Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Ρούτε αποκλείει το ενδεχόμενο να ζητήσει συγγνώμη από την Άγκυρα

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την απαίτηση Ερντογάν «απίθανη και παρανοϊκή».

  • Real.gr
Ο Ρούτε αποκλείει το ενδεχόμενο να ζητήσει συγγνώμη από την Άγκυρα
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης για την απέλαση της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας και δήλωσε ότι ελπίζει σε μία «αποκλιμάκωση» της διπλωματικής κρίσης ανάμεσα στη Χάγη και την Άγκυρα.

«Αποκλείεται να ζητηθεί συγγνώμη, εκείνοι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη για ό,τι έγινε χθες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο Μαρκ Ρούτε σήμερα, κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στη Χάγη.

«Πρόκειται για ένα τελείως απίθανο και παρανοϊκό αίτημα», πρόσθεσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έκανε χθες λόγο για «απομεινάρια του ναζισμού» μετά την απέλαση της υπουργού Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, η οποία αγνόησε την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να μην επιτρέψει τη συμμετοχή μελών της τουρκικής ηγεσίας σε φιλο-ερντογανικές εκδηλώσεις σε ολλανδικό έδαφος εν όψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου και την απαγόρευση προσγείωσης του αεροπλάνου του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ρότερνταμ.

Η υπουργός επέμεινε να μεταβεί οδικώς στο Ρότερνταμ, εμποδίστηκε να εισέλθει στο τουρκικό προξενείο και απελάθηκε.

«Η χώρα αυτή, όπως τόνισε χθες ο δήμαρχος του Ρότερνταμ, βομβαρδίσθηκε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου από τους ναζί», είπε ο Μαρκ Ρούτε.

Την ώρα που εκκλήσεις για νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας της τουρκικής κοινότητας για απόψε κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ολλανδός πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.

«Κρατείστε την ψυχραιμία σας. Βρίσκεστε εδώ στην Ολλανδία, έχουμε μία εξαιρετική κοινωνική ζωή στην οποία ένα τεράστιο μέρος των ολλανδών τουρκικής καταγωγής είναι ενσωματωμένο», δήλωσε σε μήνυμά του προς τον πληθυσμό.

Ο Ρετζέ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε σήμερα ότι η Ολλανδία «θα πληρώσει» για ό,τι έγινε.

Όμως για τον Μαρκ Ρούτε, «τώρα είναι σημαντικό να υπάρξει αποκλιμάκωση» της κατάστασης.

«Φυσικά, εάν η Τουρκία συνεχίσει να μιλά με εμπρηστικό τρόπο για την Ολλανδία, θα πρέπει να εξετάσουμε τις επόμενες κινήσεις μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Αναφερόμενος στην υπουργό που απελάθηκε είπε: «Θέλαμε να μείνει μακριά. Αυτό οδήγησε σε χάος και στις σκηνές που είδαμε χθες στο κέντρο του Ρότερνταμ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v