Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Αποσύρθηκε ο Μακάρθι από τη διεκδίκηση της προεδρίας της Βουλής

Η αιφνιδιαστική παραίτηση του Μακάρθι βύθισε στο χάος τους Ρεπουμπλικανούς και θέτει πολλά ερωτηματικά για την ικανότητα του κόμματος να χειρίζεται τις πολιτικές εξελίξεις.

ΗΠΑ: Αποσύρθηκε ο Μακάρθι από τη διεκδίκηση της προεδρίας της Βουλής
Ο Κέβιν Μακάρθι, ο επικρατέστερος μέχρι σήμερα υποψήφιος για να διαδεχτεί τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, απέσυρε αιφνιδιαστικά την υποψηφιότητά του, λόγω των αντιρρήσεων που εξέφραζε η συντηρητική πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο πρόσωπό του.

Η αιφνιδιαστική παραίτηση του Μακάρθι βύθισε στο χάος τους Ρεπουμπλικανούς και θέτει πολλά ερωτηματικά για την ικανότητα του κόμματος να χειρίζεται τις πολιτικές εξελίξεις, έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

"Τις τελευταίες εβδομάδες ήταν προφανές ότι το κόμμα μας ήταν βαθιά διχασμένο και χρειάζεται να επανενωθεί πίσω από έναν ηγέτη. Έθετα πάντοτε τα συμφέροντα του κόμματος πριν από τα δικά μου. Κατά συνέπεια, αποσύρω την υποψηφιότητά μου", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μακάρθι.

Ρεπουμπλικανοί βουλευτές, που είχαν συγκεντρωθεί για να εκλέξουν, κεκλεισμένων των θυρών, τον νέο επικεφαλής τους, περιέγραψαν πώς ο Κέβιν Μακάρθι τους ανακοίνωσε την απόφασή του. "Πήρε το μικρόφωνο και είπε ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Είχε ήδη τελειώσει την ομιλία του και οι μισοί από εμάς δεν είχαμε ακόμη καταλάβει τι συνέβαινε", είπε στους δημοσιογράφους ο Ράιαν Κοστέλο.

"Έβαλε μπροστά το κόμμα" παρατήρησε ο Ραούλ Λάμπραντορ, ένας από τους υπερσυντηρητικούς βουλευτές που είχε αντιταχθεί στην υποψηφιότητα του 50χρονου Μακάρθι.

"Μείναμε άφωνοι" ήταν η αντίδραση ενός άλλου βουλευτή, του Τιμ Χέλσκαμπ.
Οι Ρεπουμπλικανοί επρόκειτο σήμερα να επιλέξουν τον υποψήφιό για διάδοχο του Τζον Μπένερ.

Η εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων με τη συμμετοχή όλων των μελών του Σώματος (188 Δημοκρατικοί και 247 Ρεπουμπλικανοί) είχε οριστεί για τις 29 Οκτωβρίου. Οι εσωκομματικές εκλογές, μετά την αποχώρηση του Μακάρθι, αναβλήθηκαν επ' αόριστον.

Ο ίδιος ο Μπένερ, που είχε ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει στις 30 Οκτωβρίου, δήλωσε ότι θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να εκλεγεί ο διάδοχός του και ότι θα ανακοινώσει κάποια στιγμή αργότερα το πότε θα γίνει τελικά η ψηφοφορία στη Βουλή. "Αισιοδοξώ ότι θα εκλέξουμε έναν νέο πρόεδρο εντός των επόμενων εβδομάδων" σημείωσε.

Τις επόμενες εβδομάδες οι ΗΠΑ αναμένεται ότι θα φτάσουν το επιτρεπόμενο όριο ομοσπονδιακού δανεισμού. Το Κογκρέσο είναι αντιμέτωπο με τη δύσκολη ψηφοφορία για την αύξηση του ορίου αυτού, ώστε να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών και οι βουλευτές αγωνίζονται να καταλήξουν σε συμφωνία με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για τα όρια των δαπανών πριν εξαντληθούν οι κυβερνητικοί πόροι, την 11η Δεκεμβρίου.

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε σχεδόν αμέσως τους Ρεπουμπλικανούς να προσπεράσουν τα εσωκομματικά προβλήματά τους και να υπερψηφίσουν τα κρίσιμα νομοσχέδια, κυρίως σε ό,τι αφορά την αύξηση του ορίου του χρέους.

"Αυτό είναι ευθύνη των μελών του Κογκρέσου", είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ. Σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια σε πολλές περιπτώσεις μια Βουλή όπου πλειοψηφούσαν οι Ρεπουμπλικανοί κατάφερε να αυξήσει το όριο του χρέους χωρίς να φτάσει σε πολιτικές ακρότητες. "Και ελπίζουμε ότι, παρά το χάος αυτό, οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί της Βουλής θα κάνουν ξανά το ίδιο πράγμα", συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v