Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δραγασάκης: Αν επιμείνει το ΔΝΤ στα φορολογικά θα έχουμε σύγκρουση

Το Ταμείο ζητά να φορολογήσουμε περισσότερο τους φτωχούς και λιγότερο τους πλούσιους, αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε είπε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Δραγασάκης: Αν επιμείνει το ΔΝΤ στα φορολογικά θα έχουμε σύγκρουση
Την πρώτη αποτίμηση της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές στο Eurogroup για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων έκανε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι μετά το χθεσινό Eurogroup «έχουμε δρόμο μπροστά μας, αλλά έχουμε μια απόφαση που δρομολογεί την τελική συμφωνία. Η μάχη συνεχίζεται γιατί το ΔΝΤ ζητά να φορολογήσουμε τους φτωχούς και να μειώσουμε τη φορολογία των πλουσίων. Εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποτιμώντας το αποτέλεσμα του Eurogroup σημείωσε ότι πλέον μιλούμε για μια κατάσταση «όπου έχουμε μια μεταπόπιση από τη φάση της λιτότητας σε μια φάση μετά τη λιτότητα, θα έχουμε ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας, θα είναι μια νέα κατάσταση. Στοιχείο που θεωρώ σημαντικό. Γίνεται λόγος για πρόγραμμα 3 δισ. που θα πάνε ση δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης». Επισήμανε δε, ότι η συμφωνία προβλέπει αντίμετρα, «όχι νέα λιτότητα».
 
Αναγνωρίστηκε η πρόοδος που έχει συντελεστεί

Η προσπάθεια για εμάς συνεχίζεται, αλλά πλέον από καλύτερες θέσεις, καθώς αναγνωρίστηκε η πρόοδος που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα, τόνισε ο κ. Δραγασάκης, επικαλούμενος τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι μπορούμε να περάσουμε σε μία νέα φάση, στην οποία θα δίνεται έμφαση όχι στη λιτότητα, αλλά στην ανάπτυξη. Σε αυτήν τη νέα φάση, εξήγησε, προτεραιότητες θα είναι η μείωση της ανεργίας και οι στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις.

Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το πρόγραμμα ύψους 3 δισεκατομμυρίων, που θα μπορέσει η Αθήνα να χρησιμοποιήσει για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης επεσήμανε πως χθες «είχαμε μία απόφαση που δρομολογεί την τελική συμφωνία», συμπληρώνοντας πως «έχουμε δρόμο μπροστά μας και η μάχη συνεχίζεται».

Ήταν κατηγορηματικός πως δε θα υπάρξει νέα λιτότητα εξαιτίας των πρόσθετων μέτρων, καθώς το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης προσπάθησε να ουδετεροποιήσει τις συνέπειες των αξιώσεων του ΔΝΤ, με μέτρα που θα εξισορροπήσουν την κατάσταση. Εξέφρασε σιγουριά ότι η μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών θα είναι ωφελημένη.

Ερωτηθείς σχετικά με το ύψος της μείωσης του αφορολόγητου και των συντάξεων, ο κ. Δραγασάκης ξεκαθάρισε πως η συζήτηση είναι ανοικτή και κάθε απόφαση θα ληφθεί κατόπιν διαπραγματεύσεων.

Απέδωσε την καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας στις αποκλίνουσες θέσεις των δανειστών.

Τρεις τρόποι εξόδου από την κρίση

Υπάρχουν τρεις τρόποι για την έξοδο από την κρίση, όπως είπε. Ο πρώτος είναι οι μεταρρυθμίσεις, ανέφερε, εξηγώντας ότι «δεν είναι αυτές που θα μας βγάλουν, καθώς πολλές έχουν υφεσιακό αποτέλεσμα.»

«Ο δεύτερος είναι οι εξαγωγές», συνέχισε, σημειώνοντας πως δεν είδαμε αύξησή τους μετά τη μείωση των μισθών.

«Ο τρίτος είναι οι επενδύσεις και η απασχόληση». Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα καταφέρει να βγει η χώρα από την κρίση, είπε ο κ. Δραγασάκης, συμπληρώνοντας πως «στη νέα φάση, οι επενδύσεις και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα είναι το μεγάλο στοίχημα για την Κυβέρνηση.


Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v