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα πάντα με το Λούβρο.

"Τα 80 εκατομμύρια ευρώ --η τιμή του ενός πίνακα-- παραμένουν πάντως ένα ποσό πολύ μεγάλο για το Λούβρο", σημείωσε το μουσείο υπενθυμίζοντας ότι το ακριβότερο έργο που έχει αγοράσει ποτέ ήταν ο πίνακας του Ζαν-Ογκίστ-Ντομινίκ Ενγκρ "Πορτρέτο του Κόμη Μολέ" που κόστισε 19 εκατομμύρια ευρώ το 2009.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v