Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσο-αμερικανικές ζυμώσεις στο Νταβός

Μάλιστα ο επικεφαλής του ρωσικού επενδυτικού ταμείου φαίνεται ότι συναντήθηκε στο Νταβός με τον σύμβουλο του Τράμπ Άντονι Σκαραμούτσι, ο οποίος συζήτησε τις προοπτικές συνεργασίας.

Ρωσο-αμερικανικές ζυμώσεις στο Νταβός
«Νομίζω ότι ο Τράμπ είναι καλός για τους αμερικανούς επιχειρηματίες, νομίζω ότι ο Τράμπ είναι καλός για τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις. Οι προσδοκίες μου είναι πολύ μεγάλες από την προεδρία του», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο πρόεδρος της ρωσικής Τράπεζας VTB Αντρέι Κόστιν, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Νταβός, εκφράζοντας τις προσδοκίες που υπάρχουν στους ρωσικούς οικονομικούς κύκλους σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που μπορούν να υπάρξουν στις σχέσεις των δύο χωρών. Μάλιστα στο πρόγευμα εργασίας που παρέθεσε ο ίδιος, οι προσκεκλημένοι, ρώσοι και ξένοι πολιτικοί και επιχειρηματίες κλήθηκαν σε μια άτυπη ψηφοφορία που έγινε να απαντήσουν στο ερώτημα «βρίσκετε θετικό το γεγονός ότι ο Τράμπ έγινε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών;».

Το 75% των παρευρισκομένων ψήφισαν θετικά, σύμφωνα με την ανταπόκριση του Ria Novosti, από το Νταβός, στην οποία επισημαίνει ότι ο κ. Κόστιν είχε μια συνάντηση με την ηγεσία μιας αμερικανικής τράπεζας της οποίας ωστόσο δεν αποκάλυψε το όνομα.

Πιο αποκαλυπτικό ωστόσο για τις επαφές με τους Αμερικανούς υπήρξε προχθές το ρωσικό επενδυτικό ταμείο Russian Fund Direct Investment (RFDI), το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια 10 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε ότι το Μάιο σχεδιάζει να ανοίξει γραφεία στην Νέα Υόρκη.

Μάλιστα ο επικεφαλής του ρωσικού επενδυτικού ταμείου φαίνεται ότι συναντήθηκε στο Νταβός με τον σύμβουλο του Τράμπ Άντονι Σκαραμούτσι, ο οποίος συζήτησε τις προοπτικές συνεργασίας, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας «δεν θα αρθούν αμέσως, αλλά εντός του τρέχοντος έτους» 2017. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο πρόεδρος της ρωσικής τράπεζας Αντρέι Κόστιν, εκτιμώντας ότι η άρση των κυρώσεων μπορεί να αρχίσει από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ έδειξε να συμφωνεί μαζί του και ο επικεφαλής του ρωσικού RFDI Κιρίλ Ντμίτριεφ, ο οποίος επισήμανε ότι οι ισχύοντες περιορισμοί δεν συνιστούν εμπόδιο για να γίνουν από κοινού επενδύσεις με τους Αμερικανούς και άλλες εταιρείες.

Ανεξάρτητα όμως από τις μεγάλες προσδοκίες που έχουν οι ρώσοι επιχειρηματίες ως προς την σταδιακή άρση των κυρώσεων, φαίνεται πως αυτή θα είναι και η τάση που θα διαφανεί τους επόμενους μήνες. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο αναλυτές της Deutsche Bank, που τήρησαν την ανωνυμία τους , η πιθανότητα να χαλαρώσουν οι αμερικανικές κυρώσεις έναντι της Ρωσίας στο διάστημα Μαρτίου Απριλίου του τρέχοντος έτους κυμαίνονται σε ποσοστά της τάξεως του 65%. Οι ίδιοι αναλυτές επισημαίνουν ως παράγοντες που ενισχύουν τις πιθανότητες αυτές, την θετική στάση του Τράμπ έναντι της Ρωσίας και την πιθανή συνεργασία των δύο χωρών στη Μέση Ανατολή, ενώ εκτιμούν ότι μια απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να χαλαρώσει τις κυρώσεις που επιβάλλει στην Ρωσία θα έχουν αντίκτυπο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα όμως επισημαίνουν τον ανασταλτικό ρόλο, που μπορούν να διαδραματίσουν στην χαλάρωση των κυρώσεων, οι καταγγελίες που έγιναν από την απερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση για τις κυβερνοεπιθέσεις που η τελευταία ισχυρίζεται πως πραγματοποιήθηκαν από τη Μόσχα κατά την διάρκεια της αμερικανικής προεκλογικής εκστρατείας και οι αντιδράσεις ορισμένων αμερικανών γερουσιαστών.

Εν αναμονή πάντως της ορκωμοσίας του εκλεγμένου αμερικανού προέδρου και της άρσης των αμερικανικών κυρώσεων, το εργοστάσιο μοτοσικλετών Ιρμπίτσκι, όπως μετέδωσε το Ria Novosti, παρουσίασε το νέο μοντέλο της μοτοσικλέτας Ural Ambassador Limited Edition το οποίο άρχισε να πωλείται στην αμερικανική αγορά στην τιμή των 16.500 δολαρίων, μαζί μ' ένα μπουκάλι βότκα!

Το μοντέλο κυκλοφόρησε επ’ ευκαιρία της 75ης επετείου από την ίδρυση του εργοστασίου, το οποίο κάνοντας το άνοιγμα αυτό στην αμερικανική αγορά, έλαβε προφανώς υπ’ όψιν την λατρεία των Αμερικανών για τις μηχανές και την μεγάλη παράδοση τους στον τομέα αυτό, ευελπιστώντας ενδεχομένως να αυξήσει τις πωλήσεις στην πέραν του Ατλαντικού όχθη μετά την άρση των κυρώσεων.


ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v