Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον δήμαρχο Πειραιά

Το προσφυγικό στο επίκεντρο του τετ α τετ Αλ. Τσίπρα - Γ. Μώραλη.

Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον δήμαρχο Πειραιά
Το λιμάνι είναι και εμπορική "καρδιά" και πρέπει γίνει μια πόλη που θα είναι πρότυπο και για τους ανθρώπους που ζουν εκεί, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη σύντομη συνομιλία που είχαν μπροστά στις κάμερες.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν την πόλη του Πειραιά και την ευρύτερη περιφέρεια του Πειραιά, μεταξύ των οποίων και το προσφυγικό.

Στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες για το προσφυγικό, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε πολύ καλή τη στάση που κράτησε ο Δήμος, «διότι είναι ένα θέμα που μας υπερβαίνει κι αν ο καθένας το αντιμετωπίζει με τη λογική να φύγουν από την αυλή μου κι ας πάνε όπου άλλου, δεν βγάζεις άκρη έτσι». «Συμφωνώ απόλυτα», είπε ο κ. Μώραλης, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει ότι «πρέπει να μοιράσουμε τα βάρη και να μην ξεχνάμε ότι η καταγωγή των περισσότερων εξ ημών είναι προσφυγική, έχουμε ρίζες και έχουμε και βιώματα ως Έλληνες».

Στης δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Μώραλης είπε ότι δήλωσε στον πρωθυπουργό ότι και ο Πειραιάς και οι όμοροι δήμοι της αντιπεριφέρειας Πειραιά "είμαστε κοντά και αρωγοί στο προσφυγικό που είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και ελληνικό και πρέπει όλοι να συνδράμουμε στον βαθμό που μας αναλογεί, γι' αυτό τοποθετηθήκαμε θετικά και θα βοηθήσουμε και στη δημιουργία στο Σχιστό, αλλά και στη χρήση του λιμανιού, που ούτως ή άλλως γίνεται όλο αυτό διάστημα, για την άφιξη των προσφύγων και μεταναστών".
 
"'Αρα πρέπει όλοι να συμβάλουμε στην κατεύθυνση αυτή", πρόσθεσε και ανέφερε ότι έθεσε στον πρωθυπουργό πως "θα πρέπει, αν έχουμε κακή εξέλιξη στο θέμα των βόρειων συνόρων μας, να χρησιμοποιηθούν και τα άλλα λιμάνια της χώρας, φυσικά και ο Πειραιάς, ως υποδοχείς προσφύγων και μεταναστών, ώστε να μην μπλοκάρει και ο Πειραιάς και το Λεκανοπέδιο". "Και νομίζω είναι κάτι που το άκουσε με θετική διάθεση", συμπλήρωσε. Στο ερώτημα εάν του ζητήθηκε ακόμα μεγαλύτερη συνδρομή στην περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα, ο δήμαρχος είπε: "Όχι, δεν ζητήθηκε κάτι παραπάνω από τον πρωθυπουργό".

Ο δήμαρχος είπε ότι ο Πειραιάς μπορεί να παιξει ρόλο βασικού άξονα ανάπτυξης όχι μόνο για την περιοχή αλλά για τη χώρα με βάση τη λειτουργία του λιμανιού, τον τουρισμό, τον πολιτισμό του, και τόνισε πως από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του είπε ότι "πιστεύει στον Πειραιά, ότι θέλει να βοηθήσει την πόλη και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και θα σταθεί κοντά μας στις διάφορες προσπάθειες που κάνουμε ως Δήμος και ως περιφέρεια".

Στην συνομιλία τους μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το λιμάνι είναι και εμπορική "καρδιά" και πρέπει γίνει μια πόλη που θα είναι πρότυπο και για τους ανθρώπους που ζουν εκεί. Σημείωσε ότι ο ίδιος το βλέπει ως μια ευρύτερη περιοχή, "ο δήμος ειναι η καρδιά, αλλά όλο το λιμάνι για μένα έχει μια πολύ μεγάλη αξία", για να επισημάνει ότι η κυβέρνηση έκανε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να απελευθερώσει τα Λιπάσματα της Δραπετσώνας για να αποκτήσει πρόσβαση στη θάλασσα η περιοχή.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε την πεποίθηση του ότι με τη νέα συμφωνία που επιδιώχθηκε, την αναβαθμισμένη προσφορά, 350 εκ είναι δέσμευση για επενδύσεις στο λιμάνι και ότι "βεβαίως μέσα από την ανάπτυξη και της κρουαζιέρας μπορεί να έχει και πολύ σημαντικά οφέλη ο δήμος του Πειραιά".

Παίρνοντας τον λόγο, ο δήμαρχος ανέφερε ότι ο Πειραιάς ως πόλη και ως ευρύτερη περιχοή έχει τη δυνατότητα να παίξει ρόλο αναπτυξιακού ισχυρού άξονα για τη χώρα γενικότερα και με το λιμάνι και με τον τουρισμό και με μια σειρά άλλων δομών που δημιουργούνται στον Πειραιά. Σημείωσε ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να υπάρξει μια ανάπτυξη που θα συμβάλει και στην κατεύθυνση της ανακούφισης των Πειραιωτών που ταλαιπωρούνται πολύ με υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας.

Ακόμα, στις δηλώσεις του, ο κ. Μώραλης είπε ότι συζήτησαν και για την εξέλιξη και την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και ότι "παρά τις όποιες διαφορετκές απόψεις ο πρωθυπουργός έχει την άποψη ότι μπορεί να δημιουργηθνούν οφελήματα για την πόλη, κάτι που είναι και δική μου άποψη, ανεξάρτητα της διαφορετικής άποψης για τον τρόπο της ιδιωτικοποίησης". Είπε ακόμα ότι συζήτησαν για τον τουρισμό και την κρουαζιέρα και μια σειρά άλλων θεματών που απασχολούν την πόλη του Πειραιά.

Ο κ. Μώραλης αναφερόμενος στην πτώση του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού είπε ότι είναι μια κακή, "μαύρη" μέρα όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για τον Πειραιά, καθώς ένα από τα παιδιά του πληρώματος, ο Κωνσταντίνος Πανανάς, είναι Πειραιώτης, όπως ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι Πειραιώτης ήταν και ο Βλαχάκος στα Ίμια. "Αυτά είναι τα δύσκολα", είπε ο πρωθυπουργός, στη σχετική αναφορά του δημάρχου κατά τον μεταξύ τους διάλογο μπροστά στις κάμερες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v