Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στόλτενμπεργκ: Νατοϊκή δύναμη υπό γερμανική διοίκηση σπεύδει στο Αιγαίο

«Η μόνιμη ναυτική δύναμη θα αναπτυχθεί στο Αιγαίο χωρίς καθυστέρηση», δηλώνει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Υπάρχει πλήρης σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας, τονίζει ο Π. Καμμένος. Οσοι μετανάστες συλλαμβάνονται, θα πηγαίνουν πίσω στην Τουρκία.

Στόλτενμπεργκ: Νατοϊκή δύναμη υπό γερμανική διοίκηση σπεύδει στο Αιγαίο

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε ότι συμμαχική ναυτική δύναμη υπό γερμανική διοίκηση θα κατευθυνθεί "χωρίς καθυστέρηση" στο Αιγαίο, για "να συνδράμει στην αντιμετώπιση της διακίνησης ανθρώπων" από τους διακινητές μεταναστών.

Ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ο Αμερικανός στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλαβ, «δίνει αυτή τη στιγμή διαταγή στη μόνιμη ναυτική δύναμη... να αναπτυχθεί στο Αιγαίο Πέλαγος χωρίς καθυστέρηση και να αρχίσει εκεί τις δραστηριότητες παρακολούθησης», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, παρουσιάζοντας τη ναυτική επιχείρηση που θα αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση και για την πραγματοποίηση της οποίας έδωσε σήμερα την έγκρισή της η Ατλαντική Συμμαχία.

«Το ΝΑΤΟ και όλες οι πλευρές που συμμετείχαν στις συνομιλίες σήμερα το πρωί εξέφρασαν τη βούληση του ΝΑΤΟ να υποστηρίξει και να συμμετάσχει στην επιχείρηση αυτή», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας.

Από την πλευρά της, η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο, ότι το ΝΑΤΟ συμφώνησε για τη ναυτική επιχείρηση στο Αιγαίο, για την παρακολούθηση των προσφυγικών ροών και την αντιμετώπιση των διακινητών και πρόσθεσε ότι η νατοϊκή επιχείρηση πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν.

«Είναι σημαντικό τώρα να δράσουμε με ταχύτητα», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας. Θα είναι η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ, αμυντικός στρατιωτικός οργανισμός, ο οποίος μέχρι σήμερα είχε αρνηθεί να εμπλακεί στη χειρότερη προσφυγική κρίση που γνωρίζει η Ευρώπη από το 1945, πραγματοποιεί τέτοια επιχείρηση παρακολούθησης.

Το Βερολίνο, η Αγκυρα και η Αθήνα ζήτησαν χθες το βράδυ επισήμως από τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ την οργάνωση «αποστολής παρακολούθησης στο Αιγαίο Πέλαγος».

Αντικείμενο είναι να υπάρξει «μία καθαρή οπτική της κατάστασης στις τουρκικές ακτές», όπου ανθούν οι δραστηριότητες των διακινητών προσφύγων και μεταναστών, χάρη στην ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, σύμφωνα με γερμανική κυβερνητική πηγή.

«Οι τρεις χώρες επεσήμαναν την ανάγκη για το ΝΑΤΟ να δράσει γρήγορα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απολύτως σύμφωνες, διότι διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, διευκρινίζοντας ότι η πρόταση των τριών χωρών συνίσταται στην «επέκταση της ναυτικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο», η οποία σήμερα τελεί υπό τη διοίκηση της Γερμανίας, «ώστε να αντιμετωπισθεί η προσφυγική κρίση».

Συγκεκριμένα, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν οι 28 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, «έδωσε εντολή προς τις στρατιωτικές αρχές να γνωμοδοτήσουν για τους τρόπους πραγματοποίησης αυτής της επιχείρησης», εξήγησε ο Αστον Κάρτερ.

«Αυτοί θα εξεταστούν στη συνέχεια από το Στρατιωτικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ και μετά θα υποβληθούν στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο που δίνει το πράσινο φως για κάθε στρατιωτική επιχείρηση», διευκρίνισε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας.

Καμμένος: Εχουμε συμφωνία που θα λύσει οριστικά το θέμα της μετανάστευσης

«Σήμερα είναι μία ημέρα θρήνου για τον ελληνικό λαό, για το έθνος, για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Έλληνες Αξιωματικοί, εν καιρώ ειρήνης, μπήκαν στο πάνθεον των ηρώων, εκτελώντας την υπηρεσία τους, το καθήκον τους, τον όρκο που έδωσαν όταν κατατάχθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις», δήλωσε ο Πάνος Καμμένος. «Έπεσαν μαχόμενοι για την ασφάλεια όλων μας».

«Είμαστε όλοι συντετριμμένοι και δεν υπάρχουν λόγια που μπορεί να πει κανείς στις οικογένειές τους. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η Κυβέρνηση, το σύνολο του πολιτικού κόσμου, ο ελληνικός λαός, η σκέψη όλων μας, είναι σε αυτές τις οικογένειες, που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Θα είμαστε δίπλα τους.

Σε αυτούς, λοιπόν, τους ήρωες θέλω να αφιερώσουμε αυτή τη συμφωνία, η οποία ουσιαστικά αλλάζει εντελώς τα πράγματα όσον αφορά στο θέμα της μετανάστευσης. Με σκληρές διαπραγματεύσεις τις τελευταίες 24 ώρες, σε συνεργασία με τη Γερμανία αλλά και με άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, καταφέραμε να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη όλων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ σε μία συμφωνία που θα λύσει οριστικά το θέμα της μετανάστευσης.

