Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο φως μαρτυρίες από τη ναζιστική θηριωδία στην Κρήτη

Στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας θα παρουσιαστεί το Φωτογραφικό Αρχείο Κουτουλάκη του δήμου Μαλεβιζίου, σε ημερίδα με θέμα: «75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης: Μνήμη και δίκαιο για την κατοχή και την αντίσταση»,

Στο φως μαρτυρίες από τη ναζιστική θηριωδία στην Κρήτη
Στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας θα παρουσιαστεί το Φωτογραφικό Αρχείο Κουτουλάκη του δήμου Μαλεβιζίου, σε ημερίδα με θέμα: «75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης: Μνήμη και δίκαιο για την κατοχή και την αντίσταση», που διοργανώνεται από το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης, την περιφέρεια Κρήτης, τον δήμο Μαλεβιζίου και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων.

Πρόκειται για το αρχείο του φωτογράφου Κωνσταντίνου Κουτουλάκη, ο οποίος συμμετείχε στην Κεντρική Επιτροπή Διαπιστώσεως Ωμοτητών εν Κρήτη, που με επικεφαλής τον Νίκο Καζαντζάκη και συνοδοιπόρους τους διακεκριμένους καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννη Καλλιτσουνάκη και Ιωάννη Κακριδή, γύρισε το νησί, όταν οι μνήμες αλλά και τα αποτελέσματα της ναζιστικής θηριωδίας ήταν ακόμα νωπά και τα κατέγραψε, με στόχο να μην σβηστούν ποτέ από τη μνήμη μας.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, στις 10:30, ενώ η έκθεση θα παραμείνει στο Πολεμικό Μουσείο έως και την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

«Συνεχίζοντας την προσπάθεια ανάδειξης του πολύτιμου φωτογραφικού αρχείου Κουτουλάκη, είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε τα μοναδικά φωτογραφικά ντοκουμέντα και στην Αθήνα, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώνεται με την συνεργασία του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης, της περιφέρειας Κρήτης και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων» ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Κώστας Μαμουλάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για μια εκδήλωση που δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους της πρωτεύουσας να ενημερωθούν και να δουν από κοντά τις καταστροφές και τα εγκλήματα που διαπράχτηκαν στην Κρήτη, την περίοδο της Κατοχής.

Επόμενος σταθμός για το Αρχείο, είναι η Γερμανία, όπου με τη συνεργασία της Ελληνικής Πρεσβείας θα παρουσιασθεί το Φωτογραφικό Αρχείο Κουτουλάκη στο Βερολίνο, το Αμβούργο, το Ντίσελντορφ, το Μόναχο, την Στουτγάρδη και την Φρανκφούρτη.

Υπενθυμίζεται, ότι το αρχείο παρουσιάσθηκε και σε εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, για τα «75 Χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v