Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απάντηση Αναστασιάδη στον Τσαβούσογλου: H «θετική» ρητορική της Τουρκίας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα

Απάντηση στις προχθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, έδωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Αναστασιάδης μετά τη δήλωσή του για την πρόταση προς τον Μουσταφά Ακιντζί.

Απάντηση Αναστασιάδη στον Τσαβούσογλου: H «θετική» ρητορική της Τουρκίας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα
Απάντηση στις προχθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», έδωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Αναστασιάδης μετά τη δήλωσή του για την πρόταση προς τον Μουσταφά Ακιντζί.

«Τα όσα με θετική ρητορική προέβαλε (η Τουρκία) τα τελευταία δύο χρόνια δεν φαίνονται να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και παρέπεμψε σε άρθρο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στις 17 Μαρτίου του 2017 στην «Washington Post», όπου πρόβαλλε προαπαιτούμενα για να συζητηθούν τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων: την αποδοχή των 4 ελευθερίων για τους Τούρκους πολίτες και την κατάληξη στο θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής στη διακυβέρνηση των Τουρκοκυπρίων.

Ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε σαφές ότι «πριν υπάρξει συμφωνία στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων δεν δέχεται να συζητήσει τα κεφάλαια των εσωτερικών πτυχών, προκειμένου να αναμένει στη συνέχεια από το διεθνή παράγοντα να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία για την απόσυρση των στρατευμάτων της».

Σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι «ουδέποτε υπήρξε θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς να κλείσουν πρώτα τα θέματα της εσωτερικής πτυχής και εν συνεχεία να γίνει διεθνής διάσκεψη».

Ήταν ο κ. Ακιντζί ο οποίος αρνιόταν τη διασταυρούμενη διαπραγμάτευση επί των 4 κεφαλαίων για να συζητήσει το εδαφικό, «γιατί θα υπήρχαν διαρροές, όπως ισχυριζόταν και θα προκαλούσαν ταραχή μέσα στην κοινότητα του, ενώ την ίδια ώρα πρόβαλε τον ισχυρισμό, που ήταν ορθός, ότι οι εγγυήσεις δεν ήταν θέμα που αφορούσε τις δύο κοινότητες, αλλά και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις», σημείωσε ο Νίκος Αναστασιάδης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v