Η Ελλάδα, μέχρι τώρα, έχει πληρώσει πάρα πολύ ακριβά -και εν μέσω οικονομικής κρίσης- το μεταναστευτικό. Δυσανάλογα προς τις άλλες χώρες της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ. Η απόφαση που ελήφθη, πρώτα από όλα, διασφαλίζει ότι οι νατοϊκές δυνάμεις οι οποίες θα αναπτυχθούν στο Αιγαίο και στην ακτογραμμή της Τουρκίας θα διασφαλίσουν ότι όσοι μετανάστες συλλαμβάνονται θα πηγαίνουν κατευθείαν πίσω στην Τουρκία.

Είναι απόλυτα ξεκάθαρο, από την κοινή δήλωση, ότι ο σκοπός αυτής της δύναμης είναι να σταματήσουν οι εγκληματικές ενέργειες εκείνων που διακινούν ανθρώπους. Μέχρι τώρα το πληρώσαμε με την απώλεια 10.000 παιδιών, με χιλιάδες νεκρούς.

Το δεύτερο είναι ότι από όλους τους εταίρους υπάρχει πλήρης σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας και των συνόρων. Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι στις δυνάμεις που θα συμμετέχουν στη νατοϊκή ομάδα, η Τουρκία θα επιχειρεί μόνο εντός τουρκικών υδάτων και τουρκικού εναερίου χώρου και η Ελλάδα εντός των ελληνικών υδάτων και του ελληνικού εναερίου χώρου.

Είναι ακόμα ιδιαίτερα σημαντικό ότι διασφαλίζεται πλήρως η έρευνα και η διάσωση και αναγνωρίζεται η κυριαρχία της Ελλάδας πάνω σε αυτό. Σε δεύτερη φάση, οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που είναι και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αυτή την απόφαση, ξεκινούν να κινητοποιούν και τη Frontex, προκειμένου αντί να επιχειρεί στα ελληνικά νησιά, να επιχειρεί πλέον στην παραμεθόριο της Τουρκίας, μετά τη μετατροπή της Frontex σε Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή, που απαιτεί μια πολιτική απόφαση.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον μόνιμο αντιπρόσωπό μας στο ΝΑΤΟ, τον Στρατηγό, το στρατιωτικό και το διπλωματικό προσωπικό, για όλη αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση που κατέληξε επιτυχώς. Πιστεύω ακράδαντα ότι η σημερινή απόφαση κλείνει ένα κεφάλαιο το οποίο η Ελλάδα πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά, το κεφάλαιο της παράνομης μετανάστευσης».

ΥΕΘΑ: Πώς λειτουργεί η νατοϊκή δύναμη

Στη συμφωνία που επετεύχθη στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ αναφέρθηκαν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μετά την εσπευσμένη επιστροφή της ελληνικής αποστολής στην Αθήνα, λόγω της συντριβής του ελικοπτέρου ΑΒ-212 στην Κίναρο.

Οι αρμόδιες πηγές διευκρίνισαν ότι η ΝΑΤΟϊκή δύναμη (η Μονιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου SNMG 2) θα δρα ανατολικά των ελληνικών νησιών με σκοπό την άμεση επιστροφή στην Τουρκία, όσων προσώπων περνούν και καταφέρουν να βγουν από τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και φθάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Στην περιοχή αυτή ισχύει η αρχή της εξ ημισείας απόστασης.

Τα ΝΑΤΟϊκά πλοία θα εντοπίζουν το ίχνος (συντεταγμένες του πλοίου των διακινητών) και άμεσα θα ειδοποιούν ή την τουρκική ακτοφυλακή ή την FRONTEX και το σκάφος θα επιστρέφει στην Τουρκία.

Σε περίπτωση που περάσει τη μέση γραμμή και έλθει προς Ελλάδα τότε το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή θα επιστρέφει τη βάρκα στο ΝΑΤΟϊκό πλοίο και αυτό στην Τουρκία.

Στην απόφαση προβλέπεται με σαφήνεια ότι θα υπάρχει απόλυτος σεβασμός των πλοίων της δύναμης προς το αντίστοιχο περιφερειακό κέντρο έρευνας και διάσωσης -για την Ελλάδα είναι το ΕΚΣΕΔ του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας- όσον αφορά τη δράση τους, στο πλαίσιο της επιχείρησης.

Η ελληνική πλευρά πρότεινε επίσης η διοίκηση της ΝΑΤΟϊκής δύναμης να αναλάβουν σύμμαχες ώρες μέλη του ΝΑΤΟ πλην της Ελλάδας και της Τουρκίας ενόσω διαρκεί η επιχείρηση.

Σημειώνεται, ότι τη διοίκηση της δύναμης μέχρι τον Ιούνιο έχει η Γερμανία και ακολουθούσε η Τουρκία. Το ΝΑΤΟ, συμφώνησε ο επόμενος διοικητής της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου του ΝΑΤΟ να προέλθει από άλλη σύμμαχη χώρα.

Εν τω μεταξύ, απέπλευσαν από τη Σούδα τα 4 πρώτα πλοία της δύναμης για να ξεκινήσουν την επιχείρηση. Από ελληνικής πλευράς θα υποστηρίζουν την επιχείρηση -σταδιακά- 15 - 20 πλοία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v