Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυστηρή απάντηση της Αθήνας στη νέα τουρκική πρόκληση

Συνεχίζει την προκλητική της στάση η Άγκυρα, επιμένοντας στη θέση που εξέφρασε χθες ο Μ. Τσαβούσογλου ότι τα Ίμια αποτελούν τουρκικό έδαφος. Τι απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας στις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς.

Αυστηρή απάντηση της Αθήνας στη νέα τουρκική πρόκληση

Συνεχίζει την προκλητική της στάση η Άγκυρα, επιμένοντας στη θέση που εξέφρασε χθες ο Μ. Τσαβούσογλου ότι τα Ίμια αποτελούν τουρκικό έδαφος, με το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας να απαντά σήμερα στις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς.

«Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τη δήλωση της Αθήνας για τα Ίμια», τονίζει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χιουσεΐν Μουφτούογλου, απαντώντας εγγράφως σε ερώτηση αναφορικά με την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Μάλιστα, υποστηρίζει ότι είναι γνωστή στη διεθνή κοινότητα από το 1996 η στάση της Άγκυρας αναφορικά με την κυριαρχία πάνω στις βραχονησίδες.

«Είναι γνωστή στη διεθνή κοινότητα από το 1996 η στάση της χώρας μας αναφορικά με την κυριαρχία πάνω στις βραχονησίδες Ίμια (Καρντάκ). Δεν έχει τροποποιηθεί η πολιτική μας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση και καταλήγει:
 
«Η γειτονική χώρα προέβη σε δήλωση σαν να ενημερώθηκε για πρώτη φορά σχετικά με τη συγκεκριμένη γνωστή θέση μας και αδυνατούμε να κατανοήσουμε τον λόγο της δήλωσης».

ΥΠΕΞ: Η επανάληψη δεν δίνει νομικό κύρος

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με δήλωση του Εκπροσώπου του Τουρκικού ΥΠΕΞ για το καθεστώς Ιμίων δήλωσε τα εξής:

«Η δημόσια επανάληψη μιας νομικά αβάσιμης θέσης δεν την καθιστά λιγότερο σαθρή, ούτε μπορεί να της προσδώσει οποιοδήποτε νομικό κύρος.

Το νομικό καθεστώς, του Αιγαίου έχει αποσαφηνιστεί ρητά από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, την ιταλο-τουρκική Συμφωνία και το Πρωτόκολλο του 1932, καθώς και από τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 που καθορίζουν σαφώς την ελληνική κυριαρχία επί νησιών και βραχονησίδων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων.

H Τουρκία πρέπει να αποφασίσει εάν σέβεται ή όχι το Διεθνές Δίκαιο, καθώς και τις Διεθνείς Συμβάσεις και Συμφωνίες. Να ξεκαθαρίσει δε εάν αντιλαμβάνεται ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι υπεράνω των εσωτερικών της σκοπιμοτήτων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v