Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αθώοι 11 πολίτες που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις κατά των διοδίων

Δεν προέκυψε προτροπή σε άσκηση βίας όπως κατηγορούνταν

Αθώοι 11 πολίτες που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις κατά των διοδίων
Αθώοι κρίθηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο 11 πολίτες που συμμετείχαν το 2009 σε κινητοποιήσεις κατοίκων της Β.Α Αττικής κατά των διοδίων.

Οι κατηγορούμενοι, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων και Κατοίκων Β.Α Αττικής, ήταν αντιμέτωποι με σωρεία κατηγοριών, όπως φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, παρακώλυσης κυκλοφορίας, προτροπής σε βία κ.α, που αφορούσαν στη συμμετοχή τους σε διαμαρτυρία στο σταθμό διοδίων Αφιδνών οι οποίες απαγγέλθηκαν σε βάρος τους μετά από μήνυση της εταιρείας που διαχειρίζεται τα διόδια.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, την οποία παρακολούθησαν δεκάδες πολίτες, κάτοικοι και φορείς του Ωρωπού και μέλη του Κινήματος "Δεν πληρώνω", οι μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν στο δικαστήριο πως οι έντεκα πολίτες πράγματι μετείχαν στις κινητοποιήσεις ωστόσο ουδέποτε προέτρεψαν σε άσκηση βίας ή σε ενέργειες που θα προκαλούσαν φθορές.

Μεταξύ των μαρτύρων υπεράσπισης που κλήθηκαν να καταθέσουν στο δικαστήριο ήταν ο Μανώλης Γλέζος, ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ Γιώργος Τσίπρας, ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Αττικής Χρήστος Καραμάνος κ.α.

Στην κατάθεσή του ο κ. Γλέζος ανέφερε μεταξύ άλλων πως οι διαμαρτυρίες και το κλείσιμο των διοδίων ήταν αποφάσεις γενικών συνελεύσεων και πως οι κατηγορούμενοι δεν προκάλεσαν ούτε φθορές ούτε άσκησαν βία.

Ο υπουργός μεταφορών κατέθεσε επίσης πως κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών δεν είδε καμία βίαιη πράξη ή προτροπή σε άσκηση βίας.

Ο κ. Καραμάνος τόνισε στην κατάθεσή του πως σε κάθε κινητοποίηση ήταν παρούσα η τροχαία και πως οι συμμετέχοντες έδιναν ενημερωτικά φυλλάδια.

Ο μάρτυρας υποστήριξε πως η θετική απήχηση που είχαν οι κινητοποιήσεις ήταν αυτό που οδήγησε την εταιρεία να υποβάλλει μηνύσεις και όχι η διάπραξη αδικημάτων.

Το δικαστήριο έκρινε πως δεν προέκυψαν στοιχεία που να στοιχειοθετούν τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν οι 11 πολίτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v