Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιορδανία: Μεγαλειώδης διαδήλωση ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία χριστιανού συγγραφέα

Οι εκατοντάδες πολίτες απαίτησαν παραίτηση της κυβέρνησης

Ιορδανία: Μεγαλειώδης διαδήλωση ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία χριστιανού συγγραφέα

Εκατοντάδες διαδηλωτές απαίτησαν να παραιτηθεί η κυβέρνηση της χώρας χθες διότι δεν προστάτεψε έναν χριστιανό συγγραφέα, τον Νάχεντ Χάταρ, ο οποίος δολοφονήθηκε έξω από το δικαστήριο όπου επρόκειτο να δικαστεί επειδή μοιράστηκε στο διαδίκτυο ένα σκίτσο που θεωρήθηκε προσβλητικό για το ισλάμ.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στο γραφείο του πρωθυπουργού, μία ημέρα αφότου ο Χάταρ δολοφονήθηκε από έναν πρώην ιεροκήρυκα στα σκαλιά του δικαστικού μεγάρου της πρωτεύουσας.

Ο δράστης παραδόθηκε στην αστυνομία πολύ κοντά στον τόπο του εγκλήματος.

«Όχι στον εξτρεμισμό, όχι στη βία» και «κάτω η κυβέρνηση» φώναζαν οι διαδηλωτές που κρατούσαν φωτογραφίες του δολοφονημένου συγγραφέα, ο οποίος πρόβαλε εθνικιστικές θέσεις κι υποστήριζε τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η δολοφονία του λογοτέχνη προκάλεσε σοκ σε μια χώρα που δεν είναι συνηθισμένη σε τέτοιες ενέργειες και ήγειρε φόβους περί εντάσεων ανάμεσα στους μουσουλμάνους και τους μειονοτικούς χριστιανούς, που πάντως διατηρούν πολιτική κι οικονομική επιρροή στο χασεμιτικό βασίλειο.

Ο Χάταρ συνελήφθη στα μέσα του περασμένου μήνα, διότι μοιράστηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ένα σκίτσο που εικόνιζε έναν γενειοφόρο άνδρα στον παράδεισο να καπνίζει στο κρεβάτι ξαπλωμένος πλάι σε γυναίκες απαιτώντας από τον θεό να του βάλει κρασί και να πάρει τα βρόμικα πιάτα.

Ο συγγραφέας αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους μετά την καταβολή εγγύησης, αφού του ασκήθηκε δίωξη για προσβολή της θρησκείας και υποκίνηση θρησκευτικής έντασης βάσει του εξαιρετικά αυστηρού νομικού πλαισίου στο βασίλειο για τη βλασφημία.

Μέλη της οικογένειας του Χάταρ κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση δεν προσέφερε στον συγγραφέα καμιά προστασία μετά την προσωρινή αποφυλάκισή του παρότι δέχθηκε απειλές κατά της ζωής του. Μέχρι στιγμής αρνούνται να παραλάβουν τη σορό του για ταφή.

«Απαιτούμε το λιγότερο την καθαίρεση του πρωθυπουργού», είπε ο Χάλεντ Χάταρ, αδελφός του θύματος, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.

Μια πηγή ενήμερη για την υπόθεση ανέφερε πως ο δράστης της δολοφονίας είπε στους αστυνομικούς που διεξάγουν την έρευνα για την υπόθεση ότι έδρασε μόνος.

Οι Ιορδανοί καταδίκασαν έντονα τη δολοφονία, παρότι το σκίτσο εξόργισε πολλούς στην κατά πλειονότητα μουσουλμανική χώρα.

Ο Χάταρ ήταν μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη μορφή: οι προτάσεις τις οποίες έκανε κατά καιρούς, όπως το να στερούνται οι παλαιστινιακής καταγωγής Ιορδανοί κάθε πολιτικό δικαίωμα, είχαν δημιουργήσει πολλούς εχθρούς.

Ο φόνος του όμως θορύβησε πολλούς φιλελεύθερους μουσουλμάνους και χριστιανούς που εκφράζουν φόβους πως τώρα οι ριζοσπαστικοποιημένοι ισλαμιστές μπορεί αισθανθούν ότι ήλθε η ώρα να αναλάβουν δράση εναντίον όσων θεωρούν αντιπάλους τους.

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε απερίφραστα τη δολοφονία, τονίζοντας σε μια ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες ότι επρόκειτο για μια «αξιοκαταφρόνητη επίθεση εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης» και σημειώνοντας ότι το νομικό πλαίσιο για τη βλασφημία θα πρέπει να τροποποιηθεί. Κάλεσε τις αρχές να διεξαγάγουν εξονυχιστική έρευνα για την υπόθεση.

«Οι ιορδανικές αρχές πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι οι επιθέσεις εναντίον ανθρώπων που εκφράζουν ειρηνικά τις απόψεις τους, όσο αντιδημοφιλείς κι αν είναι, δεν θα γίνουν ανεκτές», τόνισε ο Φίλιπ Λούθερ, στέλεχος της διεύθυνσης της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v