Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Το ΔΝΤ στοχεύει στην αποσταθεροποίηση της Ευρώπης»

Τι επισημαίνει σε Μέρκελ και Ολάντ ο Ελληνας πρωθυπουργός. Τηλεφωνική επικοινωνία αύριο με Κάμερον και προσεχώς με Μπάιντεν.

  • Real.gr
«Το ΔΝΤ στοχεύει στην αποσταθεροποίηση της Ευρώπης»
«Το ΔΝΤ δρα αποσταθεροποιητικά για την Ευρώπη» αναμένεται να τονίσει σε Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ ο Έλληνας πρωθυπουργός στις προγραμματισμένες για σήμερα τηλεφωνικές επικοινωνίες που θα έχει μαζί τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Real.gr, θα έχει αύριο τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ προσεχώς προγραμματίζεται συνομιλία και με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόκειται να τονίσει στους συνομιλητές του πως η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τέσσερις μεγάλες προκλήσεις για το επόμενο τρίμηνο, τη συνέχιση της οικονομικής κρίσης, το προσφυγικό που βρίσκεται σε πολύ λεπτό σημείο, την τρομοκρατία που αποσταθεροποιεί την περιοχή και το επικείμενο δημοψήφισμα στη Βρετανία για την παραμονή της ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η δράση του ΔΝΤ στο σημείο αυτό, όπως προκύπτει από το διάλογο, συμβάλλει στην αποσταθεροποίηση της Ευρώπης», είναι η εκτίμησή του.

Η Αθήνα επιδιώκει, εκμεταλλευόμενη τη διαρροή του διαλόγου Τόμσεν-Βελκουλέσκου, να παροτρύνει τους Ευρωπαίους να ξεκαθαρίσουν τις σχέσεις τους με το ΔΝΤ.

Ο Τόμσεν, άλλωστε, έδειξε ότι στο στόχαστρό του είναι τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ένα Βrexit, με προηγούμενο πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα.

Στο Eurogroup

Με τα σημερινά δεδομένα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να θέσει στο Eurogroup της 22ας Απριλίου τον ρόλο του ΔΝΤ και το μέλλον του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, με συνέντευξή του σήμερα στη Realnews, τάσσεται υπέρ της απομάκρυνσης του ΔΝΤ και την αντικατάστασή του από ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.

Αναμένεται η απάντηση

Το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την απαντητική επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ στον Αλέξη Τσίπρα.

Αν δηλαδή οι θέσεις Τόμσεν είναι και θέσεις του ΔΝΤ και με έμμεσο ή άμεσο τρόπο τον καλύψει ή εάν θα πάρει αποστάσεις, κάτι που αυτή τη στιγμή μοιάζει δύσκολο.

Θα έχουν θέση Τόμσεν-Βελκουλέσκου;

Σε περίπτωση που η ηγεσία του ΔΝΤ λάβει αποστάσεις είναι σαφές ότι Τόμσεν και Βελκουλέσκου δεν θα έχουν θέση στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ούτως ή άλλως, το μείζον θέμα αυτή τη στιγμή μοιάζει να είναι το ξεκαθάρισμα των σχέσεων των ευρωπαϊκών θεσμών με το IMF.

Η Αθήνα θέτει θέμα για Τόμσεν

Με την επιστολή του στη Κριστίν Λαγκάρντ, πάντως, ο πρωθυπουργός, θέτοντας θέμα εμπιστοσύνης ως προς τον τρόπο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων, βάζει ευθέως ζήτημα παρουσίας του Πολ Τόμσεν στις συζητήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v