Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ο Ομπάμα δεν έρχεται να διαπραγματευτεί νέα συμφωνία για το χρέος»

Ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του, αναμένεται να συγχαρεί την Ελλάδα για την πρόοδο που έχει δείξει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να ζητήσει από την κυβέρνηση να συνεχίσει σε αυτή την πορεία.

  • Real.gr
«Ο Ομπάμα δεν έρχεται να διαπραγματευτεί νέα συμφωνία για το χρέος»

Ουάσιγκτον
Του Θανάση Κ.Τσίτσα

Ο Λευκός Οίκος χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών της ελληνικής κυβέρνησης για τους σκοπούς της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα, ξεκαθαρίζοντας διά του εκπροσώπου Τζος Ερνεστ ότι στόχος της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου στα μέσα Νοεμβρίου δεν είναι να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε. για το χρέος.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχετικά με την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα και το αν θα συζητηθεί το χρέος, διευκρίνισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για το χρέος μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με τον κ. Ερνεστ, αναμένεται να συγχαρεί την Ελλάδα για την πρόοδο που έχει δείξει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να ζητήσει από την κυβέρνηση να συνεχίσει σε αυτή την πορεία.

Αναφορικά με την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου υπογράμμισε ότι στην Αμερική υπάρχει σημαντική ελληνοαμερικανική κοινότητα και ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να συνεχίσουν τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα.

Η απάντηση του Τζος Ερνεστ ήταν η παρακάτω:

«Μπορώ να σας πω ότι ο πρόεδρος δεν θα ταξιδέψει στην Ελλάδα για να πάει και να διαπραγματευτεί κάποια νέα οικονομική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ε.Ε.

Θα ανέμενα ότι ο πρόεδρος θα ξοδέψει κάποιο χρονικό διάστημα σ’ αυτό το ταξίδι επαινώντας την ελληνική κυβέρνηση για την επιτυχία της στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων των οποίων έχει δεσμευτεί να κάνει.

Επίσης θα τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων, που είναι καλό για τη μακροπρόθεσμη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό θα είναι σίγουρα ένα σημαντικό μέρος των συνομιλιών που θα έχει ο πρόεδρος εκεί.

Σε ό,τι αφορά στη μακροχρόνια σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, προφανώς υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός Ελληνοαμερικανών εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και αυτοί ενδιαφέρονται να διασφαλίσουμε ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια ισχυρή σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας.

Πολλοί Αμερικανοί ταξιδεύουν στην Ελλάδα για διακοπές και για τουρισμό, και απολαμβάνουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη χώρα.

Νομίζω ότι είναι μια ένδειξη βαθιών πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών μας. Και υπάρχει μια σημαντική οικονομική σχέση, επίσης. Και ο Πρόεδρος ενδιαφέρεται να υπογραμμίσει όλα αυτά, καθώς κάνει το δικό του ιστορικό ταξίδι στην Ελλάδα για πρώτη φορά ως πρόεδρος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v