Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμενεΐ: Ευχαριστώ το θεό για αυτές τις εκλογές

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκλογική διαδικασία στο Ιράν και ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, θέλησε να δώσει πρώτος το παράδειγμα.

  • Real.gr
Χαμενεΐ: Ευχαριστώ το θεό για αυτές τις εκλογές
Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκλογική διαδικασία στο Ιράν και ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, θέλησε να δώσει πρώτος το παράδειγμα. Στις 8 το πρωί, μόλις άνοιξαν τα εκλογικά κέντρα ο Χαμενεΐ συνοδευόμενος από τον επικεφαλής του επιτελείου του προσήλθε στο εκλογικό κέντρο της περιοχής που μένει, που είναι μία από τις πιο ασφαλής συνοικίες στην καρδιά της Τεχεράνης. Ο ανώτατος ηγέτης αφού ψήφισε, χαιρέτισε τους ξένους δημοσιογράφους, οι οποίοι για να εισέλθουν νωρίτερα στο εκλογικό κέντρο υποβλήθηκαν, σύμφωνα με τον απεσταλμένο της Figaro στην Τεχεράνη, σε εκτενή σωματική έρευνα.

Η περιοχή αυτή είναι μία όαση πρασίνου στην καρδιά της Τεχεράνης, δύο βήματα από την λεωφόρο Vali Asr, γεμάτη πλατάνια η οποία διασχίζει την πόλη από βορρά προς νότο. Παράξενη αίσθηση να βρίσκεσαι στην καρδιά της εξουσίας και ταυτόχρονα στα έγκατα μίας μεγαλούπολης 15 εκατ. κατοίκων, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της Figaro.

Χαμογελαστός, με σταθερό βήμα ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατευθύνθηκε προς τις δύο κάλπες και έριξε ένα ψηφοδέλτιο για τις προεδρικές εκλογές και ένα για τις δημοτικές που επίσης διεξάγονται σήμερα. Στη συνέχεια έκανε δηλώσεις μπροστά στις κάμερες της δημόσιας ιρανικής τηλεόρασης, της μόνης που είχε άδεια να τραβήξει πλάνα.

«Ευχαριστώ τον Θεό γι 'αυτές τις εκλογές», δήλωσε ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ ντυμένος με το μακρύ μαύρο abba, τον μανδύα που φορούν οι σιίτες μουλάδες, το keffieh, ένα γκριζόλευκο μαντίλι γύρω από τον λαιμό, και στο κεφάλι το τουρμπάνι που φορούν οι seyyed, οι απόγονοι του προφήτη. «Συμβουλεύω τους Ιρανούς να ψηφίσουν όσο το δυνατόν συντομότερα», δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης ενός καθεστώτος το οποίο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη μαζική προσέλευση στις κάλπες.

Καθώς 55 εκατομμύρια Ιρανοί καλούνται να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους, «η μοίρα του λαού βρίσκεται στα χέρια σας», υπενθύμισε Αλί Χαμενεΐ σε όλους εκείνους -και είναι πολλοί- που δεν πιστεύουν καθόλου σε αυτές τις εκλογές, κυρίως δημοκρατικοί, των οποίων όμως οι υποψήφιοι επιλέχθηκαν για την πίστη τους στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Πριν αναχωρήσει από το εκλογικό κέντρο υπό τα φλας των φωτογράφων, ο Χαμενεΐ έδωσε σε ένα από τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής το keffieh του που είχε τα χρώματα των φρουρών της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Έκανε μία σύντομη εμφάνιση σε μία τεράστια αίθουσα με μπεζ τούβλα, όπου δέχεται επισκέπτες και εκφωνεί τις ομιλίες του κάτω από το πορτρέτο του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας Αγιατολάχ Χομεϊνί.

Ο 77χρονος Χαμενεΐ, ο οποίος σύμφωνα με κάποιες πηγές πάσχει από καρκίνο του προστάτη, εμφανίστηκε σε σχετικά καλή κατάσταση, με ήρεμη φωνή και ζωηρό βάδισμα. Ένας από τους υποψηφίους για την προεδρία της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο συντηρητικός Εμπραχίμ Ραϊσί, αναφέρθηκε ως πιθανός διάδοχος του. Όμως ο Ραϊσί δεν είναι το φαβορί αυτών των κρίσιμων εκλογών για την πορεία του καθεστώτος, δύο χρόνια μετά την επανένταξή του στη διεθνή κοινότητα, έπειτα από την επίτευξη της συμφωνίας με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα τον Ιούλιο του 2015 .

Ενώ πολλοί Ιρανοί επιθυμούν περαιτέρω άνοιγμα προς τον κόσμο που εγκαινίασε ο Χασάν Ροχανί, άλλοι αντιθέτως επικρίνουν την έλλειψη οικονομικών οφελών από αυτή τη συμφωνία και την υπερβολική «υπακοή» προς τη Δύση. Ο Αλί Χαμενεΐ δεν έκρυψε τη προτίμησή του προς τον Εμπραχίμ Ραϊσί. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, τα αποτελέσματα δεν αναμένεται να γίνουν γνωστά πριν από το απόγευμα του Σαββάτου.


ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v