Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκρυθμη η κατάσταση στα Σκόπια: Χιλιάδες αστυνομικοί φρουρούν τη Βουλή για τη διαδήλωση της αντιπολίτευσης

Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιείται έξω από το κοινοβούλιο των Σκοπίων το απόγευμα της Παρασκευής από υποστηρικτές του εθνικιστή Ν. Γκρουεφσκι, μία μέρα μετά τα σκληρά επεισόδια. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & VIDEO)

  • Real.gr
Εκρυθμη η κατάσταση στα Σκόπια: Χιλιάδες αστυνομικοί φρουρούν τη Βουλή για τη διαδήλωση της αντιπολίτευσης
Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιείται έξω από το κοινοβούλιο των Σκοπίων το απόγευμα της Παρασκευής από υποστηρικτές του εθνικιστή Ν. Γκρουεφσκι, μία μέρα μετά τα σκληρά επεισόδια.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι τραυματίσθηκαν την Πέμπτη, οι περισσότεροι ελαφρά, στη διάρκεια των βιαιοτήτων που ακολούθησαν την εισβολή στο κοινοβούλιο οργισμένων διαδηλωτών, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία της ΠΓΔΜ.



«Εβδομήντα πολίτες, 22 αστυνομικοί και τρεις βουλευτές μεταφέρθηκαν στο κεντρικό νοσοκομείο των Σκοπίων, επτά άλλα πρόσωπα δέχθηκαν φροντίδες σε άλλα ιατρικά ιδρύματα» της πρωτεύουσας, ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Ανάμεσα στους τραυματίες ήταν ο ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών (SDSM) Ζόραν Ζάεφ και άλλοι 4 βουλευτές του SDSM, ο ένας εξ αυτών σοβαρά.


Αναβρασμός στην ΠΓΔΜ

Η εκλογή ενός νέου προέδρου του κοινοβουλίου, του Αλβανού Ταλάτ Τζαφέρι, από τον συνασπισμό των σοσιαλδημοκρατών (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και κομμάτων της αλβανικής μειονότητας προκάλεσε την οργή διαδηλωτών, υποστηρικών της δεξιάς (VMRO-DPMNE), οι οποίοι θεώρησαν άδικη την ψηφοφορία.




Το VMRO-DPMNE είχε έρθει πρώτο στις πρόωρες εκλογές του Δεκεμβρίου, που έγιναν για βγει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο. Όμως απέτυχε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 120 βουλευτών που περιλαμβάνει συνολικά η βουλή της ΠΓΔΜ.

Ο δεξιός πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ από την πλευρά του, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αρνήθηκε να επιτρέψει στον αρχηγό των σοσιαλδημοκρατών (SDSM) Ζόραν Ζάεφ να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τα αλβανικά κόμματα, παρόλο που ο συνασπισμος αυτός διέθετε μια πλειοψηφία στη βουλή (67 βουλευτές στους 120).

Υποστηρικτές της δεξιάς διαδηλώνουν καθημερινά εδώ και εβδομάδες στα Σκόπια, υποστηρίζοντας πως μια κυβέρνηση του SDSM και των αλβανικών κομμάτων θα έπληττε την εθνική ενότητα της ΠΓΔΜ.

Απορρίπτουν ιδιαίτερα το αίτημα να χορηγηθεί στην αλβανική καθεστώς επίσημης γλώσσας στο σύνολο της επικράτειας, κάτι που αποτελεί γι' αυτούς ένα πρώτο στάδιο για τον διαμελισμό της χώρας.

Νέες διαδηλώσεις

Χιλιάδες αστυνομικοί, ένστολοι και με πολιτικά, στρατιώτες και μέλη των ειδικών δυνάμεων έχουν αναπτυχθεί πέριξ του κοινοβουλίου απαγορεύοντας στον κόσμο να πλησιάσει το κτίριο.





"Προς το παρόν όλα είναι ήσυχα. Υπάρχουν μέτρα ασφαλείας περιμετρικά του κοινοβουλίου και μέσα γίνεται αποτίμηση των ζημιών που έγιναν κατά τη χθεσινή έφοδο των διαδηλωτών", μετέφερε το μεσημέρι της Παρασκευής το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επικαλούμενο δημοσιογράφο αλβανόφωνου τηλεοπτικού καναλιού.





Οι διαδηλωτές, συγκεντρώθηκαν γύρω στις 5 το απόγευμα και μέχρι τις 20:00 είχαν κλείσει και τα δύο ρεύματα της Λεωφόρου Κλίμεντ Οχρίντσκι, κρατώντας σημαίες και τραγουδώντας πατριωτικά τραγούδια.

Ακόμη, φωνάζουν «εκλογές-εκλογές» και αντιευρωπαϊκά συνθήματα, θεωρώντας ότι υπάρχει ανάμειξη της ΕΕ στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας και υποστήριξη στην Σοσιαλδημοκρατική Ένωση, μία άποψη που ενστερνίζεται και η Ρωσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v