Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την προσφυγική κρίση ζήτησε ο Μπ. Πάχορ

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι αναγκαία μια κοινή πολιτική για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

Κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την προσφυγική κρίση ζήτησε ο Μπ. Πάχορ

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι αναγκαία μια κοινή πολιτική για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Σλοβενίας, Μπόρουτ Πάχορ, μετά από συνάντηση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν, με την οποία ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή του στην Ουγγαρία.

Χωρίς μία τέτοια πολιτική, η κρίση θα είναι πολύ δύσκολη πρόκληση για την κάθε χώρα ξεχωριστά, συμπεριλαμβανομένης της Σλοβενίας, τόνισε ο κ. Πάχορ.

Σχολιάζοντας τις προσπάθειες της Ουγγαρίας να κρατήσει τους πρόσφυγες εκτός της χώρας, ο Σλοβένος πρόεδρος δήλωσε ότι είπε ανοιχτά στον κ. Όρμπαν πως έμεινε άφωνος για κάποιες από τις εκτιμήσεις του.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι αποφάσεις της Ουγγαρίας θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Μπόρουτ Πάχορ είπε ότι η προσφυγική κρίση είναι τόσο σύνθετη όσο και η οικονομική κρίση. "Μόνο μαζί μπορούμε να την ξεπεράσουμε" τόνισε.

Αν η ΕΕ δεν προχωρήσει σε μία κοινή μεταναστευτική πολιτική, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σλοβενίας θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Θα βρεθούν αντιμέτωπες με ένα μεγάλο κύμα προσφύγων κι αυτό θα είναι μία πολύ δύσκολη πρόκληση, παρά την αποφασιστικότητα να την αντιμετωπίσουμε με τον πιο ανθρώπινο και ανθρωπιστικό τρόπο, ανέφερε ο πρόεδρος της Σλοβενίας.

Σημείωσε ότι η απόφαση της Ουγγαρίας να κλείσει τα σύνορα θα εκτρέψει τις ροές των προσφύγων και εξέφρασε την ανησυχία του για το σχέδιο της Ουγγαρίας να προωθήσει την ιδέα η Ομάδα Βίσεγκραντ να υιοθετήσει μια θέση παρόμοια με τη δική του.

Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την υπονόμευση κάθε προσπάθειας για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ κι αυτό είναι μεγάλη ανησυχία για τη Σλοβενία, δήλωσε ο κ. Πάχορ.

"Αλλά η ανησυχία δεν επιλύει τα προβλήματα. Το μόνο πράγμα που βοηθάει είναι να είσαι καλά προετοιμασμένος εγκαίρως" δήλωσε ο πρόεδρος της Σλοβενίας, προσθέτοντας ότι πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μίρο Τσέραρ και την υπουργό Εσωτερικών Βέσνα Γκιόργκος Ζνίνταρ για να συζητήσουν τα κατάλληλα μέτρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v