Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυπριακό: «Παζάρι» με χάρτες στη Γενεύη

Βελτιωμένη εκδοχή του σχεδίου Ανάν, αποτελούν οι χάρτες που φέρεται να προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες η Μόρφου δεν περιλαμβάνεται στον χάρτη που έδωσε η τουρκική πλευρά.

Κυπριακό: «Παζάρι» με χάρτες στη Γενεύη

Αντάλλαξαν χάρτες οι δύο πλευρές, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Τώρα, οι χάρτες θα εξετασθούν σε κάθε τους λεπτομέρεια από τους υπεύθυνους Κτηματολογίου, προκειμένου να αποφανθούν αν η πρόταση της άλλης πλευράς είναι εντός του πλαισίου της πρόσφατης συμφωνίας.

Σύμφωνα με το mignatiou.com, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως η Λευκωσία δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένη, τονίζοντας πάντως ότι ο τουρκοκυπριακός χάρτης είναι μέσα στα όρια που είχαν καθοριστεί στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μόλις παρέλαβε το χάρτη συνειδητοποίησε ότι ήταν ακριβώς αυτός που περίμενε και έδωσε από την πλευρά του ένα σημείωμα με τις ενστάσεις του.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Μόρφου δεν περιλαμβάνεται στον χάρτη που έδωσε η τουρκική πλευρά.

Νωρίτερα όπως μετέδιδε το Euro2day.gr, στα 92,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους ανέρχεται το υπό διαπραγμάτευση 1% για το κατά πόσο θα περιληφθούν υπό ελληνοκυπριακή ή τουρκοκυπριακή διοίκηση,  για να υπάρξει συμφωνία σε χάρτη,  δηλαδή 28,2% ή 29,2%, αν λάβει κανείς υπόψη το σύνολο της έκτασης της Κύπρου σε τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Β΄ χάρτης σχεδίου Ανάν

Με βάση τα κριτήρια που έχει θέσει η ελληνοκυπριακή πλευρά για το εδαφικό και τα οποία περιλαμβάνουν δικαίωμα επιστροφής σε 100 χιλιάδες πρόσφυγες, επέκταση των ακτογραμμών υπόελληνοκυπριακή διοίκηση, επιστροφή εδαφών που είχαν ψηλή συγκέντρωση πληθυσμού πριν το 1974 και εδάφη που έχουν ιστορική, αρχαιολογική ή θρησκευτική σημασία, αλλά και με βάση τους χάρτες που ετοιμάστηκαν στα σχέδια Ανάν 2 και 5, ένας πιθανός χάρτης τον οποίο μπορεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να καταθέσει ως αρχή για διαπραγμάτευση είναι ο ακόλουθος, τον οποίο αυτοσχέδια ετοίμασε η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης».



Ο χάρτης αυτός, θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση και άρα, δεν μπορεί να θεωρείται ως ο χάρτης της συμφωνίας.

Από την πλευρά της, η Τ/κ πλευρά αναμένεται να ετοιμάσει χάρτη, ο οποίος να κινείται στο μάξιμουμ, δηλαδή 29,2%.

Η διαπραγμάτευση, αναμένεται ότι θα βρει μέση λύση ανάμεσα στο 28,5% - 28,7% για να είναι η λύση αποδεκτή.

Αναστασιάδης: Σταθμός στην ιστορία του Κυπριακού η κατάθεση χαρτών

«Σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού (είναι) η κατάθεση χαρτών»: αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δια του Προέδρου Αναστασιάδη, μέσω twitter. Και προσθέτει: «Συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού».

Αντίστοιχη δήλωση, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, που έκανε γνωστό, από την άλλη, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη καταθέσει, εγγράφως, τις αντιρρήσεις της στην τουρκοκυπριακή πρόταση.

ΠΗΓΗ: Πολίτης, mignatiou.com

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v