Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα «μάχη» στη Βουλή - Στο επίκεντρο η εξεταστική για το 3o μνημόνιο

Σφοδρή αντιπαράθεση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών αναμένεται στην βουλή, με αιχμή την πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής και την διερεύνηση των αιτιών που επέβαλαν την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και την επιβολή των capital controls.

  • Real.gr
Νέα «μάχη» στη Βουλή - Στο επίκεντρο η εξεταστική για το 3o μνημόνιο
Νέα σφοδρή αντιπαράθεση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών αναμένεται σήμερα το βράδυ στην βουλή, με αιχμή την πρόταση της ΝΔ για την σύσταση της εξεταστικής επιτροπής και την διερεύνηση των αιτιών που επέβαλαν την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και την επιβολή των capital controls.

Η σημερινή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης- αντιπολίτευσης αναμένεται να επιβεβαιώσει και τον νέο συσχετισμό… συμμαχιών των κομμάτων όπως αποτυπώθηκε πρόσφατα στην ψηφοφορία του νέου εκλογικού νόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.grτην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής αναμένεται να στηρίξει το Ποτάμι και η Δημοκρατική Συμπαράταξη ενώ πίσω από την αρνητική θέση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ αναμένεται να στοιχισθεί και η Ένωση Κεντρώων καταψηφίζοντας το αίτημα της ΝΔ. Το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή αναμένεται να ψηφίσουν παρόν.

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών (μετά τις 18.00) αναμένεται να κορυφωθεί η πολιτική αντιπαράθεση και με την ονομαστική ψηφοφορία (μετά τις 21.00) αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση για την πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Εκτός από τους αρχηγούς των κομμάτων, το λόγο θα λάβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος κι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιάρακης.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής την συζήτηση θα κλείσει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον οποίο ανήκει η πρωτοβουλία για την συζήτηση κι όχι ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ δια μέσου του εισηγητή της Χρήστου Σταϊκούρα αναμένεται να κατηγορήσει την κυβέρνηση τόσο για τη διαδικασία της συζήτησης, η οποία καθυστέρησε 4 μήνες να εισαχθεί στην ολομέλεια προς συζήτηση όσο κι επί της ουσίας καταλογίζοντας λάθος χειρισμούς στην διαπραγμάτευση που οδήγησαν την χώρα σε οικονομική «καταστροφή».

Επίσης, αναμένεται να καλέσει την κυβέρνηση να εκτιμήσει το κόστος της «δημιουργικής ασάφειας» στην οικονομία, το κόστος της «έντιμης διαπραγμάτευσης» στις τράπεζες αλλά και το κόστος του δημοψηφίσματος.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να επικαλεστεί τις πρόσφατες εκτιμήσεις του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα ότι η διαπραγμάτευση κόστισε περίπου 86 δισ. ευρώ αλλά και τις δηλώσεις του ίδιου περί εισβολής στο Νομισματοκοπείο και την δημιουργία διπλού παράλληλου νομίσματος.

Μάλιστα, η ΝΔ αναμένεται να καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την πρότασή της με το επιχείρημα ότι τον Απρίλιο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υπερψηφίσει για την σύσταση εξεταστικής η οποία θα διερευνούσε ευθύνες για την υπογραφή του πρώτου και του δεύτερου το μνημονίου και η οποία διεκόπη από την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Σύμμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Real.gr, ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς για το πόσο κόστισε η διαπραγμάτευση της δικής του κυβέρνησης, σε σύγκριση με αυτήν του Αντώνη Σαμαρά.

Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να στηρίξει την πρόταση ΝΔ ζητώντας όμως επιτακτικά από την κυβέρνηση να στηρίξει την πρόταση που έχει υποβάλει για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία από το 2001 μέχρι και το 2015.

«Ναι» στην σύσταση εξεταστικής επιτροπής αναμένεται να ψηφίσει το Ποτάμι.

Η Ένωση Κεντρώων αναμένεται να καταψηφίσει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευση διότι «αυτή την στιγμή τα προβλήματα του τόπου είναι άλλα» τονίζει στο Real.gr ο Γιάννης Καλλιάνος συμπληρώνοντας ότι «με την εξεταστική και την διαπραγμάτευση μπορούμε να ασχοληθούμε κι αργότερα, τώρα προέχουν τα προβλήματα των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων που είναι πρώτιστο μέλημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v